Διονύσιος Σολωμός: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ*
Kellianos,blogspot.com
Η 25η Μαρτίου 1821 είναι η αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας και η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας.
Το Εικοσιένα υπήρξε ένα κομβικό σημείο στην ιστορία του διαχρονικού Ελληνισμού αλλά και της ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης.
Οι Έλληνες έγραψαν στα 1821 μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας τους.
Το Εικοσιένα εγκαινιάζει μια στροφή στην ιστορία των Ελλήνων μετά τα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας.
H Ελληνική Παλιγγενεσία, η Άνοιξη του Ελληνικού Έθνους, σηματοδοτεί και ευοδώνει ταυτόχρονα και την πολιτική αναγέννηση της Ευρώπης, την Άνοιξη των Εθνών του 1848.
Τον Ιανουάριο του 1848, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά το τέλος της Επανάστασης του ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ και της ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ξέσπασε στην Ευρώπη ένα κύμα πολιτικών αναταραχών.
Αυτό το διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη επαναστατικό κύμα, είχε ακριβώς τις ρίζες του στον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
Οι πρωτεργάτες και κύριοι συντελεστές της Άνοιξης των λαών του 1848 ήταν δημοκράτες, μεταρρυθμιστές και φιλελεύθεροι και οι περισσότεροι Φιλέλληνες που πριν είκοσι χρόνια είχαν κατέβει στην Ελλάδα για να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων.
Σήμερα είναι η επέτειος της παλιγγενεσίας και του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας.
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 προσφέρει μία ευκαιρία αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας μας.
Εκείνο που πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ είναι ότι η ομογένεια και ο παροικιακός Ελληνισμός ήταν από τους συντελεστές και πρωτεργάτες του εθνικού ξεσηκωμού.
Του χρόνου, ακριβώς στις 25 Μαρτίου του 2021, θα εγκαινιαστούν ταυτόχρονια δύο εκθέσεις εδώ στη Νάπολη και στην Αθήνα με θέμα Παλιγγενεσία, Ομογένεια και Φιλελληνισμός.
Είναι μια δική μου πρωτοβουλία την οποία αγκάλιασαν με ενθουσιασμό τα ΓΑΚ ΕΛΛΑΔΟΣ και Ιταλίας και θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Δντρια των ΓΑΚ Κα Αμαλία Παππά που δέχτηκε αυτή την πρότασή μου.
Το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης στην Ιταλία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ελλάδος, ενόψει της μεγάλης επετείου του 2021, θα συνδιοργανώσουν αυτή την Έκθεση με ανέκδοτα αρχειακά έγγραφα που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εθνικής Παλιγγενεσίας και της ιστορίας της Ευρώπης.
Οι δυο παράλληλες εκθέσεις θα αποτελούνται από τεκμήρια σε πρωτότυπη μορφή και σε ψηφιακές αναπαραγωγές.
Ειδικότερα, τα πρωτότυπα τεκμήρια θα παραμείνουν στη Νάπολη και την Αθήνα και θα συμπληρώνονται από τις ψηφιακές αναπαραγωγές των τεκμηρίων του αντίστοιχου φορέα.
Το σύνολο της έκθεσης θα αναπαραχθεί ψηφιακά ώστε να είναι δυνατή η ταυτόχρονη ανάρτησή της στις ιστοσελίδες των δυο φορέων, ενώ θα είναι δυνατή η μεταφορά και η ανάρτησή της και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
Στον «Ύμνο Της Ελευθερίας » και στους « Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού ποίηση και ιστορία αλληλοπροσδιορίζονται όπως ακριβώς η γλώσσα και η ελευθερία: «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»
Αυτό το κλασσικό ερώτημα του Σολωμού με ενέπνευσε να ζητήσω το 2014 την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.
Γλώσσα και ιστορία, γλώσσα και ταυτότητα αλληλοπροσδιορίζονται και σωστά ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός δεν διαχωρίζει απολύτως τον αγώνα για την ελευθερία από τον αγώνα για την γλώσσα.
Αυτές τις δύσκολες ημέρες που ζούμε όλοι, σε όλο τον πλανήτη, ελεύθεροι πολιορκημένοι στα σπίτια μας, ας τις αφιερώσουμε στην περισυλλογή και στο διάβασμα.
Μπορεί αυτή η απομόνωση να αποβεί, όπως λέγει ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, μια χρυσή ευκαιρία μεγάλης εσωτερικής αλλαγής και εκσυγχρονισμού του νεοελληνικού πολιτισμού.
*Ο Γιάννης Κορίνθιος είναι καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας, στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), και ο εμπνευστής της ιδέας “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού”.
Σχόλια Facebook