Στάση αναμονής από τα κόμματα μέχρι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Στάση αναμονής κρατούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν μέχρι τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την προσεχή Δευτέρα.
Από την Κουμουνδούρου παρέπεμπαν στα όσα είχε πει νωρίτερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βρίσκεται σε βέρτιγκο» και ότι «δίνει την εικόνα της ανικανότητας».
Από εκεί πέρα, όπως αναφέρουν πηγές από την Κουμουνδούρου, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα σχόλιο για τη συνάντηση του Λονδίνου μέχρι την επίσημη και θεσμική ενημέρωση του κόμματος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΑΣΕΠ).
Γεννηματά: Να υπάρξει απόφαση των πολιτικών αρχηγών
Από την μεριά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ήταν επικριτική για την στάση και το τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχολιάζοντας τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, τόνισε ότι είναι σωστό να συνεδριάσει το ΑΣΕΠ, αλλά δεν φτάνει.
Υπεραμύνθηκε της πρότασής της για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με ποιο πλαίσιο πάμε σε αυτές τις συζητήσεις; Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Να μπουν όλα σε ένα χαρτί, να υπάρξει απόφαση των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού. Περιμένω από τον πρωθυπουργό να βάλει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις, που να δηλώνει ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν αναγνωρίζει τέτοιες ζώνες που έχουν οροθετηθεί παρανόμως. Και πως είναι διατεθειμένη να επιβάλει κυρώσεις σε όποιους θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε τέτοιες ζώνες».
Κουτσούμπας: Καμία θετική εξέλιξη για το λαό μας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με δήλωσή του πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είχε τονίσει ότι από αυτή τη συνάντηση καμία θετική εξέλιξη για το λαό μας δεν μπορεί να προκύψει.
Κάλεσε το λαό σε πάλη για τον απεγκλωβισμό από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ και δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και για το ξήλωμα των βάσεων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η στάση “Ποντίου Πιλάτου” του γγ του ΝΑΤΟ, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη, που ταυτίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας με αυτά των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις συστηματικά, όλα αυτά τα χρόνια, καλλιέργησαν τη λογική ότι αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Πλέον αυτή η πολιτική καταρρέει παταγωδώς. Για τον ελληνικό λαό, για τους άλλους λαούς της περιοχής οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι».
ΜέΡΑ25: Η πολιτική της ανεύθυνης υπακοής στους ισχυρούς δεν αποδίδει
«Η πολιτική της ανεύθυνης υπακοής στους ισχυρούς της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν αποδίδει ούτε στην εξωτερική πολιτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και προσθέτει ότι «η σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο με τον Ταγίπ Ερντογάν το επιβεβαιώνει».
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και την στάση της Τουρκίας, το ΜέΡΑ 25 , καταθέτει σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων και την άσκηση βέτο στο ΝΑΤΟ «σε όλες τις αποφάσεις που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή» και παράλληλα, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι:
«η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κατόπιν υιοθέτησε πλήρως η κυβέρνηση της ΝΔ, για συμμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ, τις Exxon, Total και λοιπές πολυεθνικές πετρελαίων , την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου, όχι μόνο δεν δημιούργησε ερείσματα υπέρ της Ελλάδας αλλά, αντίθετα, ενίσχυσε τον κ. Ερντογάν». Παράλληλα, προσθέτει, αποδυνάμωσε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους φυσικούς συμμάχους του ελληνικού λαού:
• Τους τούρκους προοδευτικούς δημοκράτες
• Τη νεολαία Ευρώπης, Β. Αμερικής και Αυστραλίας που έχει ξεσηκωθεί εναντίον των εξορύξεων και της κλιματικής καταστροφής
• Τον υπό συνθήκες απαρτχάιντ δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό
Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι «το αφήγημα Τσίπρα-Μητσοτάκη ήταν πως η συμμαχία της Ελλάδας με πολυεθνικές πετρελαίων, Νετανιάχου και Σίσσι, υπό την κηδεμονία του Προέδρου Τραμπ, θα καθιστούσε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο βάζοντάς μας παράλληλα κάτω από την ομπρέλα προστασίας ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον της Τουρκικής απειλής».
Αντ’ αυτού, επισημαίνει, «η πολιτική ανεύθυνης υπακοής σε αυτόν τον άξονα του αυταρχισμού οδήγησε σε αύξηση των εντάσεων. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, οι ΗΠΑ και η ΕΕ σήκωσαν τα χέρια ψηλά (ψελλίζοντας απλά λόγια χωρίς αντίκρισμα) εγκαταλείποντας την Μνημονιακή Ελλάδα».
Το ΜέΡΑ25 καλεί την κυβέρνηση:
• Να κατανοήσει ότι είναι αδύνατον να υπακούει ταυτόχρονα Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, δεδομένης της τοποθέτησης του κ. Τραμπ ότι η ΕΕ αποτελεί πλέον στρατηγικό εχθρό των ΗΠΑ
• Να πάψει να υπακούει τόσο τις εντολές της Ουάσιγκτον όσο και των Βρυξελλών και, επιτέλους, να εκπονήσει ελληνική εξωτερική πολιτική
• Να ασκήσει βέτο στο ΝΑΤΟ σε όλες τις αποφάσεις που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή
• Να προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέσεις υπέρ των Κούρδων στη Β. Συρία (π.χ. απαγόρευση υπερ-πτήσεων της Τουρκικής αεροπορίας)
• Να καταργήσει τις συμφωνίες συνεκμετάλλευσης της Αν. Μεσογείου με Ισραήλ-Αίγυπτο-πετρελαϊκές πολυεθνικές και να συγκαλέσει στην Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη για την Πράσινη Μετάβαση στην Αν. Μεσόγειο
• Να αναγνωρίσει άμεσα το κράτος της Παλαιστίνης
• Να στείλει μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στους τούρκους δημοκράτες
Το ΜέΡΑ25 , υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «δεν περιμένει από την κυβέρνηση της ΝΔ να ασκήσει περήφανη, αποτελεσματική εξωτερική και ενεργειακή πολιτική. Για αυτό οργανώνουμε πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά δράσεις υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της Αν. Μεσογείου».
Τη Δευτέρα το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.
«Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συστάθηκε με τον νόμο υπ΄ αριθμ. 3132 / 9.4.2003 [ΦΕΚ τ.Α΄ φ. 84 / 11.4.2003], σε εφαρμογή της πρόνοιας της παρ. 4 του άρθρου 82 του Συντάγματος.
Πρόκειται για ένα όργανο, συμβουλευτικό της κυβέρνησης, επεξεργαζόμενο θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής.
Στην πράξη, δίδεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση επί των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερησίας διάταξης.
Η σύνθεση του Συμβουλίου καθώς και οι προϋποθέσεις για τον ορισμό των μελών του περιγράφονται στο άρθρο 1 του εν λόγω ιδρυτικού νόμου, ενώ ο τρόπος σύγκλησης και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του προβλέπεται από το άρθρο 3 του ιδίου νόμου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι συζητήσεις και τα κάθε είδους [κυρίως ενημερωτικά] έγγραφα είναι απόρρητα [παρ. 5 άρθρου 3].
Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία των συζητήσεων, αυτή αφορά –κυρίως– τα εκάστοτε θέματα αιχμής που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Εν προκειμένω, θα συζητηθεί η τουρική προκλητικότητα η οποία είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες
Σχόλια Facebook