Κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα προκαλεί το ποδόσφαιρο
Αθήνα.- Κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα, σφοδρή αντιπαράθεση, αλλά και διχαστικές τάσεις εξακολουθεί να προκαλεί η εισήγηση – βόμβα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας. Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αργά το απόγευμα της Τρίτης και που επιχείρησε να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» – μιας και αποκλείει το ενδεχόμενο απευθείας υποβιβασμού των δύο ομάδων – όχι μόνο δεν έσβησε τη φωτιά, αλλά τη φούντωσε ακόμη παραπάνω. Γιατί πέραν των αντιδράσεων από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε έναν νέο γύρο οργισμένων τοποθετήσεων από τον ΠΑΟΚ, αλλά και τον Ολυμπιακό. Έτσι, μοιραία τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι.
Η επίμαχη τροπολογία
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το επίδομα παιδιού, την εν λόγω τροπολογία. Βάσει αυτής, σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας, οι ποινές που προβλέπονται ανέρχονται σε αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών από τη βαθμολογία των ομάδων. Με άλλα λόγια, απαλείφεται η ποινή του απευθείας υποβιβασμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, ενώ στην τροπολογία υπάρχει πρόνοια ώστε οι διατάξεις που περιλαμβάνονται να ισχύσουν από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Δηλαδή, το νέο καθεστώς θα ισχύσει σε περίπτωση επικυρωθεί η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Superleague.
Στα χαρακώματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Η επίμαχη τροπολογία όμως προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του Λευτέρη Αυγενάκη, θεωρώντας τον ως υπεύθυνο για τα όσα προκλήθηκαν μετά την εισήγηση της ΕΕΑ. Η κόντρα μεταφέρθηκε και στη Βουλή, όπου Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτος, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης, βάζοντας στο στόχαστρο τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη: «Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Αυγενάκης έβαλε δύο δικούς του ανθρώπους στην Επιτροπή; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι αφού τους έβαλε μετά είπε ότι δεν του πολυαρέσει το Πόρισμα; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι για να διορθώσετε αυτά τα δυο λάθη φέρνετε μια τροπολογία που ουσιαστικά παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, με αναδρομική ισχύ και μάλιστα ενόσω βρίσκεται υπό εκδίκαση η υπόθεση; Αφού μιλάμε για το ποδόσφαιρο πρέπει να ξέρετε ότι τον διαιτητή που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο λάθος τον βρίζουνε οι πάντες. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το διχασμό μιας και συνέβη με τις δικές σας πρακτικές και παρεμβάσεις. Θα μπορούσατε, αν δε σας άρεσε η Επιτροπή, να εφαρμόσετε το Νόμο Βασιλειάδη και να είχατε ορίσει μια άλλη Επιτροπή που να είχε την κάλυψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Δε σας αρέσει η Βουλή, δε σας αρέσει η λογοδοσία και γι’ αυτό φτάσατε εδώ».
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές ζήτησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση να «δώσει μια καθαρή απάντηση αντί να ψαρεύει στα θολά νερά».
«Oι μεν δεν θέλουν καμιά τιμωρία ακόμη και αν έχει διαπραχθεί παρανομία. Οι άλλοι θέλουν την καταστροφή των πρώτων με ποινές δυσανάλογες με τα παραπτώματά τους. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιά του τέχνη κόσκινο, μιζάρει στον λαϊκισμό πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά τη στιγμή που ακόμη και οι ψηφοφόροι του τού γυρίζουν την πλάτη. Ας μας πει όμως καθαρά. Πρέπει να τιμωρείται όποιος παρανομεί ή να μένει στο απυρόβλητο; Η τιμωρία αυτή είναι ο υποβιβασμός; Ας αφήσει τα παραμύθια κι ας απαντήσει καθαρά», επισημαίνουν.
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν από τη Βουλή και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Β. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «λάθος χειρισμούς».
