Χρυσοχοΐδης στον ΣΚΑΪ: Τα Εξάρχεια θα αποδοθούν στους κατοίκους τους έως τέλος Μαρτίου
Αθήνα.- Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, υποδέχτηκε στο στούντιο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αποτύπωμα», τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα, όπως τρομοκρατία, εγκληματικότητα, Εξάρχεια, καταλήψεις, άσυλο και αστυνομική βία.
Για την επιστροφή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τέταρτη φορά, και ποιο είναι το νέο του «στοίχημα», ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι έχει να δώσει ακόμα πολλά και «χρωστάει» πολλά πράγματα στη κοινωνία, στους πολίτες και ότι με προσπάθεια και τους σωστούς συνεργάτες που έχει, θα τα καταφέρει στο νέο του έργο.
Το έξτρα κίνητρό του είναι ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή δυσκολότερη και πολύ πιο σύνθετη, με μεγαλύτερους βαθμούς κινδύνων, απειλών και περισσότερη εγκληματικότητα».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι συνάδουν οι απόψεις του με εκείνες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Έχουμε τις ίδιες απόψεις με τον κ. Μητσοτάκη σε ότι αφορά το θέμα της Ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά. Όταν ο Πρωθυπουργός το έκανε την πρόταση να αναλάβει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης , ήταν κάτι που «δεν το σκέφτηκε ποτέ» καθώς «ήθελε να επιστρέψει» χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «εσωτερική και πολιτική».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη τρομοκρατία
Για το 1999, όταν του πρότεινε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιος Τάξης, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι αντέδρασε αλλά «η απάντηση του (Σημίτη) ήταν αποστομωτική», καθώς του είπε «θα πας εκεί και θα τελειώσεις με τη τρομοκρατία».
Ο υπουργός Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, συμφώνησε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το φαινόμενο της πολιτικής βίας διαρκεί τόσο πολύ χρόνο και αναπαράγεται, εξηγώντας πως αυτό γίνεται επειδή υπήρξε πολύ μεγάλη ανοχή. «Πρωτίστως κοινωνική ανοχή και ουδετερότητα για πάρα πολλά χρόνια. Πολλές φορές δικαστική ανοχή και αστυνομική και κρατική ανικανότητα. Όλο αυτό το μίγμα δημιούργησε 3-4 γενιές τρομοκρατών οι οποίοι παρά τη τελική τους κατάληξη όπως σύλληψη – εγκλεισμός στη φυλακή, κάποιοι συνεχίζουν ακόμα. Πιστεύω είναι ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ανοχής.»
Στην ερώτηση για το αν αυτή η θητεία του, σημάνει και το τέλος της τρομοκρατίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Πριν από περίπου δυο μήνες εξαρθρώθηκε μια επικίνδυνη οργάνωση με οπλισμό, που είχαν επιτεθεί και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Είναι καθήκον μου και των διωκτικών αρχών να τελειώσουν με αυτήν την υπόθεση».
Για το αν τα ξέρουμε όλα για τη τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ο υπουργός απάντησε «βεβαίως» και πρόσθεσε: «Στη δημοκρατία με βάση το Σύνταγμα όταν γίνεται μια άδικη πράξη όπως δολοφονία ή ληστεία, πρέπει να συλλαμβάνεται ο αυτουργός, ο συνεργός, ενδεχομένως ο ηθικός αυτουργός. Εδώ δεν υπάρχει καμία πράξη που να μην έχει διερευνηθεί και να μην έχει τελικώς πάει στο δικαστήριο με στοιχεία και να δικαστεί».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε και στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» που εξαρθρώθηκε επί των ημερών του, το 2010.
