Εurogroup: Προς αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης
Πλειοδοσία προτάσεων στήριξης στο περιθώριο της «μάχης» για το ευρωομόλογο. Οι τεχνοκράτες των υπουργών Οικονομικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή» και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 7 Απριλίου.
Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των κρατών-μελών τόσο για την τρέχουσα περίοδο όσο και για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων στη «μετά κορωνοϊό εποχή». Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναγνωρίζοντας όμως τις σοβαρές ενστάσεις από ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αποτελούν ένα συνδυασμό των προτάσεων που είναι στο τραπέζι.
«Τα ‘εργαλεία’ που έχει στη διάθεση της η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των τεράστιων χρηματοδοτικών αναγκών των κρατών-μελών δεν είναι αρκετά. Πρέπει να δημιουργήσουμε κι άλλα. Πρέπει να σκεφτούμε και την επόμενη μέρα». Με αυτή τη δήλωση ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ άνοιξε τη «βεντάλια» των προτάσεων που εξετάζονται αυτές τις ημέρες σε επίπεδο EuroWorking Group και θα τεθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη. «Εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειαζόμαστε ξεκάθαρα ισχυρό συντονισμό» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Τρεις είναι οι προτάσεις πάνω στις οποίες αναμένεται να εστιάσει το Eurogroup :
- Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με πιο χαλαρούς όρους και χωρίς να «στιγματίζεται» η χώρα η οποία θα καταφύγει σε αυτόν
- Η παροχή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ
- Η δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας.
Ειδικά για το τελευταίο, μόλις χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε τη πρόταση της για τη θέσπιση του SURE, ενός μέσου αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τα εισοδήματα τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Τα δάνεια θα βασίζονται σε εγγυήσεις που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.
Αφορά την υποστήριξη προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας και μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της απόλυσης. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους ή να αναστείλουν την εργασία συνολικά, με εισοδηματική στήριξη η οποία θα παρέχεται από το κράτος.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η βραχυχρόνια εργασία που θα υποστηρίζεται από το κράτος θα μετριάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης, θα κρατήσει τους ανθρώπους στην εργασία και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις αγορές με ανανεωμένο σφρίγος. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία δεν έχει παραγγελίες και δεν λειτουργεί λόγω ενός εξωτερικού σοκ πχ. ο κορονοϊός, δεν θα πρέπει να προχωρά στην απόλυση των εργαζομένων της. Θα συνεχίσει να τους απασχολεί. Στον ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι μπορούν να διδαχθούν νέες δεξιότητες οι οποίες θα ωφελήσουν τόσο την εταιρία όσο και τους ίδιους.
Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν να διαχειριστούν και κάτι ακόμα. Τη γαλλική πρόταση για ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης» το οποίο θα χρηματοδοτεί προγράμματα σχεδιασμένα για τη αύξηση της ικανότητας των συστημάτων υγείας των κρατών –μελών αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας αυτών στη «μετά κορονοϊό εποχή» ανάλογα με το βαθμό της «ζημιάς» που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας. Με βάση τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, το συγκεκριμένο Ταμείο:
- θα λειτουργεί από την Κομισιόν
- θα έχει περιορισμένο χρόνο ύπαρξης, γύρω στα 5 με 10 χρόνια
- θα εστιάζει στην οικονομική ανάκαμψη μέσω
- της έκδοσης ομολόγων με εγγύηση των κρατών-μελών ή μέσω ενός «ευρωπαϊκού φόρου αλληλεγγύης».
Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, η συγκεκριμένη πρόταση ήδη έχει συζητηθεί με τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί «κοινό έδαφος».
Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για το αν η Γαλλία θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου με τις υπόλοιπες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να απαντήσει ότι η αλληλεγγύη δεν εκφράζεται όταν κάποιος ή κάποιοι μένουν εκτός. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα πρέπει αποφευχθούν οι διαφωνίες γύρω από την έκδοση ευρωομολόγου ή κορονο-ομολόγου.
Την Τρίτη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός «Corona Fund» του οποίου τα κεφάλαια θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Τα κεφάλαια θα προέρχονται από εισφορές των κρατών-μελών, δεν θα παρέχει δάνεια ή εγγυήσεις αλλά «δώρα», όπως είπε, για τη στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Πηγή: naftemporiki.gr
Σχόλια Facebook