ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι πραγματικά χρειάζεται ο Απόδημος Ελληνισμός – ΜΕΡΟΣ 5ο (Τελευταίο)
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ας ολοκληρώσουμε την ανάλυσή μας. Ίσως ξένισε η κατάτμησή της σε πέντε Μέρη. Το επιλέξαμε αυτό γιατί θελήσαμε, πρώτο: Να μην κουράσουμε τους αναγνώστες μας. Και, δεύτερο, για να ξεδιπλώσουμε μερικές από τις βασικές παραμέτρους του θέματος που αφορά στο μέλλον της Γενικής Γραμματείας Αποδήμων Ελλήνων.
Συνοψίζοντας, λοιπόν:
Μέρος 1 Αναδείξαμε το θέμα του επικείμενου (;) μετασχηματισμού της ΓΓΑΕ, σε Διεύθυνση, και αναφερθήκαμε στην πρόταση του Μανώλη Βεληβασάκη για ένα «μακροπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής» για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Μέρος 2 Αναλύσαμε πως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα οι σχέσεις Αποδήμου Ελληνισμού-Εθνικού Κέντρου.
Μέρος 3 Αναφερθήκαμε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ομογένεια η οποία είναι «ακέφαλη» μετά και την διάλυση του ΣΑΕ.
Μέρος 4 Μιλήσαμε για το ρόλο του ομογενειακού Τύπου και την ανάγκη για ενότητα της ομογένειας.
Και τώρα θα περάσουμε στο «διά ταύτα». Στο Πόνημά του «Σκέψεις και προβληματισμοί για τη Μεγάλη Ελλάδα της Διασποράς και το Εθνικό Κέντρο» ο Μανώλης Βαληβασάκης επισημαίνει: «Ποιος όμως στ’ αλήθεια νοιάστηκε να μάθει πόσα ελληνικά ονόματα διαπρέπουν και δρέπουν δάφνες στη Silicon Valley της Βόρειας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ; Ποιος από τους πολιτικούς μας έκλαψε έστω και ένα μοναχικό δάκρυ για τους 500.000 νέους του Brain Drain που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό τα τελευταία 10 χρόνια, μόνο και μόνο για να προκόψουν και να ξαναβρούν την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια; Εκτός φυσικά από τις ίδιες τις οικογένειές τους, που παρόλο που «έχασαν» τα παιδιά τους, ακόμη οι ίδιοι ανακουφίζονται από την πρόοδο και τα κατορθώματά τους στις χώρες που διάλεξαν να ζήσουν».
Ένας άλλος Έλληνας του Εξωτερικού, ο Σωτήρης Δελής, αντιδρώντας στα γραφόμενά μας τονίζει: «Η Μητρόπολη έχει υποχρέωση στον ρόλο της Πατρίδας και γενέτειρας να παρουσιάσει σοβαρές λύσεις και επιτέλους μια στρατηγική στο κρίσιμο αυτό θέμα. Αρκετά πια με τα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις που δεν τιμούν κανένα Και δεν οδηγούν φυσικά πουθενά».
Ο Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, παιδαγωγός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και συνάμα μέλος του νεοσύστατου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, με αφορμή την αποκάλυψη της Panhellenic post ότι “Μετασχηματίζεται σε απλή Διεύθυνση η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού!”, εκφράζει την αγωνία του σε άρθρο με την επική κραυγή: «Ξυπνήστε ομογενείς»!
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων Σέτα Θεοδωρίδου, με επιστολή της προς τον υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Δένδια ζητά να πληροφορηθεί τα τεκταινόμενα και την αιτιολογία τους.
Έξι εθνικοτοπικές παγκόσμιες οργανώσεις με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασαν την αντίρρησή τους στην αλλαγή καθεστώτος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Αν και αποδεκατισμένες από τον πολυήμερο εγκλεισμό, θρηνώντας έμψυχες απώλειες, δεκάδες Ελληνοαμερικανικές Ομοσπονδίες, σύλλογοι, και περισσότερες ακόμη Εθνικοτοπικές Οργανώσεις διεθνώς βρίσκονται σε παρόμοια διαδικασία αποστολής επιστολών προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του για τη ματαίωση του εγχειρήματος. Άλλωστε, δεν πας, ως Δημόσιο, να εξοικονομήσεις λίγες πεντάρες από εκεί που ζητάς να σου επενδύσουν εκατομμύρια δολάρια! Απλή λογική. Ούτε δυσαρεστείς την «άλλη Ελλάδα» για την οποία δεν φείδεσαι επαινετικών εγκωμίων για την διαχρονική ανυπολόγιστη πολύπλευρη προσφορά της στην γενέτειρα. Με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια, λέει ο λαός. Ήλθε η ώρα των έργων!
Αν, λοιπόν, το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται και πάλι στα παιδιά της που φεύγουν στο εξωτερικό επειδή στη γενέτειρα δεν μπορούν να βρουν δουλειά που θα τους επιτρέψει να ζήσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους, αν οι Έλληνες του εξωτερικού εν γένει «είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές» της χώρας μας στο εξωτερικό και αυτοί που θα ταξιδεύσουν, θα επενδύσουν, θα ενισχύσουν στη γενέτειρα, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ακούσει τη φωνή τους. Και όλοι οι Απόδημοι, εκείνο που ζητούν είναι αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της ΓΓΑΕ. Αφού δεν ιδρύεται Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, τότε:
Να παραμείνει αυτόνομη η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, να υπαχθεί απευθείας στον Πρωθυπουργό, και να ενισχυθεί με σημαντικό Προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσει, με την κατάλληλη διοικητική διάρθρωση και με συνεχώς αναπληρούμενη στελέχωση, να εκπονήσει και να υλοποιήσει, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα είναι στην εξουσία, διαχρονικά επιτελικά και στρατηγικά Προγράμματα, που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά τους δεσμούς των Αποδήμων με το μητροπολιτικό Κέντρο. Θα ανασυστήσουν σε υγιή βάση το ΣΑΕ. Θα διασώσουν την Ελληνική Γλώσσα. Θα διαδώσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό. Θα φέρουν επενδύσεις. Θα ενισχύσουν τη φωνή (και την παρουσία) της Ελλάδος στο εξωτερικό.
Αυτό είναι που πραγματικά χρειάζεται ο Απόδημος Ελληνισμός. Και αυτό προκύπτει όχι επειδή ο γράφων «τα ξέρει όλα», όπως –με αφορμή την ψήφο αποδήμων-υπουργός θέλησε να τον επιτιμήσει, αλλά από σωρεία δηλώσεων, ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων ομογενειακών οργανώσεων και επιφανών ομογενών. Από την ίδια την ιστορία των Ελλήνων του Εξωτερικού. Την ιστορία που, δυστυχώς, απ΄ ό,τι φαίνεται, αρνούνται ακόμη και σήμερα οι πολιτικοί να μάθουν!
Σχόλια Facebook