Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας υπόσχεται μεγάλα έργα για την ομογένεια

 

*Κέντρα απεξάρτησης από ναρκωτικά, συγγραφή ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας και της Αρχιεπισκοπής, νέα κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων, γυναίκες  στα ψαλτήρια,  ίδρυση αγγλόφωνων ενοριών, κ.α.

«Έτη πολλά!», ευχήθηκαν «Ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ» οι 1.300 προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, στη δεξίωση που παρέθεσε για τα ονομαστήριά του.

Στην αρχιεπισκοπική τράπεζα παρακάθησαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, οι Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, Μαγαδασκάρης κ. Ιγνάτιος, και Σικάγου κ. Ναθαναήλ, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, οι Επίσκοποι Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Κυανέων κ. Ελπίδιος, και Σινώπης κ. Σιλουανός, η Κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας κ. Margaret Beazley και ο σύζυγός της κ. Dennis Wilson, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας κ. Scott Morrison, Γερουσιαστής της Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Andrew Bragg, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Anthony Albanese, καθώς και η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, και η σύζυγός του, Εμπορική Ακόλουθος, κ. Κάτια Γκίκιζα.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, χορωδίες έψαλαν τους Εθνικούς Ύμνους της Αυστραλίας και της Ελλάδας, ενώ χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης, γενέτειρας του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δάκρυσε από συγκίνηση όταν προβλήθηκε βίντεο με ευχές συγγενών και αγαπημένων του προσώπων από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Επίσης, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη η ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, η οποία επέτεινε τη συγκίνηση του Σεβασμιωτάτου.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος προέβη αφενός σε μία κατάθεση ψυχής, αφετέρου σε έναν απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου της Αρχιεπισκοπής, «έργο Αγίου Πνεύματος», όπως σημείωσε, το οποίο περιλαμβάνει περαιωμένα αλλά και δρομολογούμενα έργα επ’ ωφελεία του ποιμνίου, με τη συνδρομή και δωρητών, όπως:

–          η επικείμενη δημιουργία του Εθνικού Κατασκηνωτικού Κέντρου για τους νέους, στο Bribie Island, για το οποίο μάλιστα προσφέρθηκαν δωρεές και από παριστάμενους στο τέλος του δείπνου.

–          ο σχεδιασμός της ίδρυσης δύο Κέντρων Απεξάρτησης στο Σύδνεϋ και στη Μελβούρνη, με την επωνυμία “Ελπίς”.

–          η σύσταση της Εθνικής Μητροπολιτικής Χορωδίας Αυστραλίας, η οποία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη το 2021, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 30 ετών Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

–          ο προγραμματισμός της συγγραφής Τόμου για την ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

–          η απόφαση περί δημιουργίας νέων κτιρίων για τη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ανδρέα.

–          τα υπό ανέγερση τέσσερα ακόμη Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

–          η ανακαίνιση του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, με στόχο να εγκαινιαστεί το 2024, έτος συμπλήρωσης εκατό ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

–          η ίδρυση από τον περασμένο Σεπτέμβριο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

–          η έγκριση για τη συμμετοχή και γυναικών στα ιερά ψαλτήρια.

–          η ίδρυση αγγλόφωνων ενοριών.

–          η σχεδιασθείσα ανέγερση ανδρικού Μοναστηριού προς τιμήν της Παναγίας έξω από τη Μελβούρνη, στην περιοχή “Όρος Μελά”.

–          η πραγματοποίηση το 2021 στο Σύδνεϋ Κληρικολαϊκής Συνέλευσης ενόψει της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με γενικό σύνθημα “Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”.

–          η διεξαγωγή το 2021 του Εθνικού Συνεδρίου Νεολαίας.

Με τη σκέψη του στα θύματα των φονικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αυστραλία, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας τους προσκεκλημένους του να παρασταθούν όρθιοι αφιερώνοντας ένα λεπτό, όχι σιωπής, όπως συνηθίζεται, αλλά προσευχής: «Ας παρακαλέσει ο καθένας από μας τον Χριστό να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων, να αποκαταστήσει την καταστροφή του περιβάλλοντος και την απώλεια των ζώων, και κυρίως να ανοίξει τους ουρανούς για να πέσει βροχή και να δροσίσει την αυστραλιανή γη».