«Δεν ήρθε η ώρα να μιλήσω για τη δολοφονία του συνεργάτη μου»
Για την πρωτοφανή βομβιστική επίθεση, με ένα νεκρό -ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του κ. Χρυσοχοϊδη- με παγιδευμένο δέμα που εξερράγη στο γραφείο του υπασπιστή του και τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, όπου σκοτώθηκε στενός συνεργάτης του, είπε: «Υπάρχει ο πρώτος ένοχος αποδεδειγμένα με τεκμήρια ο οποίος είχε επικηρυχθεί από τις ελληνικές αρχές εδώ και κάποια χρόνια. Πρέπει να υπάρξει σε εξέλιξη διεύρυνση που θα περιλαμβάνει όλη αυτή την υπόθεση. Δεν θα μιλήσω μέχρις ότου συλληφθεί ο καταζητούμενος και στη συνέχεια οι διωκτικές και δικαστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους επειδή χάθηκε ένας πολύ καλός άνθρωπος, πατέρας δύο παιδιών και ικανότατος αξιωματικός». Ο κ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τη δολοφονία του στενού του συνεργάτη, που έγινε 10 χρόνια πριν.
«Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται πλέον»
Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι «το ιστορικό ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει οριστικά από τη πολιτική σκηνή» και «δεν υφίσταται πια, ανήκει στην ιστορία» προσθέτοντας ότι η προσφορά του στον τόπο ήταν σημαντική. Σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «ένα στοίχημα». Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή «που νομίζω ότι είναι όμοια με την μεταπολίτευση, η μετάβαση δηλαδή στην κανονικότητα. Το να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που πόνεσε τόσο πολύ την Ελλάδα. Το κεφάλαιο μιας εποχής που κυριάρχησαν οι ακραίοι που εμφανίστηκαν χωρίς λογική στο πολιτικό προσκήνιο, που διατάραξαν τη κοινωνία και σήμερα υπάρχει μια αναζήτηση της κανονικότητας. Σε αυτή τη κανονικότητα δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Στο έλεος της μαφίας το κέντρο της Αθήνας
Με αφορμή τη δολοφονία Αφγανού την Πέμπτη στην Ομόνοια, και τον σοβαρά τραυματισμό ενός άλλου κατόπιν άγριας συμπλοκής μεταξύ περίπου 30 αλλοδαπών, στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: «Όλα τα πράγματα έχουν έναν λόγο για τον οποίο γίνονται. Καταρχήν ποιοι είναι αυτοί που συμμετέχουν στις υποθέσεις αυτές; Τα πράγματα σήμερα είναι πιο οξυμένα και επικίνδυνα, διότι ο πληθυσμός αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει πάρα πολλοί στη χώρα. Κυκλοφορούν χιλιάδες στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έχουν ένα χαρτί του αιτούντος άσυλο. Το άσυλό τους πρόκειται να εκδικαστεί σε 2-4 χρόνια. Πολλές φορές το χαρτί είναι πλαστό. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους (αλλοδαπούς) είναι παραβατικοί και ορισμένοι πηγαίνουν στο οργανωμένο έγκλημα. Γυρνούν από δω κι από κει. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα να εκδικαστεί το άσυλο στους παραβατικούς διότι ο νόμος που υπήρχε μέχρι 31/12 δεν έδινε τη δυνατότητα αυτή. Σε όποιους επιχειρήθηκε να φύγουν, τελευταία στιγμή, ακόμη και στη πόρτα του αεροπλάνου έλεγε ‘θα υποβάλω καινούργιο αίτημα’. Αποτέλεσμα; Δεν έφευγε ποτέ».
Έως 40.000 πρόσφυγες-μετανάστες ζουν στη χώρα χωρίς να δικαιούνται άσυλο
Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε για τους αιτούντες άσυλο ότι πρέπει να φύγουν διότι «είναι προφανής η μη δυνατότητα τους να ζήσουν στη χώρα με άσυλο γιατί είναι πολύ χαμηλού προφίλ πρόσφυγες-«ασυλούχοι». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτοί είναι «περίπου 30-40.000 άνθρωποι», αλλά «δεν είναι όλοι παραβατικοί».
