Θερίζει ανθρώπινες ζωές ο Κοροναϊός στην Νέα Υόρκη-Θύματα δεκάδες ομογενείς
Νέα Υόρκη.- Δραματική είναι η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο κορονοϊός covid-19 θερίζει ανθρώπινες ζωές καθημερινά με τα θύματα να ξεπερνούν τα 20.000 ενώ τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη όπου καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από μερικές εκατοντάδες έως και χιλιάδες άνθρωποι, ενώ οι εικόνες που κατέγραψε drone πάνω από τη πόλη και οι οποίες δείχνουν εργάτες να θάβουν πτώματα σε ομαδικό τάφο στο νησί Χάρτ, έξω από το Μπρόνξ «πάγωσαν» τον πλανήτη.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολέμου όπου ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, θύματά του είναι και Έλληνες ομογενείς που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Νέα Υόρκη. Ήδη η ελληνοαμερικανική κοινότητα θρηνεί δεκάδες μέλη της που δεν καταφέραν να νικήσουν τον φονικό ιό.
Η εξάπλωση του κορονοϊού ήταν και είναι ραγδαία ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν την πηγή της εξάπλωσης του covid-19 στην Ομογένεια. Είναι αλήθεια ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η Αμερική δεν είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μάλιστα μέχρι και τα μέσα Μαρτίου πραγματοποιούνταν πολλές εκδηλώσεις, πάρτυ και events σε Μανχάταν, Νιου Τζέρσει και Αστόρια, ενώ υπήρξαν και θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, μνημόσυνα, αλλά και χειροτονίες.
Σύμφωνα με Έλληνες ομογενείς ένα κρητικό γλέντι και συγκεκριμένα ο ετήσιος χορός του συλλόγου «Κρητική Φιλοξενία» που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου στο Στάτεν Αϊλαντ στο «Κέντρο Ελληνισμού Κατσώρης» ήταν μια από τις πηγές εξάπλωσης του κορονοίού σε ομογενείς.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου, Χαρίλαου Καράκη, στον «Εθνικό Κήρυκα», ένας από τους μουσικούς που είχαν πάει από την Ελλάδα ειδικά για την εκδήλωση διεγνώσθη με τη νόσο κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Καράκης τόνισε: «Ο μουσικός αμέσως, όπως όφειλε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την οικογένεια στη Βοστώνη που τον φιλοξένησε για δύο εβδομάδες για να τους ενημερώσει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας και εκείνοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν εμένα. Οταν πληροφορήθηκα την άσχημη αυτή είδηση επικοινώνησα αμέσως με όλους τους καλεσμένους που διασκέδασαν μαζί μας εκείνη τη βραδιά με την παράκληση να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις διάγνωσης του ιού».
Από τον ετήσιο αυτό χορό σύμφωνα με πληροφορίες μολύνθηκαν δεκάδες ομογενείς, ενώ δυο που νοσηλεύτηκαν έχασαν και τη ζωή τους. Η ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη που ζει στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι είχε πρόσκληση για το συγκεκριμένο χορό, αλλά ο σύζυγός της Γιάννης είχε αρκετές επιφυλάξεις λόγω του ότι θα υπήρχε πάρα πολύ κόσμος συγκεντρωμένος και με τον κορονοϊό να χτυπάει την πόρτα της Αμερικής αποφάσισαν να μην παρευρεθούν. «Στις 7 Μαρτίου έχω πρόσκληση για έναν χορό στο Στάτεν Αϊλαντ. Το έκαναν Κρήτες και θα ήταν πολλοί εκεί. Αρνήθηκα να πάω εξηγώντας και τον λόγο, Μετά από 15 ημέρες ο ένας μετά τον άλλο οι θιασώτες του χορού αρρώστησαν, άλλοι στο σπίτι, κάποιοι νοσηλεύτηκαν στην εντατική, δυο έφυγαν από την ζωή» είπε η κυρία Τζομπανάκη.
