Η κρίση έφερε πιο κοντά την ψηφιακή εποχή- Ο κορωνοϊός «σκοτώνει» τη γραφειοκρατία

Αθήνα.- Σε σύντομο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να διαμορφώσει τους σχεδιασμούς της και ταυτόχρονα να προβεί σε μια σειρά ενεργειών με σκοπό την ενδυνάμωση των εξ αποστάσεως λειτουργιών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες

«Στην κινεζική γραφή η λέξη “κρίση” αποτελείται από δύο χαρακτήρες, ο ένας αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο και ο άλλος την ευκαιρία» – Τζον Κένεντι

Το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει ότι η κρίση που βιώνει ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να οδηγήσει σε δυναμική επανεκκίνηση αλλά και αξιοποίηση σημαντικών τομέων της καθημερινότητας. Σε μόλις λίγες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να διαμορφώσει τους σχεδιασμούς της και ταυτόχρονα να προβεί σε μια σειρά ενεργειών με σκοπό την ενδυνάμωση των εξ αποστάσεως λειτουργιών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες.

Κλήθηκε:

– να τρέξει ταχύτατα για την αναδόμηση του Συστήματος Υγείας,

– με το κλείσιμο των σχολείων να προσφέρει στους μαθητές προγράμματα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή

– να φροντίσει οι υπηρεσίες του Δημοσίου να ανταποκριθούν στο έπακρο εξυπηρετώντας απρόσκοπτα τον πολίτη. Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργήθηκαν πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, λήφθηκαν νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες ενώ δόθηκαν οδηγίες για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των πολιτών κατά την ψηφιακή διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «τα όπλα που βάζουμε, σήμερα, στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τον Κορωνοϊό, δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα. Και όλα τα εργαλεία που αναπτύσσουμε, τώρα, για τη θωράκιση της χώρας, θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο». Κομβικό ρόλο σε αυτά κλήθηκε να διαδραματίσει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι δίπλα στα σημαντικά προβλήματα που θα κληροδοτήσει η κρίση, θα αφήσει ως παρακαταθήκη και πολλά θετικά, όπως:

  • Ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη διοίκηση
  • Καλύτερο δημόσιο Σύστημα Υγείας
  • Τηλεκπαίδευση
  • Τηλειατρική
  • Εθελοντισμός

Τι άλλαξε στην καθημερινότητα των πολιτών σε ότι αφορά στις συναλλαγές τους και στις σχέσεις τους με το κράτος;

Η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου λειτουργεί πιλοτικά εδώ και δύο εβδομάδες και συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών (506) που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο.Ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Δίνεται η δυνατότητα να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις με το κράτος από τον προσωπικό μας υπολογιστή ή από το κινητό τηλέφωνο άμεσα και εύκολα, χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διεκπεραιωθεί περίπου 27.000 υπεύθυνες δηλώσεις, 11.500 εξουσιοδοτήσεις και 700 δηλώσεις για ειδικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σήμερα ο συνολικός αριθμός εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων ξεπερνά τις 51.000.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr. Έτσι, οι πολίτες έχουν – εφόσον το επιθυμούν – τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό. Καθιερώθηκε, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

Όλοι οι φορείς του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και διαδραστικότητα. Κάθε φορέας του ευρύτερου Δημοσίου μπορεί να ορίσει έναν (ή και περισσότερους) συντονιστή τηλεδιασκέψεων και ταυτόχρονα να ενημερώσει όλα τα στελέχη του για τη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας ενώ την Τρίτη 24/3 έλαβε χώρα μέσω της πλατφόρμας το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 58.000 τηλεδιασκέψεις και έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα πάνω από 23.000 χρήστες. Τέθηκε σε λειτουργία μια πλατφόρμα για την ψηφιακή υπογραφή και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων του Υπουργικού Συμβουλίου. Έτσι, μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε την αναζήτηση των εκάστοτε αρμοδίων προκειμένου να υπογράψουν έγγραφα που αφορούν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Σχέδια Νόμου, ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα, ο πρώτος ψηφιακά υπογεγραμμένος νόμος είναι ο 4681/27-03-2020, ο οποίος αφορά την κύρωση των από 10-02-2020 και 02-03-2020 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Εξειδικεύοντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιούργησε τον ιστότοπο forma.gov.gr όπου αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι οδηγίες σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού. Όλοι μπορούν να αναζητήσουν εκεί τους δύο τύπους εγγράφων για τις μετακινήσεις εργαζομένων και τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών.

Επιπλέον, δόθηκε πρόσβαση στον e-ΕΦΚΑ όλων των ληξιαρχικών γεγονότων των πολιτών που είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για μια διαλειτουργικότητα μέσω της οποίας ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό των τέκνων θα παρέχονται απευθείας στην Υπηρεσία, χωρίς να προσκομίζονται από τους πολίτες. Μπαίνει, έτσι, σταδιακά τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών και την γραφειοκρατία, προκειμένου να λαμβάνουν παροχές από το κράτος, να κάνουν αίτηση για σύνταξη ή να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους στο μητρώο του Οργανισμού, όπως συνέβαινε ως τώρα. Ακόμη, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα, σταδιακά απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα. Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον πρώτο Δημόσιο Φορέα που θα αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για την αυτοματοποιημένη αναζήτηση και λήψη φορολογικής ενημερότητας για τις πληρωμές των δαπανών της.