Συλλαμβάνουν 100 φορές τους ίδιους αλλοδαπούς
«Οι παραβατικοί υποθέτω ότι είναι 2-3.000 άνθρωποι», είπε. «Ξεκίνησε μια επιχείρηση με βάσει το νέο νόμο, όποιος είναι παραβατικός, ανεξάρτητα από τη ποινική του μεταχείριση, όταν συλλαμβάνεται κρατείται, εκδικάζεται η αίτησή του ασύλου κατά προτεραιότητα μέσα σε λίγες μέρες, απορίπτεται το άσυλό του. Κρατείται στα προαναχωρησιακά κέντρα για να φύγει προς τη πατρίδα του. Εδώ και ένα μήνα γίνεται αυτή η δουλειά και έχουμε αποτελέσματα. Υπάρχουν ομάδες αλλοδαπών και κάποιον ημεδαπών που έμαθαν να παραβατούν ατιμωρητί. Υπάρχουν άτομα που έχουν κλέψει 100 φορές, έχουν προσαχθεί 100 φορές έχουν αφεθεί ελεύθεροι 100 φορές και κυκλοφορούν ελεύθεροι κάθε φορά που συλλαμβάνονται, επειδή διαπράττουν ένα αδίκημα κλοπής ληστείας κτλ. Η προηγούμενη αλλαγή του νόμου που έγινε, τη διακεκριμένη κλοπή την είχε στις 120.000. Ποιος έχει 120.000 στο σπίτι του για να τη χαρακτηρίσουμε διακεκριμένη κλοπή; Αστειότητες. Αυτό τώρα άλλαξε».
Αφού είπε ότι είναι «ποινικοί τα δύο θύματα της σημερινής επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας», πρόσθεσε ότι «όλοι αυτοί οι παραβατικοί (αλλοδαποί) δεν έχουν θέση στη χώρα» και «πρέπει να φύγουν. Διάλεξαν λάθος χώρα να εγκληματούν σε βάρος της φιλειρηνικής κοινωνίας μας».
Οι ΕΛ.ΑΣ ξέρει τους δράστες της επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη
Είπε ότι όσοι παραβατικοί αλλοδαποί συλλαμβάνονται «δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι ποτέ. Όσο καιρό δεν επιστρέφουν πίσω στη πατρίδα τους δεν μπορούμε να τους αφήνουμε έξω, όχι για εκδικητικούς ή ρατσιστικούς λόγους αλλά για λόγους προστασίας της κοινωνίας μας και σεβασμού στο νόμο. Θα κρατούνται. Αν αποφασίσουν να φύγουν μόνοι τους εθελοντικά, ή μέχρι την ώρα που θα προετοιμαστούν όλα τα χαρτιά τους για να φύγουν».
Πρόσθεσε ότι «δύο από τους δράστες της επίθεσης που έγινε τη Πέμπτη με θύματα Αφγανούς είναι γνωστοί και θα συλληφθούν».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, είπε ότι ένας τρόπος υπάρχει για να εξαλείψεις το πρόβλημα της παραβατικότητας, «η σύλληψη, η τιμωρία και η επιστροφή στις χώρες τους».
Μεγαλύτερη αστυνόμευση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής
Ο υπουργός είπε ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ κάθε χρόνο χάνει 22 εκατ. ευρώ, οι καταναλωτές ουσιαστικά, από κλοπές που γίνονται στους μετασχηματιστές οι οποίοι περιέχουν μέσα χαλκό. Και εκεί συμμετέχουν αυτοί που κλέβουν τον χαλκό, αυτοί που παίρνουν τον χαλκό (που έχουν το σκραπ), και τώρα έχω συναντήσεις με το ΔΕΔΔΗΕ. Κάνουμε μια καταγραφή για όλες αυτές τις κλοπές. Για όλους αυτούς που ρημάζουν, που είναι κράτος εν κράτη και για πολλά χρόνια ατιμώρητοι. Έχουμε απλώσει δυνάμεις. Η νέα ΔΙ.ΑΣ έχει 2.000 αστυνομικούς και βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές (Μενίδι κτλ). Οι τράπεζες αγόρασαν 15 πολύ δυνατά αυτοκίνητα για τη Δυτική Αττική. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ είναι παρούσες στη περιοχή». Σημείωσε ότι έχουν προστεθεί δυνάμεις ασφαλείας σε περιοχές όπως τα Μέγαρα, ο Ασπρόπυργος το Ζεφύρι και το Μενίδι. Έχουμε συνεννόηση με τους δημάρχους. Να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε αποτελέσματα».
