Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κορωνίδα των εκδηλώσεων για την Ελληνική Γλώσσα
Του Χρήστου Μαλασπίνα
Γέμισε το πρωί του Σαββάτου η αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο: «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή».
Στην εκδήλωση, την είδηση έβγαλε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη αποκαλύπτοντας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ότι με το Νομοσχέδιο που καταρτίζεται για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό, θα ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών να επεκταθεί το επιμίσθιο και για τα 5 χρόνια (τώρα είναι για 4) που είναι αποσπασμένοι.
Η Εκδήλωση, που έλαβε διακομματικό χαρακτήρα με την παρουσία του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, ως εκπροσωπούντος τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και της Κατερίνας Αυξεντίου, ως εκπροσώπου της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε την κορωνίδα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και ήταν η πρώτη φορά –στα τρία χρόνια- από την θεσμοθέτηση της Ημέρας ελληνικής γλώσσας, που οργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και υπό την γενική εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σ. Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης. Από πλευράς κομμάτων την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ Γιάννης Αμανατίδης ως εκπρόσωπος του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και η Κατερίνα Αυξεντίου, ως εκπρόσωπος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μία αφορμή να αναδείξουμε όχι μόνο την αξία και την σημασία της αλλά και την ίδια την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού. Σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που ακατάπαυστα εργάζονται για την διαφύλαξη και την ανάδειξη ενός εκ των πολυτιμότερων θησαυρών το Η Ελληνική Γλώσσα, μια από τις πλουσιότερες ανά την υφήλιο από πλευράς περιεχομένου αλλά και ιστορικής επιρροής”.
Στον δικό του χαιρετισμό ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, και ότι «η Ελληνική Γλώσσα, μια από τις πλουσιότερες ανά την υφήλιο από πλευράς περιεχομένου αλλά και ιστορικής επιρροής – απαιτεί, από όλους μας, σεβασμό, ευθύνη και συνέπεια στην διάσωση και διάδοσή της».
Το Πάνελ των ομιλητών
Το Πάνελ των επισήμων ομιλητών για την ελληνική γλώσσα, συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ μίλησαν αξιόλογοι ομιλητές, όπως: o Aρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο κ. Π. Ροϊλός, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην ‘Εδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Harvard, ο Καθηγητής Ιωαν Καζάζης, Πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο « Εκπαίδευση από απόσταση και πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας», μίλησαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες, Λ. Χριστόπουλος, ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καθηγητής Σ. Κάτσικας, Πρύτανης Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ιωάννης Κορίνθιος, Νεοελληνιστής, Πανεπιστήμιο Καλαβρίας και ο Δ. Αρκαδιανός, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ, Καναδά.
Και τιμητικές διακρίσεις
Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για την ανάδειξη διεθνώς καταξιωμένων προσωπικοτήτων του Οικουμενικού Ελληνισμού, τιμήθηκε ο διάσημος ομογενής καλλιτέχνης Φίλιππος Τσιάρας, με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στο χώρο της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας.
Βραβεύθηκε επίσης στο πρόσωπο της κόρης του, ο κ. Τάσος Αθανασόπουλος, για πολλά χρόνια Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, με τεράστιο έργο στήριξης του Ελληνισμού εκεί. Την ημέρα της κηδείας του, οι Έλληνες του Παναμά συγκεντρώθηκαν και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας στη μνήμη του.
Παράλληλες δραστηριότητες
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν ταινίες animation μικρού μήκους, οι οποίες παρήχθησαν από το Τμήμα Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τα τρία πρώτα βραβεία του διαγωνισμού «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», τον οποίο διοργάνωσε η ΓΓΑΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Τα μουσικά διαλείμματα με θέμα «Μουσικές περιπλανήσεις στην ελληνική γλώσσα» επιμελήθηκαν σχήματα κλασικής και σύγχρονης μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.
Στο φουαγιέ του Μεγάρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας, φιλοξενήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις, που περιελάμβαναν έκθεση έργων από τον διεθνή παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας «Κόσμος χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα μου» στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας 2019-2020», καθώς και ταινίες μαθητών της Ομογένειας που διακρίθηκαν στο πλαίσιο Διεθνών Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής και Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Συγκεκριμένα προβλήθηκαν οι ταινίες του 2019, “Je suis Grec” του Ελληνικού Λυκείου Βρυξελλών, «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» και «Η ιστορία του Ζωγραφείου Λυκείου». Στο φουαγιέ παρουσιάσθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Simon Fraser University – Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της υπηρεσίας «Δίαυλος» καθώς και από το Hellenic TV σε όλη τη μεγάλη Βρετανία. Οι ομιλητές βιντεοσκοπήθηκαν και θα αναρτηθούν στον Ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της υπηρεσίας «Δίαυλος» καθώς και από το Hellenic TV σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Οι ομιλίες βιντεοσκοπήθηκαν και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Δήλωση (twitter) ΥΦYΠΕΞ Κ.Βλάση
<<Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διοργανώσαμε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκου χώρου, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Στην κατάμεστη αίθουσα «Νικος Σκαλκώτας» συμφωνήσαμε όλοι πως η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα συστατικά της εθνικής μας ταυτότητας και έναν από τους συνδετικούς κρίκους των απανταχού Ελλήνων. Γι’αυτό και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε, να την προωθήσουμε και να την αναδείξουμε. Το χρωστάμε στις γενιές που ακολουθούν, αλλά και σε όλους τους ακατάπαυστους εργάτες της ελληνικής γλώσσας, οι οποίοι την τίμησαν στο παρελθόν. Συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για τη διοργάνωση, αλλά και σε όλους όσους με την παρουσία τους απέδειξαν εμπράκτως τη δύναμη και τη σημασία της γλώσσας μας>>.
Φωτογραφία πρώτης σελίδας: orthodoxianewsagency.gr
Σχόλια Facebook