Σφραγίζονται για έναν μήνα τα σύνορα της ΕΕ – Τι αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής για τον κορωνοϊό
Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επίσης, η ΕΕ θα «συντονίσει» την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών την επόμενη εβδομάδα.
Οι τέσσερις προτεραιότητες της ΕΕ
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαμήνυσε ότι η βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού όσο το δυνατόν περισσότερο και να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα υγείας των κρατών μελών έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν σε αυτό που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως τόνισε ο κ. Μισέλ, ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα των συνόρων και των περιορισμό των μετακινήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, οι ηγέτες της Ε.Ε. εργάστηκαν μαζί με την Κομισιόν πάνω σε προτάσεις οι οποίες έχουν σαν στόχο να μειώσουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις ατόμων και την ίδια στιγμή να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών.
Στη συνέντευξή τύπου, ο κ. Μίσελ ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν τέσσερις προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της πανδημίας:
1) Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού
2)Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις μάσκες και τους αναπνευστήρες
3)Προαγωγή της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για εμβόλιο
4)Αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη για να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και προετοιμάζεται για ένα πολύ ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο.
Η Κομισιόν συστήνει ειδική ομάδα επιστημόνων
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κομισιόν δημιούργησε συμβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από επιδημιολόγους και ιολόγους από διάφορα κράτη-μέλη, «η οποία θα καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για βασιζόμενα στην επιστήμη και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου». Μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν έκανε σχετική αναφορά κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.
Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».
Σχόλια Facebook