Για το εμπόριο ναρκωτικών γύρω από την ΑΣΟΕΕ
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει πολύ θράσος λέγοντας: «Όταν αναλάβαμε κυβέρνηση, έξω από την ΑΣΟΕΕ υπήρχαν εκατοντάδες που πουλούσαν τη πραμάτεια τους. Ακριβώς απέναντι υπήρχε η αποθήκη τροφοδότησης των ναρκωτικών με τους Αφγανούς και Πακιστανούς που συνελήφθησαν με δεκάδες κιλά κοκαΐνης και χασίς. Υπήρχε και μια υπόγεια διάβαση που συνέδεε αυτό το κτήριο με την ΑΣΟΕΕ προκειμένου να φεύγουν απευθείας από το υπόγειο τα ναρκωτικά. Όλα αυτά τελειώσανε, δεν υπάρχουν».
Ο υπουργός Υπουργό Προστασίας του Πολίτη έριξε «βέλη» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αυτοκριτική όταν ο Δήμαρχος Καμίνης επί χρόνια εκλιπαρούσε τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Υγείας να θεσμοθετήσουν τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα (όπως η χρήση στη κοινή θέα), τότε, του γύρισαν τη πλάτη. Και έκανε αγώνα ο κ. Καμίνης τότε. Τώρα λοιπόν, πριν από πέντε μέρες, εμείς ψηφίσαμε διάταξη για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης σε συνεργασία με το Δήμο, να στηθούν αυτοί οι χώροι». Πρόσθεσε ότι η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο έχουν εξαλείψει πολλές τέτοιες πιάτσες όπως στην Χαλκοκονδύλη, στην οδό Μασσαλίας κτλ. Θα το τελειώσουμε το πρόβλημα, ωστόσο που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης είναι μια λύση».
Για Ρουβίκωνα
Για τις ενέργειες του Ρουβίκωνα, όπως πρόσφατα η οργάνωση έβαλε στόχο το σπίτι του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι «ο Ρουβίκωνας δεν έχει κάνει κάποια ενέργεια με βαριοπούλες κτλ. Κάνουν αυτές τις ενέργειες είτε με τρικάκια είτε αυτό το φρικαλέο που έκαναν στο σπίτι του κ. Πορτοσάλτε». Χαρακτήρισε την επίθεση στο σπίτι του δημοσιογράφου «φρικαλέα» και «φασιστική».
«Ο κ. Πορτοσάλτε είναι ένας δημοσιογράφος που δεν προσβάλει κανέναν, δεν απειλεί και δεν βρίζει κανέναν, το μόνο που κάνει είναι να λέει την άποψή του. Αυτοί πηγαίνουν βιαίως στο σπίτι του γιατί θέλουν να τον δείχνουν με το δάχτυλο. Τον στοχοποιούν. Η απάντηση είναι ότι η νομοθεσία πλέον πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Είναι μια ενέργεια τρομοκρατική, τρομοκρατούν τους ανθρώπους. Ο Ρουβίκωνας αν δεν προσάπτει στη νομιμότητα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά, ήδη υπάρχουν πολλές δικογραφίες που είναι σε εξέλιξη και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
Για τα Εξάρχεια
Πρόσθεσε ότι στις πρώτες μέρες της θητείας του η Αστυνομία δεν έμπαινε στα Εξάρχεια ενώ τώρα βρίσκεται εκεί εδώ και πέντε μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα. «Πριν από 5 μήνες είχαμε μολότοφ και καψίματα στα Εξάρχεια. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο», τόνισε, επειδή «υπάρχουν δυνάμεις που καθημερινά περιπολούν».