Εν συνεχεία, αναδράμοντας στο χρονικό διάστημα των τελευταίων επτά μηνών από τη 29η Ιουνίου του 2019, ημέρα που ενθρονίστηκε ως ο 6ος Αρχιεπίσκοπος της πέμπτης ηπείρου, ευχαρίστησε ολόθερμα τον κλήρο και τον λαό για την υποδοχή και την υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό εδώ στην Αυστραλία δεν είναι έργο ανθρώπων, αλλά δώρο του Παντοκράτορος Θεού». Και απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους, πρόσθεσε: «Η παρουσία σας απόψε εδώ, η αγάπη σας, τα λόγια σας και οι προσευχές σας, αποτελούν για μένα μεγάλο πνευματικό στήριγμα. Για όλα σας ευχαριστώ θερμώς».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία, και έπλεξε το εγκώμιο των πρώτων μεταναστών και των προγόνων των Ελλήνων, λέγοντας πως «η παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Ελλήνων στην πέμπτη ήπειρο είναι μέρος της Αυστραλιανής εθνικής ιστορίας», και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους «να μην ξεχνάτε την πνευματική παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι πρώτοι μετανάστες και πρόγονοί μας». Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «αν χρειαστεί, να θυσιάσουμε και τη ζωή μας ακόμη για τη νέα μας πατρίδα, την Αυστραλία».

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε εμφατικά τις ευχαριστίες του προς την πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας, και συγκεκριμένα προς τον Πρωθυπουργό κ. Scott Morrison «για την αμέριστη συμπαράστασή του στους Ορθοδόξους Έλληνες», προς την παριστάμενη Κυβερνήτρια της Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. Margaret Beazley, προς τον παρόντα Γερουσιαστή κ. Andrew Bragg, καθώς και προς τον επίσης παρόντα Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Antony Albanese «για την εγνωσμένη αγάπη του προς τους Έλληνες και την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Συνεχίζοντας ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στην καταλυτική συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην εξέλιξη και την πρόοδο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τονίζοντας: «Σε όλη την παρελθούσα εκατονταετία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας, όπως αποδεικνύεται από τα αρχεία. Γι᾽ αυτό στρέφουμε τη σκέψη μας και την προσευχή μας στην άρχουσα και πάσχουσα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο, και με ευγνωμοσύνη καταθέτουμε τον άπειρο σεβασμό μας και την αφοσοίωσή μας».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ακόμη στη θέσπιση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας του επίσημου παρασήμου του «Τάγματος των Φιλοχρίστων» – το οποίο και παρουσιάστηκε με βιντεοπροβολή –  ενώ προέβη στη βράβευση 22 προσώπων, απονέμοντάς τους το εν λόγω παράσημο. Συγκεκριμένα, απένειμε το παράσημο του «Τάγματος των Φιλοχρίστων» στους: Νικόλαο Αρχοντώνη, Μαρίνα Κωνσταντίνου, Ιορδάνη Ιορδανίδη, Ιωάννη Μπαρμπούτη, Άγγελο Χατζατούρη, Απόστολο Σαλάκα, Θεοδόσιο Πενκλή, Παύλο Νικολάου, Λουκά Τσουγκράνη, Ευγενία Καλογεροπούλου, Καλλίνικο Χαραλάμπους, Ιωάννη Σταμάτη, Θωμά Τριανταφύλλου, Αικατερίνη Γιαννοπούλου, Γεώργιο Τιμοθέου, Νικόλαο Τάσσιο, Αμαλία Σάντα, Βασιλική Φωτιάδου, Ελένη Τζίκα, Χρυσάνθη Τσατταλιού, Εμμανουήλ Καλλίνικο και Γεώργιο Αμάραντο.

Καταλήγοντας, ο κ. Μακάριος κάλεσε τους παριστάμενους να τελούν σε ενότητα και ομόνοια, να πράττουν υποδειγματικώς και να βελτιώνονται ως άνθρωποι και μέλη της κοινωνίας: «Σας παρακαλώ να είμαστε ενωμένοι. Σας παρακαλώ επίσης να είμαστε αγαπημένοι. Θέλω εμείς οι Έλληνες και οι Ορθόδοξοι να είμαστε υπόδειγμα πολιτών. Και τέλος, σας παρακαλώ όλους να προσπαθείτε με εσωτερική πνευματική εργασία να γίνεστε καθημερινά καλύτεροι άνθρωποι».

πηγή:neoskosmos.com

φωτογραφίες από την ιερά Αρχιεπισκοπή.