Ελληνίδες φοιτήτριες στη Γαλλία εξηγούν πώς βιώνουν την πανδημία σε μια ξένη χώρα

Τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, η Γαλλία απαριθμεί τουλάχιστον 150 νεκρούς, με τα κρούσματα διαρκώς να αυξάνονται. Ο Μακρόν, αν και αργοπορημένα, στο διάγγελμά του τη Δευτέρα απαρίθμησε τα δρακόντεια μέτρα που ξεκίνησαν στη χώρα από την Τρίτη.

Ανάμεσα στους Γάλλους πολίτες, υπάρχουν και χιλιάδες Έλληνες που ζουν εκεί, είτε για σπουδές, είτε για εργασία. Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τρεις Ελληνίδες φοιτήτριες, οι οποίες, στο έλεος της πανδημίας, προσπαθούν να εξηγήσουν το πώς βιώνουν την εν λόγω κατάσταση. Η μια σπουδάζει Βιολογία, η δεύτερη Νομική και η τρίτη είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής.

Οι φοιτήτριες επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Edward Berthelot via Getty Images

«Ξαφνιαστήκαμε από την αδράνοια του Μακρόν»

«Το προβλήμα άρχισε να επιδεινώνεται πολύ πριν ο Μακρόν ανακοινώσει ουσιαστικές αποφάσεις για τη διαχείρηση της κατάστασης. Παρόλο που καθημερινά έκανε μερικά βήματα τη φορά, η κατάσταση γινόταν χειρότερη και τα κρούσματα αυξάνονταν εις τη δύναμη», αναφέρει η φοιτήτρια Βιολογίας. 

«Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από εμάς ξαφνιαστήκαμε από την “αδράνεια” του Μακρόν, όταν τα κρούσματα μέσα σε μία μέρα αυξήθηκαν από 1400 σε 2200, κάτι που υποδεικνύει το γεγονός ότι ο ιός κυκλοφορεί».

Όπως, συμπληρώνει, τα φάουλ του Μακρόν είναι τρία: Ότι ο πρόεδρος δεν πήρε μέτρα, όταν το Παρίσι είχε μπει ήδη στο στάδιο 3 του ιού, ότι δεν ανέβαλε τις δημοτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να κολλήσουν περισσότεροι και ότι δεν υπήρχαν μάσκες σχεδόν πουθενά.

Την ίδια αντίληψη έχει και η φοιτήτρια της Νομικής: «Δεδομένου του ταχέως αναπτυσσόμενου αριθμού των κρουσμάτων, η αντίδρασή από την κυβέρνηση ήταν αργοπορημένη. Πιστεύω πως το καθυστέρησαν όσο πιο πολύ μπορούσαν, λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική και πολιτική επίπτωση τέτοιου είδους μέτρων, τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, καθώς και την ικανότητα των αρμοδίων να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η απόφοιτος Τμήματος Φυσικής.

Είστε δυσαρεστημένες από τον κρατικό μηχανισμό;

«Παρόλο που το γαλλικό κράτος είναι σχετικά σωστά δομημένο και οργανωμένο, πιστεύω πως σε αυτήν την περίπτωση άργησε να πάρει μερικές κρίσιμες αποφάσεις. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο κυβερνητικό και διακρατικό, αλλά και ατομικό. Ο καθένας από εμάς πρέπει να καταλάβει πόσο κρίσιμο ρόλο έχει η κάθε του πράξη στην εξάπλωση του κορονοϊού, και έπειτα να μπει σε διαδικασία αυτοπροσαρμογής», αναφέρει η φοιτήτρια Βιολογίας. 

«Προσωπικά, πιστεύω πως θα έπρεπε να είχαν μεσολαβήσει παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας πολύ πιο νωρις. Θα έπρεπε να είχε δοθεί η δυνατότητα να ληφθούν προσαρμοσμένα μέτρα πρόληψης από τοπικούς κυβερνητικούς εκπροσώπους, οι οποίοι όντας πιο κόντα στις καταστάσεις, θα μπορούσαν να κάνουν από νωρίς μια πιο εξειδικευμένη εκτίμηση των τρεχουσών συνθηκών», επισημαίνει η φοιτήτρια Νομικής. 

