Ψήφος αποδήμων: Οι 200 ψήφοι στα άρθρα το διακύβευμα
Σε αγώνα δρόμου και πειθούς μέχρι την τελευταία στιγμή για την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 200 ψήφων στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, φαίνεται ότι πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών της αντιπολίτευσης στην πρώτη επί της αρχής συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, παρότι φαίνεται να περνά το «φράγμα» των 200, καθώς το κρίσιμο διακύβευμα είναι η συγκέντρωση της επίμαχης πλειοψηφίας σε κάθε ένα από τα άρθρα του, ώστε να τεθεί σε ισχύ.
Οι 200 ψήφοι στα άρθρα κρίνουν την εφαρμογή του νόμου
Η αίσθηση που επικράτησε ήταν πως πλην της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης που είπε ξεκάθαρα «ΝΑΙ», πολύ κοντά στο να υπερψηφίσουν και τα άρθρα του σχεδίου νόμου βρίσκονται το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής παρότι το πρώτο ζητά περαιτέρω βελτιώσεις και το δεύτερο ασκεί κριτική για το πλήθος περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Υπό αυτά τα δεδομένα εάν το νομοσχέδιο στηρίξουν σύσσωμες οι εν λόγω Κοινοβουλευτικές Ομάδες τότε αυτό θα λάβει 205 θετικές ψήφους και θα τεθεί σε εφαρμογή.
Στο «περίμενε» από τον ΣΥΡΙΖΑ – Θέτει 4 + 1 όρους για να πει «ΝΑΙ»
Στη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα πάντως, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, έβαλε την κυβέρνηση «στο περίμενε», θέτοντας 4 + 1 όρους για να καθορίσει την τελική του στάση και να πει το «ΝΑΙ».
«Εμείς θέλουμε οι απόδημοι να έχουν φωνή να έχουν ψήφο και να έχουν και δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Να βρούμε ένα τρόπο αδιάβλητο και διαφανή να εξασφαλίσουμε και τα δύο», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
Οι όροι που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά τον ίδιο είναι οι εξής:
1.Διακομματική Επιτροπή να έχει την ευθύνη επί της αποδοχής ή όχι των αιτήσεων και τη γενική ευθύνη επί της διαδικασίας
2. Ανανέωση των εκλογικών καταλόγων εξωτερικού σε ετήσια και όχι σε δεκαετή βάση
3.Κατάργηση της εξουσιοδότησης του Υπουργού Εσωτερικών για θέματα εφαρμογής του νόμου
4.Κατάργηση της δυνατότητας του ΥΠ.ΕΣ για έλεγχο της διαδικασίας εγγραφής, μεταβολής και διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και ρύθμιση με σύμφωνη γνώμη Επιτροπής της Βουλής με πλειοψηφία 2/3
Ο ένας επιπλέον όρος που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά στον διαχωρισμό του ψηφοδελτίου Επικρατείας στα δύο, με ξεχωριστό πεδίο για υποψηφίους αποδήμων – ώστε να είναι υποχρεωτική η εκλογή τους – και χωριστό για υποψηφίους του εσωτερικού.
Θεοδωρικάκος: «Παράθυρο» για αλλαγές σε ιδέες πραγματικές κι όχι προσχηματικές
Με στόχο την ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για αλλαγές στο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτές δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικές.
«Είμαστε εδώ για να διανύσουμε τα τελευταία μέτρα. Και αν εκπέμψουμε το σωστό μήνυμα στον Ελληνισμό. Μόνο αν υπάρξουν ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν, που να είναι πραγματικές και όχι προσχηματικές και όχι να τινάζουν στο αέρα τα πράγματα, θα μπορούσαν να εξεταστούν», υπογράμμισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Στο «ΝΑΙ» αλλά με πυρά το ΚΙΝΑΛ
Έτοιμο να πει το «ΝΑΙ» τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων είναι το Κίνημα Αλλαγής, μπροστά στο μείζον, που είναι η κατοχύρωση μετά από δεκαετίες του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Παρ’ όλα αυτά το τελικό «ΝΑΙ» δεν θα είναι άνευ πυρών, όπως διαφάνηκε κι από την τοποθέτηση της εισηγήτριας του κόμματος σήμερα, Ευαγγελίας Λιακούλη, που επέκρινε τους «κόφτες» για τη διευκόλυνση των εκτός επικρατείας εκλογέων, καλώντας άπαντες να κάνουν αυτό-υπερβάσεις για να μην καταστούν όλοι καταγέλαστοι.
Θετικό το ΚΚΕ – Ζητά νέες βελτιώσεις αλλά δεν μιλά για κόκκινες γραμμές
Θετικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, με δεδομένο ότι είχε ως βάση την πρόταση του Περισσού, αν και ζήτησε περαιτέρω βελτιώσεις. «Το ΚΚΕ αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή το χωρίς τακτικισμούς, μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς να μετράει κουκιά και στόχο την εξεύρεση λύσης που θα διευκολύνει πραγματικά τους Έλληνες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στο εξωτερικό και έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τόπο που κατοικούν και θα αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που δεν έχουν ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα και δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών», σημείωσε ο ίδιος.
Ποιες βελτιώσεις ζητάει
Καταλήγοντας, ζήτησε να αποσαφηνιστεί πλήρως ότι το άρθρο 54 παρ. 4 του Συντάγματος για τους περιορισμούς δεν αποτελεί ερμηνευτική δήλωση αλλά συνταγματική διάταξη, να υπάρξει πρόβλεψη και διαγραφές εκλογέων εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια μετά από ένα διάστημα, ενώ συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη εξασφάλισης ενός διακομματικού ελέγχου της διαδικασίας και έγκρισης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων από ευρεία πλειοψηφία Επιτροπής της Βουλής.
Ξεκάθαρα «ΝΑΙ» από την Ελληνική Λύση
Ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση, βάλλοντας μάλιστα κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του. «Θέλετε να ζυμώσετε ή να κοσκινίζετε συνεχώς;», σχολίασε δηκτικά, υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έπρεπε να έχει ψηφιστεί προ δεκαετιών.
«ΟΧΙ» επιμένει το ΜέΡΑ25
Κατηγορηματικά στο «ΟΧΙ» επέμεινε όπως είχε δηλώσει το ΜέΡΑ25, με την Φωτεινή Μπακαδήμα, να διευκρινίζει ότι η αρνητική στάση του κόμματος οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτική η εκλογή ελλήνων του εξωτερικού.
«Θα είναι οι μόνοι που θα ψηφίζουν μόνο ψηφοδέλτιο επικρατείας κι όχι συγκεκριμένους εκπροσώπους. Δημιουργείται μια άνιση κατηγορία. Δεν θα μπορούν στείλουν επιλεγμένους αντιπροσώπους τους στη Βουλή», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Θεοδωρικάκος: Θα εξαντλήσουμε μέχρι τέλους τα περιθώρια συναίνεσης
«Θα εξαντλήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή τα περιθώρια της συναίνεσης», ήταν το μήνυμα του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, παραπέμποντας για πιθανές λογικές βελτιώσεις στις επόμενες συνεδριάσεις και την Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook