Οι πολυεκατομμυριούχοι ομογενείς, Έλληνες και Κύπριοι
ΑΘΗΝΑ. Οι οικονομίες ανά τον Κόσμο μοιάζουν ευάλωτες μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού με αποτέλεσμα οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη να χάνουν μερικά από τα κέρδη τους. Το διάσημο περιοδικό «Forbes» δημοσίευσε τον ετήσιο κατάλογο με τους δισεκατομμυριούχους της Γης, καταμετρώντας μέχρι τις 18 Μαρτίου 2.095 άτομα, 58 λιγότερα από πέρυσι. Από αυτούς που παρέμειναν στον κατάλογο, το 51% έγινε κατά τι φτωχότερο χάνοντας 700 εκατομμύρια δολάρια από το 2019. Ο συνολικός αριθμός των χρημάτων που έχουν, ωστόσο, στην κατοχή τους προκαλεί ίλιγγο: 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πρώτος στη σχετική κατάταξη έρχεται ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με περιουσία 113 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft με $98 δισ.
Από τον κατάλογο δεν λείπουν και τα ονόματα Ελληνοαμερικανών, Ελλήνων και Κυπρίων δισεκατομμυριούχων, τα οποία και παραθέτουμε αναλυτικά, σύμφωνα με την κατάταξη του «Forbes» για το 2020.
Οι Ελληνες της Αμερικής
#280 Tom Gores (Τομ Γκόρης) – $5,7 δισ. Ασχολείται με τη διαχείριση ιδιωτικών κεφαλαίων. Γεννήθηκε στο Ισραήλ από Ελληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα. Η οικογένειά του μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν ήταν 4. Ιδρυσε την Capital Equity το 1995, η οποία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες ιδιόκτητες εταιρείες στις ΗΠΑ με έδρα το Λος Αντζελες και γραφεία σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Λονδίνο, Σινγκαπούρη. Είναι αδερφός του Alec Gores #1,063 στο «Forbes».
#361 Jim Davis (Τζιμ Ντέιβις) – $4,7 δισ. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικών ειδών «New Balance». Γιος Ελλήνων μεταναστών, γεννημένος ο ίδιος στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης αγόρασε την εταιρεία το 1972 και την οδήγησε σε νέα ύψη τέσσερα χρόνια αργότερα με την ανάπτυξη του υποδήματος New Balance 320.
#590 John Catsimatidis (Γιάννης Κατσιματίδης) – $3,3 δισ. Πετρελαϊκές επιχειρήσεις, Κτηματομεσιτικά, Super Markets. Ο κ. Κατσιματίδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Red Apple, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας με 8.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα ύψους $4,3 δισ. Η Red Apple διαθέτει εκμεταλλεύσεις για διύλιση πετρελαίου, προϊόντα λιανικής πώλησης πετρελαίου, convenience stores, σούπερ μάρκετ και ακίνητα.
#648 John Paul Dejoria (Τζον Πολ Ντετζόρια) – $3,1 δισ. Ασχολείται με προϊόντα περιποίησης μαλλιών και την τεκίλα. Ο πατέρας του ήταν Ιταλός μετανάστης και η μητέρα του Ελληνίδα μετανάστρια. Οι γονείς του πήραν διαζύγιο όταν ήταν 2 ετών, οπότε βίωσε έντονα τη φτώχεια, κατ’ αρχήν ως μικρό παιδί που το ανέτρεφε η μητέρα του στο Λος Αντζελες και αργότερα πέρασε δύο περιόδους ως άστεγος ζώντας στους δρόμους.
#875 Dean Metropoulos (Ντιν Μητρόπουλος) – $2,4 δισ. Ο κ. Μητρόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετοχών boutique Metropoulos & Company.Πριν από μερικά χρόνια, πλήρωσε 410 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την Hostess Brands και να επιστρέψει τα Twinkies στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
#1063 Alec Gores (Αλεκ Γκόρης) – $2 δισ. Αδερφός του Τομ Γκόρη και ιδρυτής της «The Gores Group» το 1987, εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που είχε καταφέρει να εξαγοράσει 110 επιχειρήσεις.
#1135 George Argyros (Γιώργος Αργυρός) – $1,9 δισ. Ο κ. Αργύρος είναι δεύτερης γενιάς Αμερικανός ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και μεγάλωσε στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Το 1987, ο Αργυρός ίδρυσε την Westar Capital, εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.
#1513 Theodore Leonsis (Θεόδωρος Λεονσής) – $1,4 δισ. Ιδιοκτήτης πολυάριθμων ομάδων, υπήρξε εδώ και χρόνια το επίκεντρο του αθλητικού κόσμου της Ουάσιγκτον. Είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Monumental Sports and Entertainment, η οποία κατέχει και λειτουργεί τις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες Washington Capitals, Washington Wizards, Washington Mystics και το Verizon Center στο κέντρο της Ουάσιγκτον.
