Περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου για τις μεταρρυθμίσεις-Έλεγχος της οικονομίας από τους δανειστές

Ένα «εξάμηνο» φωτιά περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με όλα τα κρίσιμα θέματα να παραμένουν ανοιχτά και οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες να κρίνουν την τύχη των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως των εξαγγελιών που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η περίοδος «χάριτος» για την κυβέρνηση έληξε στο τέλος του 2019 και πλέον θα κριθεί για τις αποφάσεις της και την πολιτική που ακολουθεί, χωρίς να υπάρχουν δικαιολογίες. Με βάση αυτό οι τεχνοκράτες των δανειστών έχουν ξεκινήσει τον πλήρη έλεγχο την ελληνικής οικονομίας με βάση τους νόμους που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης των Θεσμών στην Αθήνα, οι επικεφαλής των δανειστών ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχτούν ως δικαιολογία ότι έχει ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση εάν εντοπιστούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου το περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου που έδωσαν η Θεσμοί στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμιστικές δράσεις που εκκρεμούν κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο.

Δημοσιονομικό περιθώριο

Το αποτέλεσμα από την υλοποίηση τους θα καταγραφεί στην έκθεση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να την εξετάσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Αθήνα δεν αναμένονται τότε, ωστόσο η Ελληνική πλευρά περιμένει να πάρει στίγμα των προθέσεων που έχουν οι Ευρωπαίοι.

Τα ζητήματα για τα οποία η Αθήνα θα περιμένει απαντήσεις το επόμενο διάστημα θα κρίνει και το δημοσιονομικό περιθώριο που θα έχει προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που σχεδιάζει. Για παράδειγμα η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMP’s και ANFA’s) θα φέρει επενδυτικά κεφάλαια στην Οικονομία και εμμέσως θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Το ίδιο ισχύει και με την εφαρμογή του μηχανισμού εξομάλυνσης προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να μην αναγκάζεται να «ξοδέψει» το αποτέλεσμα του υπερπλεονάσματος εντός της χρονιάς που έχει προκύψει. Με αυτό τον τρόπο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου να σχεδιαστούν στοχευμένες δράσεις.

Η μάχη του πλεονάσματος

Εξίσου σημαντική για το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει είναι και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς σχετικά με το αίτημα μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση επιθυμεί να «τρέξει» όσο το δυνατό περισσότερο τις συζητήσεις προκειμένου να προλάβει το 2021. Ίδια πρόθεση δεν διαφαίνεται όμως και από την πλευρά των θεσμών, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη προκειμένου να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές των στόχων.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο Μάιος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας καθώς το αποτέλεσμα αυτών των επαφών θα πρέπει να αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΜΠΔΣ). Εκεί η κυβέρνηση θέλει να καταγράψει όλες τις δεσμεύσεις της και τη νέα στοχοθεσία των δημοσιονομικών, με πρώτο και κύριο τους μειωμένους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σχέδιο φοροελαφρύνσεων

Η κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών σχετικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει, θα οριστικοποιήσει και το περιθώριο που θα έχει η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι ο επιπλέον χώρος που θα δημιουργηθεί να κατευθυνθεί στην μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι όσο προκύπτουν δημοσιονομικά περιθώρια η κυβέρνηση θα προχωρά σε μειώσεις φόρων και εισφορών.

πηγή:huffingtonpost.gr