Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρετάρει
Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού και κάνοντας λόγο για «πανίσχυρη μιντιακή ομπρέλα που δεν μπορεί να κρύψει ούτε τα σκάνδαλα, ούτε την ασυνεννοησία, ούτε τη fake αριστεία».
«Έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει», ξεκίνησε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Τόσο που η πανίσχυρη μιντιακή και επικοινωνιακή ομπρέλα που έχει στηθεί για να τους προστατεύει δε μπορεί να πια να κρύψει ούτε τα σκάνδαλα, ούτε την ανικανότητα, ούτε την ασυνεννοησία, ούτε τη fake αριστεία. Όλα αυτά βέβαια θα ήταν αντικείμενο σκωπτικής αντιμετώπισης, αν δεν αφορούσαν τις ζωές μας και αν δε λάμβαναν χώρα και σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων ή της προσφυγικής κρίσης. Διότι το να καλύπτει ψευδόμενους και απατεώνες υφυπουργούς ή διωκόμενους για σκάνδαλα συμβούλους και συνεργάτες, Ή να διορίζει παντού σε κρατικές θέσεις με κριτήρια αναξιοκρατίας και πελατειακής δοσοληψίας, ήταν αναμενόμενο. Δε μας εκπλήσσει», πρόσθεσε και συνέχισε:
«Αλλά το να χειρίζεται με τόση ανευθυνότητα κρίσιμα εθνικά θέματα, είναι κάτι που ξεπερνά τη δυνατότητα της ανοχής μας, ακόμη και της ανοχής και της σιωπής ενός στρατευμένου να υπηρετεί τη κυβέρνηση μιντιακού συστήματος. Γιατί η ανευθυνότητα αυτή γεννά ανασφάλεια και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρούς εθνικούς κινδύνους».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και τη στάση της κυβέρνησης και τη μη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, είπε: «Εδώ και πέντε μήνες παρακολουθούμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να υποβαθμίσει τη Τουρκική προκλητικότητα στη Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αυτοί που μας κατηγορούσαν όταν τον Ιούνιο συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ για να συντονιστούμε στο πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ότι δραματοποιούμε τις εξελίξεις. Μόλις ανέλαβαν άρχισαν να κρύβουν κάτω από το χαλί τις εξελίξεις. Και όταν στις 25 Σεπτεμβρίου, ο κος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, συνάντησε τον Πρόεδρο Ερντογαν, έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην Ιστορία που δεν έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση διέρρευσε ότι η συνάντηση πήγε καλύτερα του αναμενομένου.
Τόσο καλά που επι δύο μήνες οι προκλήσεις σταματημό δεν είχαν. Φανταστείτε να μην είχε πάει και καλά τι θα γινόταν. Και όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να κρύβει τις προκλήσεις κάτω από το χαλί, να της αφήνει αναπάντητες, να μην ενεργοποιεί τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη και να ακολουθεί μια στρατηγική αδράνειας και κατευνασμού της Τουρκίας, με το βλέμμα στραμμένο στις προσφυγικές ροές. Αποκορύφωμα αυτής της στρατηγικής ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που ευθέως συνέδεαν το προσφυγικό με το Συριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εμείς εγκαίρως προειδοποιήσαμε, ότι αυτή πολιτική είναι λανθασμένη αν όχι καταστροφική. Διπλά επιζήμια. Διότι και αχαλίνωτες θα γίνουν οι προκλήσεις και οι ροές θα ενταθούν. Και δυστυχώς επαληθευτήκαμε».
Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και ελληνοτουρκικά
Σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, είπε: «Με την πρωτοφανή ενέργεια να προχωρήσει η Τουρκία σε μια νομικά ανυπόστατη Συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με τη Λιβυή, παρακάμπτοντας τη Κρήτη, τα νησιά μας του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και φυσικά το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο. Και η κυβέρνηση όχι μόνο βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, που θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προβλέψει τη πιθανότητα να συμβεί. Όχι μόνο δεν είχε προετοιμάσει κανένα σχέδιο αντίδρασης, αλλά κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις. Βγαίνουν, λοιπόν χθες, επίσημες πηγές του Υπουργείου Άμυνας και διαρρέουν στο ΑΠΕ ότι με πρωτοβουλία της Αθήνας παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Και αυτό μια μόνο μέρα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογαν.
