Ένα στα 3 νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως λογαριασμούς – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Το 35,6% των ελληνικών νοικοκυριών. δηλαδή ένα στα τρία, αδυνατούσε να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνονται σε όλες τις σχετικές έρευνες της Eurostat και ειδικά στα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε. των 28 κρατών μελών (πάνω από 34%), μετά από εκείνο σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Με την έναρξη της κρίσης το 2010, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν εγκαίρως λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού, και τηλεφώνου ήταν λιγότερα από 2 στα 10.Το ποσοστό εκτινάχθηκε πάνω από το 42% στη διετία 2015-2016 και έκτοτε υποχωρείΒ με αργούς ρυθμούς.

Για το 2018, η χώρα μας βρέθηκε στη χειρότερη θέση της ΕΕ με 35,6% των νοικοκυριών να μην μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με τις Βουλγαρία (30,5%) και Κροατία (17,1%) να ακολουθούν. Στο αντίποδα της λίστας, τη μικρότερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ολλανδίας (1,5%), Τσεχίας (2,1%) και Σουηδίας (2,2%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο 6,6%.

Ο μέσος όρος της ΕΕ διπλασιάζεται όσο αφορά νοικοκυριάΒ με παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με το ποσοστό να φτάνει στο 11%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει το 40,1%.Β

Όσον αφορά τη χώρα μας, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στις μονογονεϊκές οικογένειες, με το 48% να μην μπορεί να εξοφλήσει εγκαίρως τους λογαριασμούς για παροχές κοινής ωφελείας.

Ακόμη μια έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ΦΠΑ η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρωζώνη, μαζί με την Φινλανδία, και στην πέμπτη θέση, αν η σύγκριση γίνει με όλα τα μέλη της ΕΕ.

Στην έρευνα χαρακτηρίζονται ως θετικές οι μειώσεις στον ΦΠΑ σε «ευαίσθητα» προϊόντα (βρεφικές πάνες, παιδικές τροφές, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου κ.λπ). Παρά ταύτα, λόγω του υψηλού ΦΠΑ τα ελληνικά νοικοκυριά δείχνουν να είναι από τα πλέον επιβαρυμένα στην Ευρώπη.

Οι χώρες της ΕΕ με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ είναι η Ουγγαρία (27%), και η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία (25%).

Το Λουξεμβούργο επιβάλλει το χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (17%) ακολουθούμενο από τη Μάλτα (18%), την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Ρουμανία (19%).

newpost.gr