Αδελφοποίηση του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων με τη σχολή SAHETI της Ομογένειας του Γιοχάνεσμπουργκ
«Οι μαθητές μας έχουν φωνή και δεν φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους. Και αυτό το διδάσκουμε. Στο 60% είναι μαθητές ελληνικής καταγωγής και ένα ποσοστό στο 40% περίπου μη ελληνικής καταγωγής. Η σχολή αποτελεί φάρο για τη διάδοση των ελληνικών αξιών της δημοκρατίας στη μακρινή ήπειρο».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες το μεσημέρι, από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, η Αντωνία Παπάζογλου -Κρυσταλλίδη, διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών στη σχολή SAHETI της ομογένειας του Γιοχάνεσμπουργκ, στη Ν. Αφρική, μια σχολή που «αδελφοποιήθηκε» με το 6ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμα ο Warwick Taylor (γενικός διευθυντής της Σχολής), η διευθύντρια ελληνικών σπουδών στο νηπιαγωγείο της σχολής, Στέλλα Καραγιάννη, καθώς και ο συντονιστής εκπαίδευσης των σχολείων της ομογένειας της Νότιας Αφρικής, Γεώργιος Βλάχος.
Η κ. Παπάζογλου-Κρυσταλλίδη, παρουσιάζοντας τη σχολή, είπε πως ιδρύθηκε το 1974 από μια ομάδα ανθρώπων, υπό την ηγεσία του φημισμένου δικηγόρου, Γεωργίου Μπίζου, υπερασπιστή του Νέλσον Μαντέλα στις δίκες του απαρτχάιντ, και αποτελεί εφαρμογή του ονείρου του Μαντέλα, να αποτελέσει, δηλαδή, το νεοϊδρυθέν σχολείο ένα ουράνιο τόξο με τα χρώματα των εθνών. Σήμερα, πρόσθεσε η ίδια, φιλοξενεί πάνω από 36 εθνότητες, με κυρίαρχη την ελληνική, και με προμετωπίδα το αρχαιοελληνικό γνωμικό: «γνώθι σαυτόν», έχοντας την προτομή του Γεώργιου Μπίζου, ως αντιρατσιστικού συμβόλου.
Η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει πώς όλοι οι μαθητές του σχολείου και από τις 36 εθνότητες, θεωρούνται Έλληνες, καθώς «μετέχουν της ελληνικής παιδείας», κατά τη ρήση του Ισοκράτη, ενώ χαρακτηριστική είναι η φράση όλων των μαθητών για την αυλή του σχολείου ως «Bigαυλή». Για να καταλήξει τονίζοντας: «Χωρίς τη συνδρομή του διευθυντή του 6ου Λυκείου Τρικάλων, κ. Αριστείδη Μυλωνά, δεν είχαμε κάνει αυτό το ταξίδι».
Η αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων, Βασιλένα Μητσιάδη, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της, δήλωσε πως «είμαστε ανοιχτοί στις αδελφοποιήσεις». Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Βασιλική Κάκλα, έκανε λόγο «για ένα φημισμένο σχολείο, γνωστό στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα, που χτίστηκε στις αρχές της αγάπης και της αλληλεγγύης». Επίσης, η ίδια μίλησε για γεφύρωση των εκπαιδευτικών σχέσεων και διάδοση των ανθρωπιστικών ιδεωδών, μέσα από τις αδελφοποιήσεις.
Επίσης, τονίστηκε ακόμα, πως ο Δήμος Τρικκαίων στέκεται αρωγός σ΄ αυτή την αδελφοποίηση για την ανάδειξη του απόδημου ελληνισμού, προσδίδοντας επίσημο χαρακτήρα στην εκπαιδευτική αυτή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την πόλη των Τρικάλων σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας του Δήμου για δημιουργία νέων συνεργασιών με την ομογένεια σε όλα τα επίπεδα.
Ο διευθυντής του 6ου Γενικού Λυκείου Αριστείδης Μυλωνάς, αφού αναφέρθηκε στη διαδικασία που οδήγησε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, μίλησε στη συνέχεια, για μια προσπάθεια, όχι μόνο σύνδεσης με τον απόδημο ελληνισμό, αλλά και σε μια σύμπλευση, καθώς ο απόδημος ελληνισμός ανά τον κόσμο, υπηρετεί τις ανθρωπιστικές-δημοκρατικές αξίες και εδραιώνει την ελληνικότητα, όχι αναπαράγοντας, αλλά εξαφανίζοντας τις εθνικιστικές διαφορές.
Τέλος, η μουσική χορωδία μαθητών του 6ου Γυμνασίου Τρικάλων, πλαισίωσε τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης, όπως και η χορωδία και ορχήστρα του 5ου Δημοτικού σχολείου Τρικάλων. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή δώρων.
πηγή: ekirikas.com
Σχόλια Facebook