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χύτας: «Ποιος είναι ο υπαίτιος, ποιος ευθύνεται για το διχασμό της κοινωνίας; Οι πράξεις έχουν συνέπειες κάποιος με όνομα και επίθετο και τον έχουμε ονοματίσει από το πρωί και δεν τολμάει αν ακουμπήσει ο πρωθυπουργός είναι υπαίτιος! Ή μια ομάδα έχει παρανομήσει άρα πρέπει να τιμωρηθεί! Άρα εσείς παρανομείτε τώρα αλλάζοντας τους νόμους ή αν δεν έχει παρανομήσει η ομάδα εσείς την τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών και δίνει το πρωτάθλημα αλλού. Ο υπουργός αθλητισμού, μάλλον είναι άσχετος! Και δυστυχώς φέραμε τη χώρα σε σημείο ενώ έχουμε τεράστια προβλήματα και ασχολούμαστε με αυτό! Πως ο υφυπουργός αθλητισμού ενώ επικαλείται το αυτοδιοίκητο και δεν παρεμβαίνει και πάρθηκε εισήγηση παρεμβαίνει και κουνάει το δάχτυλο στην επιτροπή! Χωρίς στοιχεία για την εσχάτη των ποινών. Ή ξέρει κάτι ή δεν ξέρει και είναι άσχετος και επικίνδυνος. Ο ρόλος του όμως ελέγχεται κ. υπουργέ!»
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε: «Αν πάρει κάποιος την έκθεση του ΓΛΚ θα καταλάβει τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Απάλειψη της αποβολής ομάδας! Πρόκειται για τροπολογία εμπαιγμό! Απαράδεκτη τροπολογία και φυσικά επιβεβαιώνει αυτό λέει το ΚΚΕ ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο στις αίθουσες υπουργείων, αλλά όχι στο γήπεδο! Καταγγέλλουμε και δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από την ψηφοφορία».
Επιχειρώντας να απαντήσει η κυβέρνηση δια της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, υπογράμμισε πως με την τροπολογία «επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξοροθολογισμός κυρώσεων σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων αθλητικού νόμου και παραβίασης της αρχής της πολυιδιοκτησίας. Σέβεται η ρύθμιση την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Την δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός πλαισίου την καθορίζει ο νομοθέτης. Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία που είναι τραυματισμένη, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι όρος προόδου αναγκαίος».
Κρίσιμη η ονομαστική ψηφοφορία
Έτσι λοιπόν, θεωρείται κρίσιμη η μεσημεριανή ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 13:00. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει, ενώ θα απέχουν το ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής, και η Ελληνική Λύση. Το ενδιαφέρον λοιπόν στρέφεται στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Ρωγμές και στη ΝΔ
Η απόφαση της ΕΕΑ όμως προκάλεσε και εσωκομματικούς τριγμούς στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι ήρθαν στην επιφάνεια έπειτα από την απειλή του ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην προέδρου του ΠΑΟΚ Θοδωρή Ζαγοράκη ότι θα παραιτηθεί εάν δεν αλλάξει η απόφαση. Ωστόσο, ο κ. Ζαγοράκης δεν πρόλαβε να κάνει την απειλή του πράξη, καθώς με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαγράφηκε από την ευρωομάδα της ΝΔ.
Όπως έγραψε χτες το Newpost, η κίνηση αυτή έχει σαφή στόχο να βάλει φρένο σε τυχόν εσωκομματικές «εξεγέρσεις» στη Βόρεια Ελλάδα από βουλευτές και άλλα στελέχη που δέχονται αφόρητες πιέσεις από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και προσωπικά από τον Ιβάν Σαββίδη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST. Ο γραμματέας της ΝΔ Γιώργος Στεργίου κάνει μαραθώνιο τηλεφωνημάτων σε τοπικά στελέχη από χθες. Μένει να φανεί εάν η τροπολογία θα κατευνάσει τα πνεύματα.
Πάντως το κλίμα για τον αρμόδιο υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη είναι βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα.
Οργή σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ
Σε οπαδικό επίπεδο, οι εξελίξεις που ήρθαν με την τροπολογία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ολυμπιακού. Η ΠΑΕ με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι η «ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου έκτρωμα ο οποίος θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και έλεγχο ομάδων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων».
Αλλά και οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ παραμένουν οργισμένοι και καλούν όλους τους φίλους της ομάδας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που θα γίνει την Πέμπτη (30/1).
Σχόλια Facebook