Επίδομα ύψους 600 ευρώ σε 170.000 επιστήμονες – Ποιοι το δικαιούνται και πως θα δοθεί
Αθήνα.- Στη στήριξη 170.000 επιστημόνων, προερχομένων από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι-λογιστές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), μέσω ενός ανοικτού προγράμματος, ύψους 180 εκατ. ευρώ, «με επιταγή κατάρτισης (voucher) και με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης» προχωρά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, πρόκειται για επίδομα ύψους 600 ευρώ και το εν λόγω πρόγραμμα «αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο».
Σε δύο δόσεις
Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του».
Η κυβέρνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, «εργάζεται για την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους».
Τι θα γίνει με τις επιταγές
Εν τω μεταξύ, κατά 75 ημέρες αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Οι ρυθμίσεις- που προέκυψαν μετά από διαβούλευση φορέων της αγοράς, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη- θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, και έχουν ως εξής:
1. Από την έκδοση της σχετικής ΠΝΠ και έως την 31η Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου.
Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά τον Απρίλιο 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της ΠΝΠ, μέσω ειδικής εφαρμογής του Τειρεσία, ανεξαρτήτως εάν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σε αυτές στο μέλλον.
2. Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους ΚΑΔ θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν, εάν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης.
Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν το συγκεκριμένο μέτρο θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση.
3. Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κίνησης στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.
Σχόλια Facebook