Τα Εξάρχεια θα αποδοθούν στους κατοίκους τους ως το τέλος Μαρτίου
«Τα Εξάρχεια ήταν δύο πράγματα. Το ένα η ανομία με τις καταλήψεις που σχεδόν τελειώσαμε με αυτό. Το δεύτερο βήμα είναι να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα στη περιοχή. Στα Εξάρχεια υπάρχουν αλλοδαποί συγκεκριμένων εθνικοτήτων που μοιράζουν ναρκωτικά. Από χθες ξεκίνησε το νέο σχέδιο, όπου όλοι οι αστυνομικοί είναι μέσα στα Εξάρχεια, συλλαμβάνουν και προσαγάγουν όλους αυτούς τους οποίους δεν θα ξαναβγούν έξω και το τονίζω αυτό! Όχι για ποινικούς αλλά για διοικητικούς λόγους». Πρόσθεσε ότι τα Εξάρχεια θα αποδοθούν στους κατοίκους τους ως το τέλος Μαρτίου. «Θέλουμε να αποδοθεί η γειτονιά στους ανθρώπους, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, να υπάρχει πράσινο, κέντρα διασκέδασης, ότι υπάρχει σε κάθε γειτονιά».
«Δεν θέλουμε τα Εξάρχεια να είναι ορμητήριο ανομίας»
«Αυτό που εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ θέλω να κάνω είναι να εκλείψει από τη γειτονιά το ναρκωτικό, η αλητεία, οι κλοπές, τα σπασίματα των αυτοκινήτων. Τα υπόλοιπα είναι στη διάθεση των ανθρώπων της γειτονιάς να το κάνουν ότι θέλουν», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Πρόσθεσε ότι «η βασική μας παράμετρος είναι ότι δεν θέλουμε να είναι τα Εξάρχεια ορμητήριο ή καταφύγιο ανομίας, μπαχαλάκιδων, καταστροφών, μολότοφ κτλ». Πρόσθεσε ότι κανένα κτήριο που είναι υπό κατάληψη δεν είναι επικίνδυνο και «πολλά από αυτά μπορούν να αδειάσουν και αύριο το πρωί». Τόνισε ότι «κάποιοι καταληψίες συνεννοούνται με κάποιους ιδιοκτήτες ή δημόσιους φορείς προκειμένου να κάνουν μια νόμιμη μίσθωση. Προχθές το πρωί έγιναν δύο μικρές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια για υπόνοια ναρκωτικών». Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε καμία τραυματική εμπειρία στην επιχείρηση στο Κουκάκι. Η μόνη τραυματική εμπειρία ήταν τα παιδιά που τραυματίστηκαν (πέντε) στη πρώτη εκκένωση και στη δεύτερη με πόση δολοφονική μανία πέφταν τσιμεντόλιθοι πάνω σε εργαζόμενους αστυνομικούς».
Για την αστυνομική βία
Κατηγόρησε όσους έκαναν λόγο για αστυνομική βία λέγοντας ότι είναι «άδικο». «Αυτό το χρονικό διάστημα έχω κάνει ένα νέο προεδρικό διάταγμα για το πειθαρχικό δίκαιο, και πήραμε συγχαρητήρια από το συμβούλιο της Ευρώπης. Ξαναφέραμε με απόφασή μου τα διακριτικά στους αστυνομικούς ώστε να ξέρουμε ποιος είναι ο αστυνομικός. Ψηφίσαμε διατάξεις πριν λίγες μέρες, που δίνουν στον συνήγορο του Πολίτη τη δυνατότητα εξ επαγγέλματος, μόνος του, να διεξάγει προανακριτικές, ενέργειες και έρευνες σε βάρος αστυνομικού οργάνου, που θεωρείται ότι άσκησε αστυνομική βία. Σε έως τρεις βδομάδες περνάει προεδρικό διάταγμα, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις θα φέρουν κάμερες στο σώμα τους. Θα υπάρχει μια κάμερα που θα έχει μια πανοραμική άποψη των επιχειρήσεων και έτσι οτιδήποτε θα γίνεται υπό το φως της κάμερας και της διαφάνειας.
