Συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο είχε ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Βλάσης στην Ουάσινγκτον

Αθήνα.- Τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθερίων και τη προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης, στο Ετήσιο Πρωϊνό Εθνικής Προσευχής (National Prayer Breakfast) στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βλάσης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τονίζοντάς του την ανάγκη να υπάρξει η απαραίτητη πίεση που θα διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Ευχαρίστησα τον κ. Πομπέο για τη στήριξή του στην Ελλάδα και για το γράμμα που έστειλε στον πρωθυπουργό. Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι οι σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν υπάρξει ποτέ. Τόνισα τη θέση μας υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου που παίζει, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει πίεση για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Επιπλέον, τόνισα ότι πρέπει να στηριχθούν και τα άλλα Πατριαρχεία της ανατολικής Μεσογείου γιατί, αν δεν τα αγκαλιάσουμε, θα χάσουμε και αυτούς τους τελευταίους θύλακες του Χριστιανισμού σε αυτές τις περιοχές», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

 Αναβάθμιση Προξενικών Υπηρεσιών

Χαρακτηρίζοντας την ομογένεια ως «ανεκμετάλλευτο πλούτο» τον, οποίο πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας, ο κ. Βλάσης εξήγγειλε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα απλουστεύσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα προξενεία. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη κίνηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ομογενών απέναντι στο ελληνικό κράτος.

«Ένα σημαντικό βήμα αφορά τις διαδικασίες στα προξενικά γραφεία, όπου δυστυχώς λόγω γραφειοκρατίας το κράτος δεν είναι πολύ φιλικό. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε καταλήξει σε μια πλατφόρμα, η οποία θα δίνει λύσεις ειδικά στα ληξιαρχικά προβλήματα που αποτελούν τον κύριο όγκο των αιτημάτων που διεκπεραιώνουν τα προξενεία. Ήδη αυτό πρόκειται να νομοθετηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και να λειτουργήσει πιλοτικά πριν επεκταθεί η χρήση του. Γιατί νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Έλληνα του εξωτερικού και να δείξουμε ότι δημιουργούμε ένα κράτος φιλικό απέναντι του».

Ψήφος Ομογενών

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια διευκόλυνση, η οποία, όμως, δεν είναι στον βαθμό που θα θέλαμε. Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει καθολική ψήφος για όλους όσους έχουν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα χωρίς κανένα περιορισμό. Δυστυχώς, δεν το καταφέραμε γιατί το νομοσχέδιο χρειαζόταν 200 ψήφους στη Βουλή και αναγκαστήκαμε να δεχθούμε ορισμένους περιορισμούς που έθεσαν άλλα κόμματα προκειμένου να ψηφιστεί. Για εμάς δεν ήταν επιλογή το να μην συμβιβαστούμε και να μην κάνουμε το πρώτο βήμα επιμένοντας στην αρχική μας θέση. Δυστυχώς, δεν ήταν όπως θα το θέλαμε, αλλά πιστεύουμε ότι αν αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια, σε ένα δεύτερο χρόνο -και εφόσον οι συνθήκες στο Κοινοβούλιο είναι διαφορετικές- θα μπορούσαμε να δώσουμε και τη καθολική ψήφο σε αυτούς που έτσι και αλλιώς έχουν ήδη το δικαίωμα. Είναι παράλογο κάποιος να μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να πάει να ψηφίσει στην Ελλάδα, αλλά να μην μπορεί να ψηφίσει εδώ (ΗΠΑ)», τόνισε ο κ.Βλάσης.

Αιτήματα της ομογένειας

Δέκα περίπου νηπιαγωγούς και δασκάλους με απόσπαση από την Ελλάδα ήταν το βασικό αίτημα των ιθυνόντων του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας προς τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρα Κωνσταντίνο Βλάση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν το πρωί της Τετάρτης, 5 Φεβρουαρίου 2020 κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο προηγμένο σχολείο.

Η θέση της κυβέρνησης

Σε συνέντευξή του στον “Εθνικό Κήρυκα” ο κ. Βλάσης υποστήριξε ότι  “η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να στηριχθούν τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό. Οι έγκαιρες αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, η κατάλληλη κατάρτισή τους αλλά και η αποστολή κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού είναι προτεραιότητα για εμάς”

Παρά ταύτα, όμως, έσπευσε να τονίσει και πως “πρέπει όμως να σκεφθούμε και δημιουργικά, «out of the box». Γιατί πέραν από τις παραδοσιακές μορφές εκπαίδευσης, που είναι βέβαια πολύ σημαντικές, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες επαφής με την ελληνική γλώσσα για τις νεότερες γενιές ομογενών”.

Όπως είπε ο κ. υφυπουργός, στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεργασία και με την αρμόδια υφυπουργό κα Ζαχαράκη και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού “φιλοδοξούμε να δώσουμε νέα ώθηση στην προώθηση της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό, μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, όπως τα προγράμματα e-learning και οι ψηφιακές πλατφόρμες”.