Άρθρο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου και ο αντίλογος της ΡΗΡ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις που δονούν την ομογένεια, από τη μία άκρη έως την άλλη,  ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με άρθρο του στα ΝΕΑ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρηματολογώντας υπέρ της ψήφισης του επίμαχου Νομοσχεδίου,  το οποίο αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος των Αποδήμων ψηφοφόρων από την διευκόλυνση να ψηφίζει από το εξωτερικό.

Με τίτλο: Ας τολμήσουμε όλοι, ο Υπουργός επικαλείται την κρισιμότητα των εθνικών θεμάτων και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για να πείσει ότι «Περισσότερο παρά ποτέ η Ελλάδα πρέπει να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις διαθέτει σε όλη την ανθρωπότητα. Ο παγκόσμιος ελληνισμός, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα. Με πολλαπλές δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν. Αυτό προϋποθέτει ότι η πατρίδα πρέπει με πράξεις να δείξει στους απανταχού Έλληνες ότι τους αγκαλιάζει, τους θεωρεί αληθινά παιδιά της».

Προφανώς ο κ. Υπουργός αναφέρεται στους εκτός Ελλάδος Έλληνες τους οποίους όντως το Νομοσχέδιο που προωθεί , διευκολύνει να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Δε λέει όμως τίποτα για τους πολύ περισσότερους Έλληνες που με τον κόφτη των 35 ετών (τα 2 στην Ελλάδα) τους στερεί το δικαίωμα αυτό και τους λέει να ταξιδέψουν στην γενέτειρα για να ψηφίσουν! Τους αγκαλιάζει και αυτούς η Ελλάδα και τους θεωρεί παιδιά της; Αν ναι, τότε γιατί τους εξαιρεί;

Κάνει λόγο ο κ. Θεοδωρικάκος για τους εθνικούς κινδύνους. Κρούει ανοιχτές πύλες. Και προσβάλλει τους ομογενείς.  Πάντα το σύνολο της Ομογένειας στάθηκε αποφασιστικά και αγωνιστικά στο πλευρό της Ελλάδος στις κρίσιμες εθνικά στιγμές. Χωρίς  και να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Γιατί ποτέ δεν συνδύασε το χρέος του προς την πατρίδα με τις όποιες «διευκολύνσεις».

Ο Υπουργός Εσωτερικών καλεί τα κόμματα να ψηφίσουν το Νομοσχέδιο ως  «…ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού και στοιχειώδους αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος». Αλλά εδώ  δεν μιλάμε ούτε για την ενότητα του ελληνικού λαού, ούτε για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και το πρώτο και το δεύτερο θα αποθεώνονταν εάν τα κόμματα ψήφιζαν όλα μαζί δίδοντας στους Απόδημους  τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους  χωρίς αποκλεισμούς, «κόφτες» και άλλες τσιριμόνιες που αποσκοπούν ακριβώς στο να μικρύνουν τον αριθμό των Αποδήμων που θα μπορούν να ψηφίζουν. Όχι “ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, από την χώρα που βρίσκονται”, αλλά ένας πολύ μικρός. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, θα απέχουν!

Εδώ, κύριε Υπουργέ,  μιλάμε για τον διαχωρισμό των Αποδήμων σε Α, Β και Γ κατηγορίας πολίτες. Εδώ μιλάμε για τον κίνδυνο ενός νέου εθνικού διχασμού στην ομογένεια που ένα μέρος της θα κληθεί να ψηφίζει κόμματα και όχι βουλευτές.  Ένα άλλο που θα θελήσει να ταξιδέψει  στην Ελλάδα θα ψηφίζει βουλευτές και όχι κόμματα.  Και το πολύ μεγαλύτερο μέρος,  που με βάση το Νομοσχέδιο δεν θα μπορεί να ψηφίζει από το εξωτερικό ούτε θα μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, δεν θα ψηφίζει καθόλου!!!

