«Στα σκαριά» η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ΔΕΠΑ Υποδομών
Από τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα 24ώρων να δημοσιευθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εταιρεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα αφορά το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς Δημόσιο και ΕΛΠΕ θα εκχωρήσουν από κοινού τo σύνολο των συμμετοχών τους, δηλαδή το 65% και το 35% αντίστοιχα.
Η δημοσίευση της πρόσκλησης επιβεβαιώνει την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να «τρέξει» όσο το δυνατόν συντομότερα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την έναρξη των σχετικών διαδικασιών παράλληλα με τον εταιρικό μετασχηματισμό της επιχείρησης, ο οποίος δρομολογήθηκε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 28 Νοεμβρίου. Μάλιστα, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιευθεί η αντίστοιχη πρόσκληση και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η διάθεση του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου έχει προαναγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με τον οποίο το ίδιο θα συμβεί και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου και πάλι θα εκχωρηθεί το 65% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Από την πλευρά των ΕΛΠΕ, όπως έγραφε η «Ν» από τον Οκτώβριο, η πώληση της συμμετοχής τους στον κλάδο υποδομών αποτελούσε το πιο πιθανό σενάριο, καθώς η διοίκηση του ομίλου έχει εμμέσως πλην σαφώς δηλώσει σε διάφορες περιπτώσεις ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-0,60% σχεδιάζουν να αποχωρήσουν πλήρως από το σκέλος της ΔΕΠΑ το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση και ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η απάντηση που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, σε ερώτηση που του τέθηκε σε πρόσφατο συνέδριο, αναφορικά με τη στάση των Ελληνικών Πετρελαίων στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, ο κλάδος των υποδομών φυσικού αερίου δεν ταιριάζει στο σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου, σε αντίθεση με την εμπορία φυσικού αερίου, η οποία συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές του. Κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι τα ΕΛΠΕ θα διεκδικήσουν το υπόλοιπο μετοχικό ποσοστό (65%) της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το νομοσχέδιο
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα υπαχθούν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στις εταιρείες διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), όπου κατέχει το 100%, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) όπου κατέχει το 51%, καθώς και λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), η οποία είναι 100% θυγατρική της.
Επίσης, στην εταιρεία θα «περάσουν» η κυριότητα της ΔΕΠΑ επί των παγίων των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ, καθώς και δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων σχετικών έργων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να εισρεύσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για επενδύσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος του υπουργείου είναι μέσα από τον διαγωνισμό να αναδειχθεί ένας νέος μέτοχος που θα αναλάβει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δικτύων διανομής.
Έτσι, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η διατήρηση των μετοχών της εταιρείας από τον επενδυτή για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ενέργειας, στη λήψη των τελικών αποφάσεων στον διαγωνισμό θα συνυπολογιστούν τα business plan που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι αγοραστές.
Επενδυτικά κίνητρα
Την προσέλκυση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως έχει γράψει η «Ν», θα προοιωνίζουν και οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τα τιμολόγια των εταιρειών διανομής φυσικού αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ) για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ πρόκειται να εγκρίνει ένα αρκετά υψηλό ρυθμιζόμενο έσοδο για τις τρεις εταιρείες, με το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) να ξεκινά από τα επίπεδα του 8,5%, ενώ αναμένεται να εγκρίνει ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων διανομής, μέσω μιας προσαύξησης της τάξης του 1,5%, που θα ενεργοποιείται στην περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Έτσι, ο νέος μέτοχος της ΔΕΠΑ Υποδομών θα έχει ακόμη μεγαλύτερο δέλεαρ για να επιταχύνει τη διείσδυση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου ανά την επικράτεια.
Πηγή: naftemporiki.gr
Σχόλια Facebook