Για τις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει μια έξαρση αστυνομικής βίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως πρόκειται για «αστήρικτη κατηγορία διότι τα περιστατικά βίας είναι ελάχιστα με εξαίρεση το φρικαλέο που έγινε στο Α.Τ Ομόνοιας, από το οποίοι οι κύριοι αυτοί είναι σε διαθεσιμότητα». Να σημειωθεί ότι είχε δημοσιευτεί βίντεο όπου δείχνει αστυνομικούς να εξευτελίζουν και να βρέχουν με μάνικα γυναίκα ΑμΕΑ έξω από το Α.Τ Ομονοίας.
«Αυτοί οι κύριοι είναι σε διαθεσιμότητα πριν το καταγγείλει ο δικηγόρος. Επίσης διόκεται ποινικά και έχει μπει σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που χαστούκισε πριν από λίγες μέρες ένα 11χρονο παιδί. Δύο είναι τα σημαντικά περιστατικά (αστυνομικής βίας).Ένα στις 17 Νοέμβρη και ένα 6 Δεκέμβρη στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έρευνας θα πάνε στο συνήγορο του Πολιτή και μετά στον Εισαγγελέα. Άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τα νεύρα τους δεν έχουν θέση σε αυτές τις υπηρεσίες». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 57.00 αστυνομικοί προσωπικό, όπως είναι η κοινωνία υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι μόνο που ο αστυνομικός κάνει μια ευαίσθητη δουλειά και θέλει έλεγχο ψυχολογικό, υπηρεσιακό, πειθαρχικό. Δυστυχώς η ΕΛ.ΑΣ ήταν για πολλά χρόνια αφημένη».
Έμεινα έκπληκτος από τη κατάσταση διάλυσης που βρήκα στην ΕΛ.ΑΣ
Δήλωσε πως είναι έκπληκτος από τη κατάσταση διάλυσης που βρήκε στις αντιλήψεις των ανθρώπων στην ΕΛ.ΑΣ. «Είχαν διαλύσει τα μυαλά των ανθρώπων. Η κρίση είναι ένα μεγάλο μέρος αλλά υπήρξε για πολλά χρόνια μια έλλειψη επιχειρησιακή, από τη πλευρά της αστυνομίας με αποτέλεσμα να είναι απόντες οι άνθρωποι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναχτίσουμε τη καλή σκέψη των ανθρώπων τη καλή τους βούληση, διάθεση και μετά τα καλά έργα που πρέπει να χτίσουμε». Πρόσθεσε ότι πριν τη κρίση υπήρχαν εκατοντάδες φιλότιμοι άνθρωποι με κίνητρα, αλλά με τη περικοπή των δαπανών που έγινε με κακό τρόπο και οριζόντια «χάθηκαν οι φιλότιμοι και ικανοί άνθρωποι, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ζημιά η δημόσια διοίκηση. Αυτή η οριζόντια περικοπή των δαπανών και ο τρόπος που πήγαν να εφαρμοστούν μια σειρά μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο δεν απέδωσαν και έκαναν κακό».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως «τώρα υπάρχει μια θέρμη των ανθρώπων, ένα κίνητρο να ξαναγυρίσουμε σε μια κανονικότητα, κάθε μέρα όλο και περισσότερο εμφανίζονται οι καλοί χαρακτήρες, οι καλές δυνάμεις που κάθε μέρα παίρνουν τα πάνω τους».
