Για τον κορωνοϊό: Κλείνουν δύο σχολεία στην πρωτεύουσα- Και δεύτερο κρούσμα στην Αθήνα
Αθήνα.- Ανακοινώθηκε το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και το δεύτερο στην Αθήνα. Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. “Αττικόν”.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα για τα κρούσματα που βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τελευταίο ήταν αυτό μίας 40χρονη γυναίκας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Η 40χρονη γυναίκα επέστρεψε από το Μιλάνο το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, ενώ συμπτώματα παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης. Αρχικά επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα στην απομόνωση των επειγόντων. Στη συνέχεια αποφάσισε να πάει μόνη της σε ιδιωτικό νοσοκομείο, εκεί εισήχθη σε θάλαμο απομόνωσης απ’ όπου λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο και το πρωί της Πέμπτης διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στον κορωνοϊό.
Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την παρέλαβε από το ιδιωτικό θεραπευτήριο για να τη μεταφέρει στο «Αττικόν» που είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Σημειώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, για προληπτικούς λόγους, το Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, καθώς και το Νηπιαγωγείο «Ι.Μ.Καρράς», ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κόρες της 40χρονης τραπεζικού που διαγνώστηκε με κορωνοϊό φοιτούν στο Κολέγιο Ψυχικού. Μάλιστα, η μία εκ των δύο βρίσκεται με συμμαθητές της σε εκδρομή στο Λονδίνο. Το κορίτσι είχε ταξιδεύσει με τη μητέρα του στο Μιλάνο, και μετά την επιστροφή στην Ελλάδα, έφυγε για Λονδίνο. Θα υποβληθεί σε εξετάσεις στη Βρετανική πρωτεύουσα και θα κριθεί αν θα επιστρέψει ή όχι στην Αθήνα.
Η γυναίκα που είναι υπάλληλος στην τράπεζα Πειραιώς και μάλιστα η τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη διάγνωση του κρούσματος.
Η επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς:
«H Tράπεζα Πειραιώς ενημερώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ότι ένας εργαζόμενός της στο κτήριο Αμερικής 4 διαγνώσθηκε με τον ιό COVID-19.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο που είχε ήδη καταρτισθεί από την Τράπεζα για το θέμα σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ.
Εφαρμόζοντας το σχετικό πρωτόκολλο, συγκλήθηκε σύσκεψη με κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. και υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα για καθαρά προληπτικούς λόγους:
• απολύμανση στο κτήριο Αμερικής 4 την Παρασκευή 28/02/2020
• εκκένωση του ορόφου του κτηρίου, στο οποίο εμφανίσθηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.
• εργασία από το σπίτι για το διάστημα των 14 ημερών για τους εργαζομένους στον όροφο όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα
• εφαρμογή των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. www.eody.gov.gr.
Η Τράπεζα Πειραιώς δρα με σταθερό γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων της, ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της.»
Αυτά είναι τα τρία κρούσματα
Πέρα από την 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που ήταν η πρώτη που βρέθηκε θετική στον ιό, επιβεβαιώθηκε πως και το παιδί της είναι θετικό στον ιό, ενώ ένα ακόμα περιστατικό νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Ο γιος της 38χρονης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και οι γιατροί παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του, ενώ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας το 105ο δημοτικό σχολείο, στο οποίο πηγαίνει το παιδί θα κλείσει για 14 ημέρες. Οπως έκανε δε γνωστό ο Σ. Τσιόδρας το παιδί δεν είχε πάει στο σχολείο του τη Δευτέρα και την Τρίτη είχε πάει εκδρομή.
Όσον αφορά στο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό πρόκειται για γυναίκα που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ιταλία.
Όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κορωνοϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικό νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.
Ήδη, αναζητούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της και αυτό αφορά όσους συνταξίδεψαν με αυτήν αλλά και όσους συνάντησε από τη στιγμή που βρέθηκε στην Αθήνα.
Ανακαλούνται οι άδειες γιατρών και νοσηλευτών
Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.
Είχε προηγηθεί σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ ο κ. Κικίλιας ταξίδεψε εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος.
Μέτρα για εργαζόμενους και επιβάτες στα μέσα μεταφοράς
Στη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και του επιβατικού κοινού για την πρόληψη του κορωνοϊού, προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.
Ειδικότερα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επίσης, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.
Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.
Τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό
Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα «κατεπείγοντα μέτρα» αποφυγής και περιορισμού της διάδωσης του κορωνοϊού».
Στις τρεις σελίδες περιγράφονται λεπτομερώς όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας και αφορούν από τη δυνατότητα επίταξης κλινών ΜΕΘ έως τον περιορισμό στις μετακινήσεις και τις συμβάσεις για έκτακτες προμήθειες υγειονομικού υλικού.
⇒Ολόκληρη η ΠΝΠ για τον κορωνοϊό
Μεταξύ άλλων, η ΠΝΠ προβλέπει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας θεάτρων, κινημάτογραφων, γηπέδων, σχολείων, αλλά και κατ’ οίκον περιορισμό ακόμα και σε ομάδες προσώπων «προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου».
Στο ΦΕΚ περιγράφονται τα υπουργεία που μπορεί να λαμβάνουν τα μέτρα ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις επίμαχες διατάξεις.
Παράλληλα, το κείμενο εξειδικεύει ότι οι έκτακτες προσλήψεις μπορεί να γίνονται για διάστημα έως τεσσάρων μηνών ενώ το ίδιο – ελάχιστο – χρονικό διάστημα προβλέπεται και «για απευθείας αγορά υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων προς τον σκοπό της κάλυψης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας».
Πιο αναλυτικά, η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Ο τρόπος μετάδοσης του ιού
Βασικός παράγοντας ανησυχίας για το νέο κορωνοϊό, θεωρείται η αυξημένη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει και η ταχύτητα εξάπλωσης και διασποράς σε όλες τις ηπείρους. Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.
Διάφορες μελέτες έχουν ο SARS μεταδόθηκε από μοσχογαλές (σαρκοφάγο ζώο της Ασίας που μοιάζει με νυφίτσα) στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους.
Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί. Όσον αφορά τον νέο κορωνοϊό 2019–nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019–nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.
Τα μέτρα προστασίας
Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Τονίζεται και πάλι ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον κορωνοϊό.
Ο κορωνοϊός προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.
Σε περίπτωση που ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να έχει συμπτώματα και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει να προσέχει να μην εκθέσει και άλλους ανθρώπους και να μη βρίσκεται σε κοντινή επαφή. Να παραμείνει στο σπίτι. Να απευθυνθεί στο ΕΟΔΥ όπου θα τον παραπέμψουν άμεσα εκεί που θα διαπιστωθεί εάν πάσχει από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από το νέο κορωνοϊόσυστήνονται τα παρακάτω:
- χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
- εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο
- εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή
- άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
- άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
Ακυρώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις
Γι αυτόν τον λόγο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
«Με βάση τις συστάσεις και τις οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που συμβουλευόμαστε καθημερινά και στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού, με γνώμονα τη δημόσια Υγεία, αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
Συνολικά 13 είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα, τα οποία ορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας να υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας COVID-19.
Σε αυτά τα υγειονομικά ιδρύματα καθώς και στα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγραφεί επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.
Ειδικότερα, τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
– 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
– 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
– 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
– 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
– 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Σχόλια Facebook