Ψήφος αποδήμων: Πέρασε το νομοσχέδιο με 288 ψήφους
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα.- Με την ιστορική πλειοψηφία των 288 ΝΑΙ, 7 ΟΧΙ, 1 ΠΑΡΩΝ, ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα από την Βουλή το Νομοσχέδιο για την Διευκόλυνση των Αποδήμων ψηφοφόρων να ψηφίζουν από το εξωτερικό. «Ναι» ψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές στην πλειονότητα από τα 24 άρθρα του νομοσχεδίου.
Μοναδική «παραφωνία» αποτέλεσε το άρθρο 4 που αφορά στον τρόπο εγγραφής των Ελλήνων που βρίσκονται στην αλλοδαπή, στους εκλογικούς καταλόγους. Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», αν και πάλι το άρθρο πέρασε με πάνω από 200 ψήφους (206 για την ακρίβεια).
Έτσι, από τις προσεχείς εκλογές οι Απόδημοι που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος θα μπορούν να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στα Δημοψηφίσματα, από τον τόπο κατοικίας τους, προσερχόμενοι στα κατά τόπους Προξενεία και άλλα εκλογικά τμήματα που ήθελε συσταθούν.
Ικανοποιείται, έτσι, ένα αίτημα των Αποδήμων που έμενε ανικανοποίητο από την Μεταπολίτευση και δω. Βέβαια, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει βασικές παραμέτρους που απαιτούσαν οι Απόδημοι, όπως το να ψηφίζουν όλοι χωρίς χρονικούς και άλλους “κόφτες”, να ψηφίζουνε με επιστολική ψήφο και να ψηφίζουν για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι. Όπως, όμως, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα” υποσχόμενος, παράλληλα, ότι μετά την εμπειρία της πρώτης ψηφοφορίας, εν καιρώ θα βελτιωθεί.
Βελτιώσεις
Σε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με στόχο την ευρύτερη πλειοψηφία, κατά την ψήφισή του στην Ολομέλεια.
Η κυριότερη από τις νέες θεσμικές αλλαγές αφορά τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας περισσότερους από 3 υποψήφιους βουλευτές που θα προέρχονται από τους Έλληνες του εξωτερικού. Υποχρεωτικά ο ένας υποψήφιος στις τρεις πρώτες εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι τουλάχιστον το 1/5 των βουλευτών Επικρατείας πρέπει να προέρχονται από τους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15 βουλευτές.
Επίσης, προβλέπεται η επικαιροποίηση κάθε 8 χρόνια των εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ορίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή, θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί των απορριπτικών αποφάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι Τέσσερις αλλαγές σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων (σ.σ.παραμένουν οι περιορισμοί που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο) έφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η πρώτη αλλαγή είναι ότι αφαιρείται η απαίτηση για ΑΦΜ. Πλέον απαιτείται να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Όσον αφορά την πιστοποίηση απαιτείται να γίνεται με δημόσια έγγραφα, ενώ το αρχικό σχέδιο νόμου έλεγε «με κάθε πρόσφορο και νόμιμο τρόπο».
Το τρίτο σημείο αναφέρει ότι η εγγραφή θα γίνεται με διάρκεια 10 ετών και κατόπιν θα χρειάζεται επικαιροποίηση, ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν άπαξ δια παντός (Αυτό έγινε τελικά στα 8 χρόνια).
Το τέταρτο σημείο είναι ότι την αίτηση θα κάνει ο ενδιαφερόμενος μόνο για τον εαυτό του, ενώ στο αρχικό προβλεπόταν για άλλα μέλη της οικογένειάς του (σύζυγο/σύντροφο, τέκνο).
Με το σχέδιο νόμου διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, από τον τόπο διαμονής όσων είναι εγγεγραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας, στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα.
Αναλυτικά, εκτός από την εγγραφή σε εκλογικό κατάλογο ελληνικού δήμου, απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή στις ελληνικές εκλογές:
(από newpost.gr)
α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας, κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής.
β) να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη της ηλικίας και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, θα πρέπει απαραιτήτως να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, που γίνεται ηλεκτρονικά με αίτηση του ενδιαφερόμενου, μέσω ειδικής πύλης του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων της διετούς διαμονής, τα τελευταία 35 έτη και η υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας), αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα. Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:
1) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
2) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
3) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.
Η ψηφοφορία θα διεξάγεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.
Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.
Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας, προκειμένου τα κόμματα να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια για να εντάξουν σε αυτά υποψηφίους που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.
Σχόλια Facebook