Η επιχορήγηση της Θεολογικής Σχολής προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να επιχορηγήσει με δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως το εκκλησιαστικό κολέγιο στη Βοστώνη, προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, αλλά και του πρώην υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου, οι οποίοι θεώρησαν ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να διατεθούν για τους Έλληνες σπουδαστές στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι για την Παιδεία «…μόλις 170 σπουδαστών και σκοπό την εκπαίδευση ιερέων».
Στην δημόσια αυτή θέση των δύο πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η Κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «η διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων της Αμερικής αποτελεί εθνικό καθήκον και υπηρετεί απολύτως το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό δεν περιμένουμε να το αντιληφθούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο κ. Φίλης».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής δήλωσε: «Να γνωρίζετε ότι η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει το έργο σας και οικονομικά τη Θεολογική Σχολή στην Βοστώνη».
Ειδικότερα, ο κ. Φίλης, με ανάρτησή του, που ακολούθησε την ανάρτηση του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, την οποία και χαρακτήρισε ως ¨εύστοχη”, σημείωσε:
«…Θέλω να προσθέσω: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με περίπου 15 χιλ. φοιτητές το καθένα, λαμβάνουν από ~2 εκ. ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσα θα παίρνει κάθε χρόνο το εκκλησιαστικό – ιδιωτικό κολέγιο του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, αναδρομικά μάλιστα από το 2019. Προφανώς για την κυβέρνηση έχουν μεγαλύτερη σημασία οι θεολογικές σπουδές 150 φοιτητών στις ΗΠΑ, από τις σπουδές χιλιάδων ελληνόπουλων, σε δεκάδες τμήματα και επιστημονικές κατευθύνσεις στη χώρα μας. Άλλη μια απόδειξη του… επιτελικού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο και γενικότερα τη δημόσια εκπαίδευση. Τι απομένει λοιπόν στους έλληνες φοιτητές για να σπουδάσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες; Να κάνουν το σταυρό τους;
Να υπενθυμίσουμε ότι το κολέγιο της Βοστώνης ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, που συνταράσσεται από μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο ύψους 45 εκ. $ για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Zero Point. Το σκάνδαλο αυτό υπήρξε η θρυαλλίδα για την αλλαγή του αρχιεπισκόπου. Επίσης, καταγγελίες για κακοδιαχείριση ή και διαφθορά, έχουν διατυπωθεί και για το ίδιο το κολέγιο και έχουν τύχει εξέτασης από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Προφανώς όλα αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά αποφάσισε με κριτήριο τις δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού και όχι το δημόσιο συμφέρον».
Το σχόλιο του κ. Κώστα Γαβρόγλου που προκάλεσε τον παραπάνω σχολιασμό του κ. Φίλη είχε ως εξής:
«2 εκατ ευρώ ακριβώς ήταν το κονδύλιο που είχε συμπεριληφθεί για την λειτουργία των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Θα υπήρχε ελεύθερη εισαγωγή και θα έπαιρναν τα παιδιά αυτά επαγγελματικά πιστοποητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Σε αυτά θα σπούδαζαν κάθε χρόνο 1500 νέοι, δηλαδή 3000 την διετία. Θα δίδασκαν κατά 30% μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και οι υπόλοιποι θα ήταν άτομα με εμπειρία στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.
Τώρα θα λαμβάνει η Θεολογική Σχολή Βοστώνης τα λεφτά αυτά. Στην Σχολή σπουδάζουν 100 άτομα που πληρώνουν δίδακτρα, σε μία χώρα που υποτίθεται πως οι «οι πολιτες με ελληνική καταγωγή αγαπούν και φροντίζουν την πατρίδα».
Τα 65 Προγράμματα είχαν εγκριθεί από τις Συγκλήτους των αντίστοιχων Πανεπιστημίων και είχαν προταθεί μετά και από συνεννοήσεις με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.
Η κυβέρνηση τα ανέστειλε, με την δικαιολογία ότι «δεν είχαν προετοιμαστεί με σωστό τρόπο»! Ανεπίσημα η αναστολή ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από του Μαξίμου για εξοικονόμηση χρημάτων.
ΥΓ. Στο σάιτ του Κολλεγίου αναφέρεται ότι μόνον τα δίδακτρα είναι 21.940 δολλάρια. Χώρια τα έξοδα διαβίωσης.
Τόσο απλά και τόσο στενάχωρα».
Η θέση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ερώτημα του CNN.gr προς τον κ. Φίλη, για τους λόγους που προκάλεσαν την αντίδρασή του. Και ο κ. Φίλης απάντησε:
«Η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Αμερικής δεν υπηρετείται με κινήσεις δημοσίων σχέσεων του κ. Μητσοτάκη.
Αντιθέτως απαιτείται δραστήρια παρέμβαση του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, ώστε τα παιδιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να απολαμβάνουν το δικαίωμα σε μια ισότιμη εκπαίδευση και γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Όλα αυτά μέσα στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον των ΗΠΑ, ώστε η ελληνική ταυτότητά τους να είναι σύγχρονη και δημοκρατική.
Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν έχει καμιά σχέση με τη χρυσή χορηγία των δύο εκατομμυρίων € ετησίως σε ένα ιδιωτικό εκκλησιαστικό κολέγιο στη Βοστώνη που έχει μόλις 170 σπουδαστές και σκοπό την εκπαίδευση ιερέων. Πόσο μάλλον που αυτή η χρυσή χορηγία δίνεται σε συνθήκες υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Φίλης.
Σχόλια Facebook