Το Eurogroup αποφασίζει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού

Βρυξέλλες.- Αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της βρίσκεται η Ευρωζώνη και απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να αποδείξουν ότι θα κάνουν ότι χρειαστεί για να την αντιμετωπίσουν.

Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλές, καθώς οι δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων τα τελευταία 24ωρα έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Ε.Ε είναι έτοιμη να βγάλει τις παρωπίδες της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας. Αυτό που περιμένουν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και αγορές είναι να δουν το Eurogroup να ανακοινώνει μέτρα που τουλάχιστον θα μοιάζουν ικανά να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού. Στόχος είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων οι οποίες είτε έχουν επηρεαστεί από την εξάπλωση του ιού, είτε σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά από διοικητική απόφαση. Αντίστοιχη μέριμνα θα υπάρξει και για τους εργαζόμενους οι οποίοι σταμάτησαν να εργάζονται εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους στο Eurogroup την δέσμη μέτρων που έχει σχεδιάσει η ελληνική κυβέρνηση και περιμένει να λάβει το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της. Η εφαρμογή των μέτρων θα εξαρτηθεί από τις κεντρικές αποφάσεις τις οποίες θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουν τα κράτη μέλη για να δράσουν.

Δημοσιονομική χαλάρωση 

I Ο κ. Σταϊκούρας θα επαναλάβει το αίτημα άμεσης χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Εάν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε λάβουν τις σχετικές αποφάσεις, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου που έχει καταρτίσει.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις διαπιστωμένα καταγράφουν απώλειες στο τζίρο τους εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το μέτρο θα ενεργοποιείται εφόσον διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση καταγράφει σημαντική απώλεια τζίρου.

Παροχή ρευστότητας 

Ταυτόχρονα εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού. Τα δάνεια θα είναι χαμηλότοκα με μακρά διάρκεια αποπληρωμής ή ακόμα και άτοκα, ενώ είναι πιθανό να εκδίδονται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Αίτημα θα υπάρξει και για τη χαλάρωση του κανόνα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην οικονομική στήριξη αναφορικά με τα εργαλεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα θα προστεθούν σε όσα ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και αφορούν:

-Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.

-Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες,

– Αναστολή έως 30/6/2020 των ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρωτέες ως 30/3/2020.

Huffingtonpost.gr