Φυσικά δεν ήταν μονάχα η παραπάνω εκδήλωση της Ομογένειας όπου συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η κυρία Γιάννα Νταρίλη μιλώντας στο ΘΕΜΑ εξήγησε ότι «στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου είχαν προγραμματιστεί πάρα πολλές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης. Υπήρχαν καλέσματα και πάρτυ μιας και είμαστε και σε προεκλογική περίοδο, ενώ ετοιμαζόμασταν και για την μεγάλη παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Αυτό σήμαινε ότι πολύς κόσμος της ομογένειας ερχόταν σε επαφή αγνοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Μέχρι τις 10 Μαρτίου η χωρα λειτουργούσε κανονικά».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι θρησκευτικές τελετές, ιδιαίτερα στις αρχές της επιβολής των περιορισμών στη Νέα Υόρκη, ήταν μεταξύ των βασικών εστιών μετάδοσης του κορωνοϊού. Πάνω από 35 άτομα τα οποία είχαν παρευρεθεί σε κηδεία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου σε ελληνορθόδοξη εκκλησία της Νέας Υόρκης ασθένησαν από τον κορωνοϊό, ενώ 8 από τους 20-25 παρευρεθέντες σε χειροτονία που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε ναό του Μπρούκλιν βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Από τις 15 Μαρτίου μέχρι και τις 25 Μαρτίου έγιναν 4 χειροτονίες, ενώ το διάστημα από 14 Μαρτίου με 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν και δυο μνημόσυνα με πλήθος ομογενών να παρευρίσκονται εκεί. Σύμφωνα με τον Εθνικό Κύρηκα, πρώτο θύμα του κορωνοϊού ήταν ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γεώργιος Πόσσας. Ο 94χρονος ήταν Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς, γεννημένος το 1926 στην Κορόνα του Κουίνς. Ηταν παντρεμένος με την Εβελυν Λαμπρίνον, η οποία πέθανε πέρυσι. Μαζί είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά και εννέα εγγόνια. Ο Πόσσας ήταν δραστήριο μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Είχε διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας Αποστόλου Παύλου στο Χέμπστεντ, ενώ είχε ενταχθεί στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το δεύτερο θύμα από τον κορονοϊό ήταν ο 59χρονος Ανδρέας Κουτσουδάκης με καταγωγή από την Κρήτη και κάτοικος του Στάτεν Αϊλαντ. Ήταν ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Tribeca’s Kitchen» στο Μανχάταν. Ενας ακόμη Κρητικός, ο Στέλιος Βολικάκης, επίσης από το Στάτεν Αϊλαντ, ήταν ο τρίτος που «έφυγε» από τον ιό. Ο 70χρονος νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο. Είχε γεννηθεί στις Φονές Αποκορώνου Χανίων και μετανάστευσε στην Αμερική το 1974 σε ηλικία 24 χρόνων.
Το τέταρτο θύμα του κορονοϊού ήταν ο 69χρονος Αβραάμ-Δημήτριος Καλτσάς. Δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε η οικογένεια του.
Δύο ακόμη ομογενείς από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ προστέθηκαν στον κατάλογο των ομογενών που έχασαν τη ζωή τους από τον ίδιο ιό. Ο ένας ήταν ο Λου Κούβαρης, γνωστός κιθαρίστας στο χώρο της Ομογένειας καθώς είχε ιδρύσει το συγκρότημα RIOT. Τη ζωή του έχασε και ο 70χρονος Ερρίκος Σκιαδόπουλος, ο οποίος ζούσε στο Φάρμινγκντεϊλ του Λονγκ Αϊλαντ. Είχε καταγωγή από την Κέρκυρα.
Ο Σκιαδόπουλος, σύμφωνα με τον ανιψιό του αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του. Ο Κωνσταντίνος Πλιούτας, από το Μπέισαϊντ του Κουίνς, 76 χρόνων δεν πρόλαβε να φτάσει στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο. Είχε προβλήματα με την καρδιά του, η οποία και τον πρόδωσε. Είχε καταγωγή από το Δοκίμι Αγρινίου. Ηταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.
Επόμενο θύμα του κορωνοϊού ήταν ο Στέλιος Μανής, γνωστός στην Ομογένεια ως ιδρυτής της Ελληνικής Σκοπευτικής, Αλιευτικής και Θηρευτικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, αλλά και του Σκοπευτικού Συλλόγου Νέα Υόρκης «Αρης». Γεννημένος στην Αθήνα και με καταγωγή από Κύπρο και Μικρά Ασία εγκαταστάθηκε στην Αμερική την περίοδο της χούντας. Είχε διατελέσει για πολλά χρόνια υπεύθυνος του ελέγχου κυκλοφορίας στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου.
Ο Προκόπης-Αριστείδης Τζανετής, 72 χρόνων έχασε τη ζωή του μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο του Μανχάταν. Είχε καταγωγή από την Αγιάσο Μυτιλήνης, ήταν παντρεμένος με την Ελένη Ιακώβου και είχε τρία παιδιά. Στην Αγιάσο ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Μπέμπης». Επόμενο θύμα του κορωνοϊού είναι ο Πολ Κυπριάδης, από το Μπρούκλιν, γνωστός μουσικός στην Ομογένεια.
Με καταγωγή από την Χίο και την Σπάρτη, ο Κυπριάδης ήταν παντρεμένος με την Τέρη και είχε τρία παιδιά. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» Δημήτριος Δέρμος έφυγε από τη ζωή «χτυπημένος» από τον κορωνοϊό το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, 6 Απριλίου 2020 σε ηλικία 66 ετών βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους.
Ηταν μέλος της ορχήστρας «Φαντασία», την οποία είχε ιδρύσει ο φίλος και κουμπάρος του Μάικ Στουπάκης. Είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και το 1970 η οικογένειά του μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη. Από το γάμο του είχε αποκτήσει τρία παιδιά.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Σχόλια Facebook