Παραμένει πάντα ακμαία η ελληνική γειτονιά της Βαλτιμόρης
Βαλτιμόρη. Ενα εκτενές αφιέρωμα στην «Greektown» της Βαλτιμόρης, εστιάζοντας στα τρία πιο γνωστά και διαχρονικά ελληνικά εστιατόρια, δημοσίευσε, στο τεύχος Φεβρουαρίου, το τοπικό περιοδικό «Baltimore Magazine».
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει παραδοχή πως ο πληθυσμός έχει μεταβληθεί σε σχέση με τη δεκαετία του 1970, τονίζεται ότι το ελληνικό στοιχείο παραμένει έντονο στην «Greektown», η οποία μετονομάστηκε έτσι μετά την αυξανόμενη άφιξη και εγκατάσταση των οικογενειών Ελλήνων μεταναστών.
Σήμερα, στην «Greektown», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, κατοικοεδρεύουν 150 ελληνικές οικογένειες, από τις 500 που είχαν φτάσει, τρεις δεκαετίες νωρίτερα. Οπως τονίζεται, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα παιδιά των μεταναστών, λαμβάνοντας την κατάλληλη μόρφωση και αποτελώντας «προϊόντα» του αμερικανικού συστήματος, ανελίχθηκαν κοινωνικά και οικονομικά, επιλέγοντας την μετακόμιση στα προάστια, για καλύτερη ποιότητα ζωής.
«H ‘Greetown’ έχει γίνει πλέον… Spanishtown. Ομως, για εμένα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Θέλω να είμαι φίλος με όλους. Οσο περισσότεροι άνθρωποι είναι στην περιοχή, τόσο το καλύτερο». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Γιάννη Κρητικό (John Kritikos), ιδιοκτήτη του «Zorba’s», ενός από τα τρία ελληνικά εστιατόρια τα οποία συνθέτουν, σύμφωνα με το «Baltimore Magazine», το «Big – 3» της «ελληνικής» συνοικίας.
Σύμφωνα με το περιοδικό, εκτός από το «Zorba’s», στο «Big – 3» εντάσσονται ακόμη τα εστιατόρια «Samos» (ιδιοκτησίας Νικολάου Γεωργαλά) και «Ikaros» (ιδιοκτησίας Τεντ Κοχίλα). Μέχρι πρόσφατα, τα δημοφιλή ελληνικά εστιατόρια ήταν τέσσερα («Big – 4»), αλλά ο επιχειρηματίας Γιώργος Αυγερινός (George Avgerinos), αποφάσισε να πουλήσει τον χώρο του εστιατορίου «Acropolis», που είχε ιδρύσει ο αείμνηστος πατέρας του, το μακρινό 1987.
«Ο Τεντ Κοχίλας άνοιξε τον Ικαρο το 1969 και, έξι χρόνια αργότερα, ο αδερφός του, Ξένος, μετακόμισε από το νησί του Αιγαίου, την Ικαρία και συνέπραξε μαζί του στο εστιατόριο. Ο αείμνηστος Δημήτριος Αυγερινός έφτασε στην γειτονιά το 1970, ανέλαβε τη δουλειά του μάγειρα και άνοιξε το εστιατόριο ‘Ακρόπολις’ το 1987. Ο Γιάννης Κρητικός μετακόμισε από την Κάρπαθο στην ‘Greektown’, όπου ζούσαν ο πατέρας του και ο αδερφός του, το 1982. Ξεκίνησε να δουλεύει στο ‘Zorba’s’ το 1989 και το εξαγόρασε 2 χρόνια αργότερα», αναφέρει το δημοσίευμα, σχετικά με την ιστορία των επιχειρηματιών αυτών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Baltimore Magazine», μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι προθέσεις του αγοραστή του χώρου του «Acropolis» και κατά πόσον το κατάστημα θα λειτουργήσει πάλι ως ελληνικό εστιατόριο.
Σε κάθε περίπτωση τονίζεται πως η «Greektown» δεν θα πάψει να συνδέεται με την ελληνική κοινότητα.
Πηγή: ekirikas.gr
Σχόλια Facebook