Αυστραλίας Μακάριος: «Αυτές οι μέρες ειναι μια πρόκληση να μετρήσουμε την πνευματικότητά μας»
Αναφερόμενος στη Μεγάλη Εβδομάδα, αναγνώρισε ότι θα είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, αλλά σημείωσε οτι ταυτόχρονα θα αποτελέσει και μία άσκηση. Όλες οι ακολουθίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών αλλά οι περισσότερες εκκλησίες τις μεταδίδουν από το διαδίκτυο.
Να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα περίοδο δοκιμασίας ως μία πρόκληση για να ζήσουμε πιο προσευχητικά και πιο ασκητικά, και για να μετρήσουμε την πνευματικότητά μας, παρότρυνε πατρικά ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κατά το κήρυγμα της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων.
Ένεκα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα εορτάστηκε κεκλεισμένων των θυρών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ. Ωστόσο, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους χιλιάδες πιστούς, που παρακολουθούσαν ζωντανά τη Θεία Λειτουργία μέσω του διαδικτύου.
Στην εισαγωγή του λόγου του, παίρνοντας αφορμή από το ιδιόμελο τροπάριο της Κυριακής των Βαΐων, όπου ακούγεται: «Σήμερον ἡ χάρις τοῦ ἁγίου Πνεύματος, ἡμᾶς συνήγαγε, καὶ πάντες αἴροντες, τὸν Σταυρόν σου λέγομεν· Εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου, Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις», ο Αρχιεπίσκοπος ανέτρεξε στα πρώτα χρόνια του Ορθόδοξου Μοναχισμού, τότε που, όταν ξεκινούσε η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, οι μοναχοί και οι ασκητές απομακρύνονταν στα βαθύτερα της ερήμου.
«Αυτές τις σαράντα μέρες οι μοναχοί και οι ασκητές ήταν χωρίς εκκλησιασμό και χωρίς Θεία Κοινωνία, αλλά δεν έχαναν τη χάρη του Θεού», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος. «Γιατί ο σκοπός για τον οποίο απομόνωναν τον εαυτό τους και από την εκκλησία και από τη Θεία Κοινωνία, ήταν για να προσεγγίσουν τον Θεό», επισήμανε. «Η συγκεκριμένη εικόνα έρχεται πάρα πολύ έντονα αυτές τις ημέρες στη σκέψη μου», συνέχισε, «γιατί κι εμείς καλούμαστε να βιώσουμε μία μορφή ασκήσεως, που δεν είχαμε ζήσει μέχρι τώρα και δε μας είναι εύκολη».
Αναφερόμενος στη Μεγάλη Εβδομάδα, αναγνώρισε ότι θα είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, αλλά σημείωσε οτι ταυτόχρονα θα αποτελέσει και μία άσκηση. «Και μόνο το ότι καλούμαστε να βιώσουμε κάτι διαφορετικό, αυτό για εμάς είναι μία άσκηση», παρατήρησε. «Αλλά η μεγαλύτερη άσκηση είναι η άσκηση της υπακοής», επισήμανε, απευθύνοντας παράκληση «να ακούσουμε τι μας λένε οι γιατροί και οι ειδικοί και πώς μπορούμε να προστατέψουμε, όχι τους εαυτούς μας, αλλά τους ανθρώπους που είναι γύρω μας και την κοινωνία μας».
«Θα ήθελα όλους να σας παρακαλέσω να μη στεναχωριέστε, να μην αδημονείτε, να μην έχετε λογισμούς, να μην αγανακτείτε, αλλά να αποδεχτείτε αυτό το οποίο ζούμε με πολλή ταπείνωση και με πολλή υπακοή», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας ότι «σαφώς η Θεία Λειτουργία και η Θεία Κοινωνία είναι η απόλυτη και μεγίστη πηγή της χάριτος για τον άνθρωπο, όμως υπάρχουν κι άλλες πηγές που μπορούμε να πάρουμε τη χάρη του Θεού. Μην ξεχνάτε τη δύναμη του ονόματος του Χριστού. Όταν επικαλούμαστε το όνομα του Χριστού, εισερχόμαστε στην παρουσία του. Όταν λέμε “Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό”, τότε καλούμε τη χάρη του Θεού να μας επισκιάσει».
Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος διέκρινε ότι η τρέχουσα δοκιμασία της πανδημίας «είναι μία πρόκληση να ζήσουμε πιο προσευχητικά και πιο ασκητικά, αλλά και μία πρόσκληση και πρόκληση να μετρήσουμε και την πνευματικότητά μας». Όπως παρατήρησε, εξάλλου, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που εκκλησιάζονται καθημερινά, αλλά δεν έχουν ενότητα με το πρόσωπο του Χριστού, ή άνθρωποι οι οποίοι κοινωνούν συχνά, αλλά δεν έχουν καμία επικοινωνία με τον Χριστό. «Αυτό δεν ειναι το ζητούμενο για την Ορθόδοξη Εκκλησία», υπογράμμισε και, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Πάνω από όλα, ακόμα κι αν είστε εκτός Εκκλησίας ή ακόμα κι αν ξαναέρθετε στην Εκκλησία, ακόμα κι αν κοινωνείτε, ακόμα κι αν δεν κοινωνείτε, αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι να κρατήσουμε επικοινωνία με το πρόσωπο του ζώντος Ιησού Χριστού».
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας), με την οποία ανοίγει η σειρά των Ιερών Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Η Ακολουθία τελέστηκε, επίσης, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ μεταδόθηκε μέσω του διαδικτύου, από όπου την παρακολούθησε πλήθος πιστών.
ΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
Μπορεί οι θύρες των εκκλησιών να είναι κλειστές, αλλά οι ακολουθίες γίνονται κανονικά και, μάλιστα, οι περισσότερες εκκλησίες τις μεταδίδουν ζωντανά μέσω Facebook ακόμα και από την σελίδα του «Νέου Κόσμου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στον «Νέο Κόσμο» με την συγκατάθεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η Bank of Sydney μαζί με την οικογένεια Σταμούλη και το Greek Media Group θα προσφέρουν τις ακολουθίες του Επιταφίου και της Ανάστασης σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι 44 (C31).
Στο Κανάλι 31 η μετάδοση της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει από τον ιερό ναό Αγίου Ευσταθίου μεταξύ 7 και 9μμ. από τον καθεδρικό ναό Αγίου Ευσταθίου. Η ακολουθία της Ανάστασης θα μεταδοθεί από το ίδιο κανάλι και θα ξεκινήσει στις 11.15 τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου.
Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, εκκλησίες σε όλον τον κόσμο συνδέονται στο ψηφιακό πεδίο για να δώσουν τη δυνατότητα στους πιστούς να συμμετέχουν στις εκκλησιαστικές λειτουργίες, κυρίως τώρα που πλησιάζουν οι άγιες μέρες του Πάσχα. Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Αυστραλία για να μεταδώσουν τον πλούτο της Μεγάλης Εβδομάδας ζωντανά, μέσα από τις σελίδες τους στο διαδίκτυο ή το Facebook. Κι έτσι όλοι οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν στην προσευχή και να παρακολουθήσουν το εκκλησιαστικό πρόγραμμα από την ασφάλεια του σπιτιού τους.
Ο «Νέος Κόσμος» παρακαλεί τους πιο νέους να φροντίσουν ώστε οι ηλικιωμένοι που μένουν σπίτι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις μεταδόσεις από όποια εκκλησία θέλουν.
Μεταξύ άλλων, οι προσεχείς λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδα που θα μεταδίδονται ζωντανά από τις εκκλησίες μας είναι:
Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη
Μεγάλη Πέμπτη (Ο Μυστικός Δείπνος)
Μεγάλη Παρασκευή (Η κορύφωση του Θείου Δράματος, τα Πάθη και η Σταύρωση του Χριστού και ο Επιτάφιος (Christ’s Passion, Death and Burial)
Μεγάλο Σάββατο (Ανάσταση του Χριστού)
Κυριακή του Πάσχα.
ΠΟΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Από την Eνορία Αγίου Χαραλάμπους Templestowe μας έγινε γνωστό το ακόλουθο πρόγραμμα:
– MONDAY 13 APRIL / 7:00pm – 8:00pm: Ακολουθία του Νυμφίου (Bridegroom Service)
– TUESDAY 14 APRIL / 7:00pm – 8:00pm: Ακολουθία του Νυμφίου (Bridegroom Service)
– WEDNESDAY 15 APRIL / 7:00pm – 8:00pm: Ακολουθία του Νυμφίου (Bridegroom Service)
– THURSDAY 16 APRIL / 8:00am – 10:30am: Holy Thursday Divine Liturgy
– THURSDAY 16 APRIL / 6:00pm – 9:30pm: Service of the Holy Passion (12 Gospels)
– FRIDAY 17 APRIL / 8:00am – 10:00am: The Great and Royal Hours / Ακολουθία των Βασιλικών
– FRIDAY 17 APRIL / 4:00pm – 5:00pm: Apokathilosis
– FRIDAY 17 APRIL / 7:00pm – 9:30pm: Epitafio
– SATURDAY 18 APRIL / 8:00am – 10:30am: Divine Liturgy
– SATURDAY 18 APRIL / 11:00pm – 1:30am: Anastasis and Divine Liturgy
Όλες οι ακολουθίες θα μεταδίδονται στο YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UCHFHGFZVIq_9oHLYva3Jdxg
Η σελίδα της Eνορίας στο Facebook είναι StHaralambosGreekOrthodoxChurch
ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Thebarton σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio One θα αναμεταδώσουν τις ορθόδοξες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας ζωντανά στο YouTube https://www.youtube.com/channel/UC23PwKNq6nkiq57hWCUYpVw/featured ή στην ιστοσελίδα https://www.radioena.com.au
ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Ο ιερός ναός Αγίας Παρασκευής St Albans θα αναμεταδίδει τις λειτουργίες της στη σελίδα τους στο Facebook «St Paraskevi Greek Orthodox Church St Albans» καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
ΣΤΗ ΝΕΑ ΝΟΤΙΑ ΟΥΑΛΙΑ
Ο ιερός ναός Αγίου Σπυρίδωνα Σίδνεϊ θα προβάλλει τη Μεγάλη Εβδομάδα στη σελίδα του στο Facebook «St Spyridon Parish – Sydney».
ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ο ιερός ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Περθ θα προβάλλει ζωντανά τη θεία λειτουργία στη σελίδα του στο Facebook «St Constantne and Helen Church, Perth, Western Australia».
Δείτε μερικούς από τους ναούς που έχουν ανακοινώσει την μετάδοση της λειτουργίας τους μέσω Facebook παρακάτω.
*Οι λειτουργίες παραμένουν διαθέσιμες στη σελίδα των ναών για τους πιστούς προκειμένου να τις παρακολουθήσουν και αργότερα. Πατώντας στο όνομα του ναού μπορείτε να συνδεθείτε μέσω Facebook.
ΣΤΟ ΜΠΡΙΣΜΠΑΝ
The Greek Orthodox Church of St George in Brisbane
https://tinyurl.com/gocstgeorge
Επίσης:
Evangelismos, West Perth – Greek Orthodox Community of Western Australia
Holy Monastery of Saint Nectarios Croydon Park, Adelaide, South Australia
Saints Constantine and Helene Church, Perth, Western Australia
Archdiocesan District of Perth, Western Australia
Και ακόμη:
Saints Constantine and Helene Church, Perth, Western Australia
St Paraskevi Greek Orthodox Church St Albans
Greek Orthodox Archdiocese of Australian – District of Northcote, Melbourne, Victoria
St Haralambos Greek Orthodox Parish, Templestowe and Doncaster, Meblourne
St Vasilios Greek Orthodox Parish, Brunswick, Melbourne
The Presentation Of Our Lady To The Temple Greek Orthodox Parish Nth.Balwyn
St Demetrios Greek Orthodox Church Melbourne (Prahran)
https://www.facebook.com/St-Demetrios-Greek-Orthodox-Church-Melbourne-100123378328900/
*Ακολουθήστε τις σελίδες τους στο Facebook για τις ακριβείς ώρες αναμετάδοσης των ακολουθιών.
**Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε εκκλησιαστικές λειτουργίες εκτός Αυστραλίας, μπορείτε να ακολουθήστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη που θα αναμεταδίδει επίσης ζωντανά από την σελίδα του στο Facebook «Ecumenical Patriarchate»
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook