Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Βλάση στην Κύπρο – Συνάντηση και με Αναστασιάδη
Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης. Ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου. Μετά τη συνάντηση του Επιτρόπου με τον Υφυπουργό, ο κ. Φωτίου σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι “ο απόδημος Ελληνισμός παραμένει και αποτελεί ασφαλώς ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια των δύο χωρών μας, αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο του Ελληνισμού. Πάντοτε στηρίζει τους αγώνες των χωρών μας και προωθεί σε όλα αυτά τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό τα εθνικά μας θέματα”.
Μάλιστα ο κ. Φωτίου, αναφερόμενος στη συγκυρία όπου “η Τουρκία προβληματίζει με την αλαζονική συμπεριφορά της και την επιθετική και εκβιαστική της πολιτική, με τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή μας, όσον και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνισε: “Εμείς εδώ στην Κύπρο, είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες, τόσο στην Ελλάδα για τη διαχρονική στήριξη, αλλά και στον απόδημο Ελληνισμό, σ’ αυτό τον αγώνα που διεξάγουμε για τον τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας”.
Όπως είπε ο Επίτροπος, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης που πρόσφατα έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, ¨συζητήσαμε τρόπους και δράσεις για να βοηθήσουμε τα παιδιά, τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς, να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα. Είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας και θέλουμε να γνωρίζουν ποιες είναι οι ρίζες τους, η ιστορία τους, ο πολιτισμός τους. Η θεσμοθέτηση λοιπόν δράσεων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί ένα άλλο βασικό στόχο μας”.
Συμφωνήσαμε, επίσης, είπε, να συνεχίσουμε τις πολύ παραγωγικές για τη Διασπορά μας τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία. Συνεργασλίες οι οποίες ενδέχεται να επεκταθούν με την Ορλανδία και την Πορτογαλία, χώρες που έχουν δείξει διάθεση συνεργασίας.
Αναφερόμενος στην επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ο Κύπριος Επίτροπος επεσήμανε ότι “δεν θα μπορούσε ο απόδημος Ελληνισμός να μην είναι μέρος αυτών των εκδηλώσεων. Γι αυτό και σήμερα και πάντοτε, σε συνεργασία με άλλους φορείς, που συντονίζουν αυτές τις ενέργειες, θα οργανώσουμε από κοινού τέτοιες εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα δύο ιστορικά γεγονότα”.
Μιά σειρά εκδηλώσεων θα γίνουν στην Κύπρο και για την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα της ελληνικής γλώσσας.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε “πραγματικά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική” τη συζήτηση με τον Επίτροπο Φωτίου, και πρόσθεσε ότι με την Κύπρο και τον Επίτροπο «οι μεταξύ μας δεσμοί είναι ισχυροί και νομίζω ποτέ δεν ήταν ισχυρότεροι. Εξάλλου, ο Ελληνισμός της διασποράς είναι ένας. Δεν υπάρχει διαχωρισμός Ελλαδιτών και Κυπρίων στο εξωτερικό». Συμπλήρωσε ότι όπως πρόσφατα διαπίστωσε στο Λονδίνο και οι δύο κοινότητες είναι ένα, «πάνε στην ίδια εκκλησιά, μαθαίνουν τα ίδια γράμματα στα σχολεία.
Είπε επίσης ότι τέθηκε και το θέμα των αγνοουμένων και είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «810 οικογένειες, δεν μπορεί να υπάρχει ένας λαός που να μην έχει βρει τους αγνοουμένους του.
Σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο και Ισραήλ, ο κ. Υφυπουργός είπε ότι «όλες αυτές οι συνεργασίες προωθούν μια θετική ατζέντα στην ευρύτερη περιοχή και είναι ένα θετικό αφήγημα που φέρνει όλους αυτούς τους λαούς και τη διασπορά τους πιο κοντά”.
Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει μια αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία δεν νοείται χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων”.
Ο κ. Κ. Βλάσης έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη και ακολούθως ξεναγήθηκε και κατέθεσε στεφάνι στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο «Τύμβος Μακεδονίτισσας».
Το ταξίδι του Υφυπουργού ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη και τον κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ακόμη, προβλέπεται να επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα και το στρατόπεδο «Αντ/γου Σταυριανάκου Σωτηρίου» της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.
Πηγή:Με στοιχεία από την Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ/ΡΙΟ)
Σχόλια Facebook