Πάνω από 11.000 εθελοντές για την Υγεία

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κλήθηκε να διορθώσει στρεβλώσεις και ελλείψεις του παρελθόντος και ταυτόχρονα να ενισχυθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός θέτοντας τα θεμέλια έτσι ώστε την επόμενη ημέρα να υπάρχει η βάση για ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών. Σε λίγες μέρες το Ε.Σ.Υ. κατάφερε να λειτουργήσει 75 νέες κλίνες ΜΕΘ εγκρίνοντας περισσότερες από 4.200 προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού. Παράλληλα προχωράει η διαδικασία κρίσεως και διορισμού των 950 θέσεων επιμελητών Β΄ στο ΕΣΥ .Όσον αφορά το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και τον εξοπλισμό, η ανταπόκριση του απλού κόσμου, οργανισμών, ιδιωτών, φορέων, είναι συγκινητική στη μάχη που δίνεται αυτή την περίοδο. Έχει συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα διατεθεί για την αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού, για την αγορά νέου και βέβαια, όλα αυτά υπό την επίβλεψη μιας επιτροπής που αποτελείται από άτομα εγνωσμένου κύρους και η οποία θα διαχειριστεί αυτές τις δωρεές.  Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε η πλατφόρμα ethelontes.gov.gr με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ως τώρα, το πρόγραμμα έχει προσελκύσει πάνω από 11.000 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων υπάρχει μεγάλη εθελοντική προσφορά για δωρεάν φροντίδα και φύλαξη παιδιών στις οικογένειες των γιατρών και των νοσηλευτών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ενώ δάσκαλοι, παιδαγωγοί και γηροκόμοι έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμοι να διαθέσουν τον χρόνο τους προκειμένου να προσφέρουν. Δωρεάν προγράμματα γυμναστικής από το σπίτι, ελεύθερη πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις & κινηματογραφικές παραγωγές, απομακρυσμένη παρακολούθηση καλλιεργειών για αγρότες, συνεργατικές ομάδες ειδικής αγωγής, ψυχικής υγείας και πρόνοιας είναι μόνο μερικές από τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Στο μέτωπο της Παιδείας, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα ώστε να διασφαλίσει ότι η αναγκαία αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική απώλεια διδακτικού χρόνου, και φυσικά δεν θα στερήσει ευκαιρίες σε μαθητές που δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις σχολικές ώρες με ιδιαίτερα μαθήματα. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Παιδείας έχει κινηθεί σε τρεις άξονες ώστε να αναπτυχθεί ταχύρρυθμα η εξ αποστάσεως διδασκαλία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας: την ασύγχρονη εκπαίδευση, την σύγχρονη εκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση.

Μακροπρόθεσμος στόχος δεν είναι η αντικατάσταση της επαφής του μαθητή με τον δάσκαλο ή τον καθηγητή, που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται στον πυρήνα της μετάδοσης της γνώσης, αλλά να γίνει ένα ακόμα βήμα μακριά από την εποχή του μαυροπίνακα και της κιμωλίας, αγκαλιάζοντας συνάμα τα διαδραστικά εργαλεία διάχυσης της πληροφορίας που υπάρχουν σήμερα.

Η κρίση προσφέρει μία ευκαιρία τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς να εξοικειωθούν με τις δυνατότητες για άμεση ανταλλαγή διδακτικού υλικού και αξιοποίηση του πλούτου εφαρμογών που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Παράλληλα, ο δάσκαλος ή καθηγητής μπορεί να αξιολογήσει και να προσφέρει εξατομικευμένη και στοχευμένη υποστήριξη σε κάθε μαθητή ή μαθήτρια, μακριά από τις πιέσεις που τα παιδιά αισθάνονται μερικές φορές στο περιβάλλον του σχολείου.

Η ανταπόκριση των μαθητών και των εκπαιδευτικών έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και αυξάνεται. Περισσότεροι από 850.000 μαθητές και περισσότεροι από 166.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στις πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης. Συνάμα 55.000 και πλέον εκπαιδευτικοί διενεργούν καθημερινά περισσότερες από 31.000 ψηφιακές τάξεις ζωντανής μετάδοσης με πάνω από 360.000 παρακολουθήσεις, που αυξάνονται κατά μέσο όρο 70% την ημέρα.

Τα Λύκεια και τα Γυμνάσια έχουν ενταχθεί πλήρως σε σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνεται η εισαγωγή και των δημοτικών στη σύγχρονη εκπαίδευση. Επίσης, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ξεκίνησε η εκπαιδευτική τηλεόραση για τους μαθητές δημοτικού, με πολύ υψηλή τηλεθέαση: 51,2% στις ηλικίες 4-14 ετών, δηλαδή περισσότερα από 125.000 παιδιά. Έστω και για λίγο, το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 588.313 τηλεθεατές, με 11,2% μερίδιο της ΕΡΤ2 στο γενικό κοινό.

Σε διάφορες περιοχές έχουν ξεκινήσει προγράμματα τηλεϊατρικής όπως πχ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν δωρεάν σε πρόγραμμα 80 γιατροί, οι οποίοι σε μια εβδομάδα απάντησαν και έδωσαν συμβουλές σε 1.600 βιντεοκλήσεις πολιτών.