«Καθαρά και μόνο εξαιρετικής καθυστέρησης, είμαι δυσαρεστημένη από τον κρατικό μηχανισμό», συμπληρώνει η απόφοιτος Φυσικής. 

ASSOCIATED PRESS

Πώς είναι να βρίσκεστε στο έλεος μια πανδημίας σε μια ξένη χώρα;

Λόγω της σημασίας της ατομικής αυτό-προστασίας και ίσως και του γεγονότος ότι κατοικώ μονη μου και μπορώ να ελέγχω την καθαριότητα του σπιτιού μου (κάτι που δεν θα ήταν πλήρως εφικτό αν είχα συγκάτοικο) θα έλεγα ότι είναι υποφερτό. Αλλά κ μια μελλοντικη μου έκθεση σε ιό, λόγω της ηλικίας μου και το γεγονός ότι δεν έχω κάποιο άλλο νόσημα με καθυσηχαζουν, απαντά η απόφοιτος του τμήματος Φυσικής. 

«Τα κύρια συναισθήματα που νιώθεις είναι ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Κυρίως φοβάσαι για τη συνέχεια αυτής της κατάστασης, για τη διάρκειά της και για το αν θα μπορέσεις να είσαι σύντομα με την οικογένειά σου», συμπληώνει η φοιτήτρια Βιολογίας. 

«Σίγουρα νιώθεις πολύ λιγότερο ασφαλής. Βλέποντας το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα να πλησιάζει όλο και περισσότερο, είναι μεγάλη έγνοια η πιθανότητα να μείνεις σε μία ξένη χώρα μακριά από τους δικούς σου, οπού δεν γνωρίζεις καλά τους μηχανισμούς περίθαλψης, τους οποίους ενδεχομένως να μη δικαιούσαι καν», προσθέτει η φοιτήτρια Νομικής. 

Ο κόσμος ακούει στα μέτρα ή βγαίνει αμέριμνα, όπως γίνεται εδώ στην Ελλάδα;

«Οι Γάλλοι φαίνονται αρκετά απρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και την καθημερινότητά τους, ακόμα και για μια τόσο σοβαρή και επείγουσα κατάσταση. Παρόλα τα μέτρα, η κυκλοφορία του κόσμου φαίνεται να μην έχει μειωθεί. Το κύριο παράδειγμα αυτής της ανεύθυνης συμπεριφοράς, είναι το ότι δύο μέρες μετά το διάγγελμα του Μακρόν, πραγματοποιήθηκε πορεία χιλιάδων ατόμων από τα κίτρινα γιλέκα», απαντά η φοιτήτρια Νομικής. 

«Θεωρώ ότι ο κόσμος εδώ είναι πολύ πιο ανεύθυνος σε σχέση με την Ελλάδα», ήταν η απάντηση της αποφοίτου. 

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση του κόσμου, όσον αφορά στα μέτρα προστασίας. Ο κόσμος εξακολουθεί να βγαίνει σα να μη συμβαίνει τίποτα. Ακόμα και τώρα που έκλεισαν μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια, βλέπεις γεμάτα πάρκα και πλατείες. Ο κόσμος βρίσκει τις εναλλακτικές του! Πηγαίνει βόλτα κατά μήκος του Σηκουάνα και κάθεται γύρω από τα συντριβάνια των κήπων», εξηγεί η φοιτήτρια Βιολογίας. 

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT via Getty Images

Ποιές εικόνες αντικρίσατε στην αγορά; Άδεια ράφια και ουρές στα μαγαζιά, όπως εδώ;

«Σίγουρα χειρότερες εικόνες απ’ότι στην Ελλάδα, αλλά εικόνες που πιθανώς να δούμε και εδώ. Οι μάσκες και τα αντιβακτηριδιακά gel εξαφανίστηκαν άμεσα, όπως και τα είδη μακράς διαρκείας» αναφέρει η φοιτήτρια Βιολογίας. 

«Ακόμα δεν υπάρχουν άδεια ράφια αλλά μια σημαντική μείωση σε προϊόντα όπως ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες και πλήρης έλλειψη σε προϊόντα ατομικής υγιεινής», τόνισε η απόφοιτος του τμήματος Φυσικής. 