Είπε ότι και η κα. Γεροβασίλη και ο κ. Τόσκας ήθελαν να παράγουν έργο αλλά το συνολικό κλίμα ήταν αυτό που δεν βοήθησε στη κατεύθυνση αυτή. «Θα μπορούσαν πράγματα που έχουν γίνει σε αυτούς τους 6 μήνες διακυβέρνηση ΝΔ να είχαν γίνει πριν», τόνισε.
Το Μάτι είναι το αποτύπωμα της διάλυσης του Δημοσίου
«Το επίπεδο διάλυσης υπηρεσιών εκφράστηκε με τον πιο αυθεντικό τρόπο στο Μάτι. Το Μάτι είναι το αποτύπωμα της διάλυσης του δημοσίου, του πυροσβεστικού σώματος διότι εκεί τί έγινε; Δεν δόθηκε καμία μάχη ενώ ήταν όλη η ηγεσία παρούσα φυσική και πολιτική. Αφέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στη τύχη τους και 100 και πλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της διάλυσης μιας υπηρεσίας».
Είπε ότι αυτή η καταστροφή ήταν ένα «μάθημα για το πως ιδιαίτερα στα σώματα ασφαλείας χρειάζεται διαρκώς μια προσπάθεια αξιοκρατίας, εκπαίδευσης, υπηρεσιακής επάρκειας και μια διαρκής κινητοποίηση από τη πλευρά της πολιτικής ηγεσίας η οποία οφείλει να κινητοποιεί τις δυνάμεις προς τη κατεύθυνση της ανάγκης της προστασίας της κοινωνίας και της χώρας».
Για το προσφυγικό
Τόνισε ότι από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές πολλαπλασιάστηκαν και το γεγονός «δεν ήταν θέμα προετοιμασία ή μη».
Είπε ότι πλέον ο Έβρος είναι σχεδόν απόρθητος λόγω των νέων μέτρων της κυβέρνησης και ότι υπάρχει μια βελτίωση. «Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε 2,5 βδομάδες σε πρώτο βαθμό να τελειώνει το άσυλο και άρα να έχουμε επιστροφές. Συνεπώς υπάρχει πρόοδος Λύσεις βρίσκονται κάθε μέρα».
Για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε: «Όταν οι ελληνικές αρχές εντοπίζουν μια βάρκα που ξεκινάει από τη Τουρκία, ειδοποιούν τις τουρκικές αρχές. Υπάρχει μια σειρά από τεχνολογίες που μπορούν να δουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις κινήσεις από απέναντι, άρα έχουμε πιο έγκυρη ειδοποίηση στις τουρκικές ακτές. Με αυτή την έννοια φυλάμε τα σύνορά μας».
Για την έκρηξη του μεταναστευτικού στα νησιά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: «Υπήρχαν 72.000 εκκρεμείς αιτήσεις. Αυτές είναι να εξεταστούν σε βάθος 3-4 χρόνια γιατί δεν έτρεχε η διαδικασία. Από το 2016 έως σήμερα είχαν επιστρέψει στη Τουρκία 3.000 άνθρωποι ενώ μπήκαν έως 150.000, άρα δεν υπήρχαν επιστροφές. Ο νόμος που ίσχυε ουσιαστικά απέτρεπε τις επιστροφές. Την ώρα δηλαδή που ήταν κάποιοι να επιστρέψουν υποβάλανε το μεταγενέστερο αίτημα, ένα τέταρτο δηλαδή αίτημα και ουδέποτε τελικώς έφυγε κανείς. Όλα αυτά πλέον έχουν αλλάξει. Όποιος έρχεται, σε 2,5 εβδομάδες έχει κλείσει η υπόθεσή τους. Είτε θα γίνει δεκτό ή θα απορριφτεί το αίτημά τους. Αυτών που θα απορριφθεί κρατούνται και επιστρέφονται πίσω».
Πηγή: skai.gr
Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/xrysoxoidis-ston-skai-ta-eksarxeia-tha-apodothoun-stous-katoikous-tous-eos-telos-martiou
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram
Σχόλια Facebook