Ναι χρειαζόσασταν 200 ψήφους. Ε, και λοιπόν; Έπρεπε το ΚΚΕ να ορίσει ποιοι απόδημοι θα ψηφίζουν και ποιοι όχι, για να τους αποκτήσετε; Και γιατί αυτή η πρεμούρα;  Κοντά έναν αιώνα που δεν ψήφιζαν οι Απόδημοι έπαθαν κάτι; Δεν προόδευσαν; Δεν Βόηθησαν την Ελλάδα; Δεν έδωσαν το παρών σε όλους τους εθνικούς αγώνες;

Μάλλον κάπου αλλού θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τα κίνητρα της βιασύνης σας. Θα επανέλθουμε.

Για την ιστορία, αναδημοσιεύουμε το άρθρο του κ. Θεοδωρικάκου από» τα ΝΕΑ».

ΤΟ ΆΡΘΡΟ

Ας τολμήσουμε όλοι

Τάκη Θεοδωρικάκου*

Το δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται, είναι αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Το Σύνταγμα ωστόσο προϋποθέτει για την εφαρμογή του, εκτελεστικό νόμο που θα ψηφίσουν τουλάχιστον 200 βουλευτές. Αυτό δεν κατέστη ποτέ εφικτό ως τώρα.

Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι αναμφίβολα κρίσιμη για την πορεία των εθνικών θεμάτων μας. Σοβαρές απειλές και κίνδυνοι σωρεύονται για την πατρίδα μας. Το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ρευστό. Περισσότερο παρά ποτέ η Ελλάδα πρέπει να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις διαθέτει σε όλη την ανθρωπότητα. Ο παγκόσμιος ελληνισμός, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα. Με πολλαπλές δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιηθούν. Αυτό προϋποθέτει ότι η πατρίδα πρέπει με πράξεις να δείξει στους απανταχού Έλληνες ότι τους αγκαλιάζει, τους θεωρεί αληθινά παιδιά της.

Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε απέναντί τους, είναι να διευκολύνουμε επιτέλους να ψηφίζουν απ’ τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αποφάσισε να κάνει τα πάντα για να βρεθεί κοινός τόπος με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε αυτό το θέμα. Θέλαμε να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες χωρίς καμία εξαίρεση, σε όλη τη γη, για να αναδεικνύουν την κυβέρνηση του τόπου. Αλλά αν θέλαμε για πρώτη φορά ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, από την χώρα που βρίσκονται, έπρεπε να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για να εξασφαλίσουμε τις 200 ψήφους.

Σήμερα είμαστε έτοιμοι να το πετύχουμε. Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε, όλοι οι Έλληνες που- ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν από την πατρίδα- μπορούν να αποδείξουν ότι τα τελευταία 35 χρόνια, δύο χρόνια βρίσκονταν στην Ελλάδα, θα μπορούν να ψηφίσουν απ’ τη χώρα που βρίσκονται. Η ρύθμιση αυτή, καλύπτει πλήρως όλους τους νέους, που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης είτε για να αναζητήσουν αλλού ελπίδες προόδου και ευημερίας, είτε για να σπουδάσουν. Καλύπτει ωστόσο και πολύ σημαντικό αριθμό μεταναστών που έφυγαν από την πατρίδα τις προηγούμενες δεκαετίες για διάφορες χώρες του κόσμου.

Θα είναι σπουδαίο το νομοσχέδιο αυτό να στηριχτεί από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών. Για λόγους εθνικούς, πολιτικούς και συμβολικούς. Η κυβέρνηση προχώρησε σε όλους τους αναγκαίους συμβιβασμούς, με ανοιχτό πνεύμα και χωρίς καμία διάθεση μικροκομματικών αντιπαραθέσεων.

Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η «Ελληνική Λύση» είχαν τη δική τους θετική συμβολή, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία των συζητήσεων μετέβαλε και εκείνος την αρχική αρνητική του στάση στο κρίσιμο θέμα της ισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Στην συγκυρία που βρισκόμαστε η καθολική στήριξη αυτού του νόμου θα είναι ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού και στοιχειώδους αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Ας το τολμήσουμε.

* Άρθρο του υπ. Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στα ΝΕΑ