Ράπισμα ΕΕ στον Ερντογάν: Μην παρεμβαίνεις στη Λιβύη – Μητσοτάκης: Γελοία η συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη, διαμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, καλώντας την Τουρκία να μην στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεχνικές ομάδες για να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA).
«Ζητάμε εκεχειρία και ζητάμε επίσης να σταματήσει η κλιμάκωση και να τερματιστούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα της Λιβύης.
«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει σε στρατό στη Λιβύη, κάτι που εμείς απορρίπτουμε», πρόσθεσε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι οι τέσσερις προχώρησαν σε αξιολόγηση της κατάστασης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι αφενός πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός της βίας και των εξωτερικών παρεμβάσεων που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες 2 μέρες. Σημείωσε ότι η Λιβύη αποτελεί προτεραιότητά για την ΕΕ. Προειδοποίησε ότι «ξέρουμε ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση», παρά μόνο πολιτική. Κάλεσε δε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Κατέληξε λέγοντας πως τόσο η Λιβύη όσο και το Ιράν θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή.
Κληθείς να διευκρινίσει αν έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές για το ζήτημα των εξωτερικών παρεμβάσεων, σημείωσε ότι συνομίλησε με τις τουρκικές αρχές πριν από τα Χριστούγεννα, υπενθύμισε πως Υπουργοί από 7 κράτη μέλη της ΕΕ θα μεταβούν αύριο στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις και τόνισε πως οι επαφές συνεχίζονται εντατικά σε όλα τα επίπεδα: «μην ανησυχείτε, όλοι μιλάμε με όλους».
Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι τέσσερις υπουργοί τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να σέβονται αυστηρά και να επιβάλλουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ”, ξεκαθαρίζοντας ότι “η συνέχιση της εξωτερικής παρέμβασης τροφοδοτεί την κρίση”. “Όσο περισσότερο τα στρατεύματα της Λιβύης βασίζονται στην εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, τόσο περισσότερο δίνουν στους εξωτερικούς παράγοντες αδικαιολόγητη επιρροή στις κυρίαρχες αποφάσεις της Λιβύης, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας και της περιφερειακής σταθερότητας«, προειδοποιούν.
«Συγκεκριμένα, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες όπως η υπογραφή συμφωνιών που επιδεινώνουν περαιτέρω τη σύγκρουση ή τις ενέργειες που δημιουργούν πρόσχημα για εξωτερικές παρεμβάσεις που αντιβαίνουν στα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, καθώς και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όπως υπογραμμίστηκε από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019», αναφέρουν επίσης οι τέσσερις Υπουργοί.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, επεσήμανε πως η κατάσταση στη Λιβύη συνιστάέναν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης. «Η Λιβύη αυτή τη στιγμή αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη όσον αφορά τη μετανάστευση και επίσης για την τρομοκρατία», είπε ο Ιταλός υπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των συνομιλιών.
«Η συνάντηση αυτή θα γινόταν στη Λιβύη, όμως η κατάσταση εκεί πέρα όσον αφορά την ασφάλεια δεν το επιτρέπει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναβαθμίσει τη στρατηγική της στη Λιβύη από αύριο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν μαραθώνιο επαφών με στόχο την διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο ο Νίκος Δένδιας θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο όπου την Τετάρτη θα συμμετάσχει στην πενταμερή σύνοδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας.
Στόχος της συνάντησης είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς θα αντιμετωπιστεί η κινητικότητα της Τουρκίας και η επιθετική της στρατηγική. Η προσθήκη της Ιταλίας κάνει το ραντεβού της Τετάρτης ακόμα πιο σημαντικό αφού οι γείτονες έρχονται όλο και πιο κοντά στην ελληνική πλευρά και όλες οι πλευρές ευελπιστούν το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της Ρώμης το «πράσινο φως» για την κατασκευή του EastMed. Η ελληνική πλευρά βλέπει με ικανοποίηση πως υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με την Γαλλία τόσο ως προς το θέμα της Λιβύης όσο και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πρωτοβουλιές του Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους τους για να συζητήσουν την προώθηση των προσπαθειών για εξεύρεση μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης για την κρίση στη Λιβύη και για τις στρατιωτικές ενέργειες που στοχεύουν στο να εμποδίσουν την κινητικότητα της Άγκυρας στην περιοχή. Παράλληλα με την πενταμερή συνάντηση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Αθήνα να επιμένει για πρόοδο στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.
Μητσοτάκης στο Atlantic Council: Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία με τη Λιβύη
Πυρά κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Atlantic Council, χαρακτηρίζοντας «γεωγραφικά γελοία» τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη.
«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν από την συμφωνία για τον EastMed, δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά η Τουρκία βρίσκεται εκτός γραμμής. Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απλά δείτε τον χάρτη», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Δεν υπάρχει νομική βάση, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα όλο αυτό. Έχουμε τις διαφορές μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοικτοί για διαπραγματεύσεις και πολιτικό διάλογο. Για την Κύπρο στηρίζουμε τις συνομιλίες του ΟΗΕ. Η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Δήλωσα πως αν η Τουρκία συμφωνεί γι αυτό μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο».
Σχόλια Facebook