5η έκθεση θεσμών – Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
«Yπό τη σκιά» εξάπλωσης του κορονοϊού, δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Μια έκθεση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι θετική και θα καταγράφεται η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας ενώ αναμένεται να γίνεται αναφορά και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Για ακόμα μία φορά θα επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης των «κόκκινων» δανείων και η τάχιστη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής». Ήδη χθες, η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που κατέθεσε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην έκθεση θα γίνεται αναφορά και στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαίου, ένα θέμα ωστόσο το οποίο θα συζητηθεί αναλυτικά στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.
«Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται. Όπως αποδεικνύεται και με τις θετικές Εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτώνται και ενισχύονται» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογο του Μπρουνό Λεμέρ, δίνοντας έτσι ένα στίγμα της σημερινής έκθεσης που ανακοινώνει η Κομισιόν.
Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές από κυβερνητικά στελέχη, η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό «χαρτί» για τα επόμενα βήματα που θέλει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα αξιοποιηθεί για φορολοελαφρύνσεις τόσο εφέτος όσο και τα επόμενα έτη. Στα «συν» για τις επιδιώξεις της Αθήνας για επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξη του στην προσπάθεια της Ελλάδας για αλλαγή της χρήσης των κερδών από διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες (SMP’s & ANFA’s). Η ιδιαίτερη αναφορά του γάλλου υπουργού Οικονομικών ότι «υπάρχει ένα ακόμη απόλυτο δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τον υπολογισμό του κόστους αντιμετώπισης του μεταναστευτικού στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από άλλες χώρες» δίνει στο οικονομικό επιτελείο μεγαλύτερη αισιοδοξία για μια πρώτη απόφαση γύρω από αυτό το ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπάνες για το μεταναστευτικό ύψους 280 εκατ. ευρώ.
Η θετική έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία θα συνοδεύεται από το πακέτο εγγράφων του European Semester. Tα συμπεράσματα της θα εξεταστούν από το EWG στις 5 Μαρτίου και θα επικυρωθούν από τους υπουργούς Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.
ΤΡΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ
Ιδιαίτερα πυκνός εκτιμάται ότι θα είναι ο Μάρτιος καθώς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει στις επόμενες δύο εβδομάδες στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων :
* το πρώτο αφορά στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν τη φορολογία
* το δεύτερο, την εταιρικών διακυβέρνηση στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις για τη θωράκιση της κεφαλαιαγοράς.
Το τρίτο νομοσχέδιο, θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Μαρτίου και αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα. Σε αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τα κίνητρα που θα δοθούν για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Εν το μεταξύ, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για άρση του πλαφόν τοποθέτηση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Ένα μέτρο που είχε επιβληθεί στα χρόνια των μνημονίων.
Παράλληλα, το Μάρτιο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι έτοιμη και η ελληνική Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους, η οποία θα περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμος Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Απρίλιο-Μάιο στη Βουλή και στις Βρυξέλλες.
Ευκαιρία για πολιτικές ζυμώσεις αποτελεί το φόρουμ των Δελφών το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς το παρόν θα δώσουν τόσο ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγκ όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο.
πηγή:naftemporiki.gr
Σχόλια Facebook