«Τα περισσότερα ράφια είναι άδεια, κυρίως από χαρτί υγείας, όσπρια, ζυμαρικά, νερά κλπ. Ο κόσμος φοβάται πως θα βρεθεί απροετοίμαστος. Γενικά, εγώ αυτό το βρίσκω αρκετά αντιφατικο: από τη μία ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο κι από την άλλη συμβάλλουμε ενεργά στο να πραγματοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται με το να αρνούμαστε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Η απόδειξη είναι ότι μέχρι προσφάτως οι καφετέριες και τα μπαρ ήταν γεμάτα, καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειαζανσε χρόνο ρεκόρ», απάντησε η φοιτήτρια Νομικής. 

Πλέον, πώς περνάτε τον ελέυθερό σας χρόνο;

«Προσπαθώ να βρίσκω τρόπους να περνάω δημιουργικά την ώρα μου, φτιάχνοντας γλυκά, διαβάζοντας βιβλία και κάνοντας γυμναστική στο σπίτι. Υπάρχουν πραγματικά αμέτρητα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι, και εφόσον συνέχεια παραπονιόμαστε πως δεν έχουμε χρόνο για τα χόμπυ μας, τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες!», σημειώνει η φοιτήτρια Βιολογίας. 

«Στο σπίτι, συνεχίζοντας κάποια κομμάτια της δουλείας που είχαν μείνει πίσω το προηγούμενο διάστημα. Επίσης βρίσκω χρόνο να κοιμηθω περισσότερο και να επικοινωνησω περισσοτερο με δικά μου άτομα στην Ελλάδα», αναφέρει η απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής. 

«Είμαι στο σπίτι και περνάω το χρόνο μου με σειρές, διάβασμα, ταινίες, τηλέφωνα. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο δε βγαίνω. Έχω δεχτεί – όπως πιστεύω θα έπρεπε να κάνουμε όλοι – πως είναι αναγκαίο για ένα διάστημα να αλλάξω τις συνήθειές μου και να μένω όσο περισσότερο μπορώ στο σπίτι», ήταν η απάντηση της φοιτήτριας Νομικής. 

Πώς θεωρείτε την κατάσταση στην Ελλάδα;

«Σιγουρα καλύτερα από την κατάσταση στην Γαλλια από άποψη έγκαιρης λήψης μετρων. Θεωρώ ότι ακόμα και αν οι Έλληνες φέρονται ανεύθυνα, η συνήθεια να ζουμε κοντα ή πολλές φορές μαζί με ηλικιωμένους ανθρώπους θα μας κάνει όλους να ενδιαφερθούμε λίγο παραπάνω», εξηγεί η απόφοιτη τμήματος Φυσικής. 

«Θεωρώ πως η Ελλάδα το έλαβε μέτρα αρκετά νωρίς. Η απόφαση να κλείσουν σχολεία, πανεπιστήμια, σινεμά κλπ. περιορίζοντας σημαντικά την πολιτιστική ζωή της χώρας, όταν υπάρχει συγκριτικά μικρός αριθμός κρουσμάτων, μπορεί να φανεί υπερβολική σε μερικούς. Όμως, συγκριτικά με άλλες χώρες, ειδικά της βόρειας ευρώπης, είμαστε πολύ λιγότερο εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση τέτοιας κλίμακας. Γενικότερα, το κλίμα εγρήγορσης που δημιουργήθηκε μας έκανε να δράσουμε γρήγορα, το οποίο είναι τεράστιο θετικό, αλλά πιστεύω επίσης ότι ενέπνευσε και μια παράνοια και έναν πανικό που κάθε άλλο παρά ωφέλιμος είναι» ολοκληρώνει η φοιτήτρια Νομικής. 

«Πιστεύω πως η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ σωστά και πολύ γρήγορα, παίρνοντας σοβαρά μέτρα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, ο κόσμος δυσκολεύεται και εδώ να δεχτεί και να προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση», καταλήγει η φοιτήτρια Βιολογίας.

πηγή:huffingtonpost.gr