#1730 Jamie Dimon (Τζέιμι Ντάιμον) – $1,2 δισ. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής, της JPMorgan Chase και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του έθνους. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο παππούς του, Ελληνας μετανάστης από τη Σμύρνη, ήταν μεσίτης και πέρασε τις γνώσεις του για την επιχείρηση στον γιο του και τον συνεργάτη του Θεόδωρο, πατέρα του Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος φοίτησε στο Browning School.
#1730 George Marcus (Γιώργος Μάρκους) – $1,2 δισ. Γεννημένος ως Γεώργιος Μουτσανάς (George Moutsanas) στο νησί της Εύβοιας, ο κ. Μάρκους, μαζί με τον συνέταιρό του William A. Millichap, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap Company (MMC), μία από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών επενδύσεων στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και η μητρική εταιρεία ενός διαφοροποιημένου ομίλου εταιρειών ακινήτων, υπηρεσιών, επενδύσεων και ανάπτυξης.
#1851 George Yankopoulos (Γιώργος Γιανκόπουλος) – $1,1 δισ. Συνιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας «Regeneron», η οποία μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναζητεί το εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Οι Ελληνες δισεκατομμυριούχοι
#743 Philip Niarchos (Φίλοππος Νιάρχος) – $2,8 δισ. Ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου μεγιστάνα της Ναυτιλίας, Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού-Νιάρχου. Μαζί με τον αδελφό του Σπύρο και τον εξάδελφό του Ανδρέα Δρακόπουλο, είναι συμπρόεδρος του παγκοσμίου φήμης Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNF).
#1335 Ivan Savvidis (Ιβάν Σαββίδης) – $1,6 δισ. Ελληνορώσος επιχειρηματίας, ιδρυτής της Agrokom Group, η οποία έχει και την ρωσική εταιρεία καπνού Donskoy Tabak. Το 1980 ξεκίνησε να εργάζεται στην Don State Tobacco Factory (πλέον Donskoy Tabak) και έγινε γενικός διευθυντής της εταιρείας το 1993. Το 2003 εξελέγη στη Δούμα, στο Κάτω Κοινοβούλιο της Ρωσίας ως μέλος του φιλικού προς τον Πούτιν κόμματος United Russia (Ενωμένη Ρωσία). Το 2012 η ελληνική εταιρεία του Dimera αγόρασε το 51% της ομάδας ποδοσφαίρου του PAOK ενώ συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα.
#1851 Aristotelis Mistakidis (Αριστοτέλης Μυστακίδης) – $1,1 δισ. Γεννημένος στη Ρώμη το 1962, ο Αριστοτέλης «Τέλης» Μυστακίδης είναι ελληνικής και βρετανικής καταγωγής. Εκπαιδεύτηκε στο London School of Economics, και ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Cargill και προσχώρησε στην Marc Rich & Co. το 1993, σύμφωνα με το «Forbes». Εχει ποσοστό 3% της Glencore αλλά το 2018 του απαγόρευσαν καναδικές Αρχές να είναι διευθυντής λόγω παραβιάσεων κανονισμών.
#1990 Vardis Vardinoyiannis (Βαρδής Βαρδινογιάννης) – $1 δισ. Συνιδρυτής της Motor Oil, ενώ η οικογένεια έχει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα. Γεννήθηκε στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του Νίκος.
Οι Κύπριοι «Κροίσοι»
#228 John Fredriksen (Τζον Φρέντρικσεν) – $9,6 δισ. Νορβηγικής καταγωγής, με κυπριακή υπηκοότητα, o κ. Φρέντρικσεν διατηρεί αυτοκρατορία που περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις γεώτρησης βαθέων υδάτων.
#616 Yakir Gabay (Γιακίρ Γκαμπάι) – $3,2 δισ. Προέρχεται από το Ισραήλ, με κυπριακή υπηκοότητα και κατέχει το 40,3% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εταιρίας ακινήτων Aroundtown SA, της οποίας είναι πρόεδρος του Δ.Σ. Η Aroundtown SA διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη και κατέχει το 38% της Grand City Properties με 86.000 διαμερίσματα στη Γερμανία.
#836 Maritsa Lazari (Μαρίτσα Λαζαρή) – $2,5 δισ. Η γεννημένη στην Κύπρο, χήρα του αείμνηστου Χρήστου Λαζαρή, επιχειρεί στον τομέα των ακινήτων. Η οικογένεια Λαζαρή δημιούργησε την πετυχημένη σειρά μόδας «Drendie Girl» και το 1978 χρησιμοποίησε τα κέρδη για να επενδύσει σε εμπορικά ακίνητα.
Τέλος, στον κατάλογο του «Fobes», περιλαμβάνονται οι Ιταλοί ελληνικής καταγωγής Nicola Bulgari (#1513 – #1,4 δισ.) και Paolo Bulgari (#1613 – $1,3 δισ.), όπως και ο διαμένων στην Βρετανία Christopher Rokos (1990 – $1 δισ.).
Φωτογραφία πρώτης σελίδας: https://www.forbes.com/
Πηγή: forbes.com, ekirikas.com
Σχόλια Facebook