Και λίγες ώρες αργότερα, βγαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και αδειάζουν το Υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Ελληνικές “πηγές” εναντίον ελληνικών “πηγών”, λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήσει τον Ερντογάν. Και διερωτώμαι : Είναι αυτή εικόνα σοβαρής και υπεύθυνης κυβέρνησης που χειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα;» και στη συνέχει κάλεσε τον πρωθυπουργό να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»:
«Ποιος αποφασίζει για το αν θα ακυρωθούν οι όχι, αν θα παγώσουν, αν θα ανασταλούν τα ΜΟΕ με τη Τουρκιά; Υπάρχουν αρμόδια κυβερνητικά όργανα ; Υπάρχει το ΚΥΣΕΑ ; Υπάρχει ο Πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο να καλύπτει τα ρουσφέτια στο κρατικό μηχανισμό και τους ψευδόμενους υφυπουργούς που παριστάνουν τους πτυχιούχους χωρίς πτυχίο;
Έχουν τη στοιχειώδη γνώση να χειριστούν κρίσιμα εθνικά θέματα ή οι γνώσεις τους περιορίζονται μόνο στο πώς να διορίσουν κομματικά στελέχη και να νομοθετήσουν υπέρ της διαφθοράς; Δεν μπορεί η ίδια η κυβέρνηση να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας. Που είναι το επιτελικό κράτος που μας έταξαν; Ποιος αποφασίζει και πως ; Δυστυχώς πολύ σύντομα αποδεικνύεται σαθρό το μοντέλο διακυβέρνησης και η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται σε βέρτιγκο.
Και οφείλουν γρήγορα να συνέλθουν. Γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά και επαναλαμβάνω διαχειρίζονται εθνικά θέματα κρίσιμα.
«Έστω τώρα, έστω και ετεροχρονισμένα, αφού δεν είπε τίποτα στην πρώτη τους συνάντηση τον Σεπτέμβριο, καλώ τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων:
-Να ζητήσει την ανάκληση της απαράδεκτης και νομικά ανυπόστατης συμφωνίας με τη Λιβύη, που προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.
-Τον τερματισμό της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο.
-Και τη τήρηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».
Για προσφυγικό: Πέντε μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεις
Αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικού, είπε: «Το βέρτιγκο όμως της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στον πανικό και την πρωτοφανή ασυνεννοησία στα ελληνοτουρκικά. Αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού. Πέντε μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεις, πέντε μήνες δίχως σχέδιο.
Διότι πώς να έχουν σχέδιο, όταν πρέπει να εφαρμόσουν παράλληλα δύο στρατηγικές που συγκρούονται μεταξύ τους;
-Από τη μία πλευρά, η στρατηγική που τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, που σέβεται τον άνθρωπο και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, που όμως αποδεικνύονται, αποδεικνύονται όμως εδώ και πέντε μήνες ανίκανοι να υλοποιήσουν, με ορατά τα αποτελέσματα στα νησιά και την ενδοχώρα. -Από τη άλλη πλευρά βρίσκεται η στρατηγική με την οποία κέρδισαν τις εκλογές, η ακροδεξιά ρητορική ότι «τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «θα τους ρίξουμε στη θάλασσα» ή «θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία.
Τους “λαθροεισβολείς”, ΄πως είπε και ο κος Σαμαράς. Και τη μια καταργούν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, την άλλη μετατρέπουν την ευθύνη σε μπαλάκι μεταξύ τεσσάρων υπουργών, και στο τέλος το μπαλάκι το πετάνε σε έναν υφυπουργό, που του δίνουν το συντονισμό».
Για κλειστά κέντρα: Ο Χρυσοχοΐδης διαψεύδει Πέτσα και Στεφανή
Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά, είπε ότι ο Χρυσοχοΐδης διαψεύδει Στεφανή και Πέτσα, με την απαντητική του επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο:
«Και βγαίνει ο υφυπουργός και μας παρουσιάζει μετά βαΐων και κλάδων τα περίφημα κλειστά κέντρα, λέγοντας ότι θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες δομές.
Κλείνει η ντροπή της Μόρια μας έλεγαν. Και έρχεται η Ευρωπαία επίτροπος και τους τα γυρίζει πίσω. Τους λέει ότι είναι έξω από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο τα κλειστά κέντρα. Και μετά επανέρχεται ο Χρυσοχοΐδης και της στέλνει επιστολή όπου της εξηγεί ότι τελικά δε θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές αλλά θα λειτουργούν παράλληλα. Με δυο λόγια ο Υπουργός Χρυσοχοΐδης με επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δε θα κλείσει η Μόρια αλλά ότι θα λειτουργούν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα. Με συγχωρείται είναι κυβέρνηση αυτή; Ή μπάχαλο; Υπάρχει συνεννόηση ; Υπάρχει πρωθυπουργός ;» και πρόσθεσε:
«Εμείς διαχειριστήκαμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Με χρηματοπιστωτική ασφυξία. Με ροές των 5000 την ημέρα. Με τη Τουρκία να προκαλεί είτε με τους δυο αξιωματικούς, είτε στο Αιγαίο. Αλλά καταφέραμε και φέραμε εις πέρας τις δυσκολίες. Ποτέ δε δώσαμε τέτοια εικόνα. Ασυντόνιστης, ξεκούρδιστης μηχανής. Και αυτή η εικόνα είναι θλιβερή για τη χώρα, όχι για τη κυβέρνηση. Και αυτό είναι το χειρότερο. Είναι μια εικόνα ανικανότητας».
Για διορισμούς και «Ετσιθελικό κράτος»
Με σκληρή γλώσσα μίλησε και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης:
«Η νομοθετική εξουσία ασκείται μέσα από νομοσχέδια πρόχειρα, διαδικασίες του επείγοντος και του κατεπείγοντος και νυχτερινές τροπολογίες. Και κανένα από τα νομοσχέδια που φέρνουν προς ψήφιση δεν ρυθμίζει, δεν ενισχύει, δεν απηχεί την κανονική πορεία μίας ευρωπαϊκής χώρας στον 21ο αιώνα. Μέσα σε πέντε μόλις μήνες, έδειξαν ποιο είναι το όραμά τους για τη χώρα: Η παλινόρθωση. Η επιστροφή στο πιο σκοτεινό μας χθες, αυτό που έκανε τη χώρα έρμαιο στα χέρια μίας επιτήδειας διεφθαρμένης ελίτ, αυτό που χρεοκόπησε τη χώρα. Θα έλεγα ότι η παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος πραγματοποιείται μέσα από δύο βασικούς κορμούς νομοσχεδίων:
-Ο πρώτος κορμός υλοποιεί το Ετσιθελικό Κράτος. Γιατί αν ήταν επιτελικό τέτοιο μπάχαλο δε θα βλέπαμε.
-Ο δεύτερος κορμός νομοσχεδίων υλοποιεί το κράτος – οδοστρωτήρα.
Και εξηγούμαι: Ετσιθελικό κράτος είναι το κράτος του κ. Μητσοτάκη, των κολλητών, των χορηγών, των συγγενών και φίλων. Έτσι θέλω, έτσι κάνω, γιατί μπορώ – έχοντας επιβάλει σιωπητήριο στην 4η εξουσία, τα ΜΜΕ της χώρας.
Κι εδώ έχουμε εκατοντάδες, πλέον, παραδείγματα διορισμού ημετέρων. Από τον διορισμό ενός σεκιουριτά χωρίς πτυχίο (του κ. Κοντολέοντος) ως διοικητή της ΕΥΠ μέχρι τον διορισμό ενός τοπικού κομματικού στελέχους της δεξιάς (του κ. Πατέρα) ως διοικητή νοσοκομείου. Τα απαιτούμενα προσόντα τα περιέγραψε εύγλωττα ο ίδιος ο κ. Πατέρας: Κουβαλάς ψήφους; Τις φέρνεις στον κ. Μητσοτάκη και διορίζεσαι στη θέση που επιθυμείς».
Για Διαματάρη: Δεν ιδρώνει το αυτί του Μητσοτάκη
Μίλησε για κομματικό στρατό, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην υπόθεση του fake πτυχίου του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη: «Αδέρφια, ξαδέρφια, φίλοι, δικοί τους δημοσιογράφοι, αποτυχόντες πολιτευτές, μέλη της ΝΔ, της ΔΑΚΕ, της ΟΝΝΕΔ αποτελούν τον κομματικό στρατό της fake αριστείας που διοικεί αυτή τη στιγμή το κράτος.
Το “Έτσι Θέλω” του κ. Μητσοτάκη δεν κάμπτεται ακόμη και μπροστά σε αντικειμενικά ζητήματα, όπως το δήθεν πτυχίο του Υφυπουργού Εξωτερικών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ή Κολάμπια, όπως θέλετε πείτε το. Κι εδώ δεν πρόκειται για λαθάκι στο βιογραφικό, όπως προσπαθούν να μας πουν.
Ο ίδιος έδινε συνεντεύξεις στις οποίες μιλούσε για την αποφοίτησή του από το Columbia (πχ στην Καθημερινή). Και αναρωτιέμαι : Τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας υφυπουργός, όταν λέει ψέματα για τον ίδιο τον τίτλο σπουδών του; Ποιος πρωθυπουργός κρατάει ένα τέτοιο μέλος στην κυβέρνησή του και δεν το αποπέμπει; Μόνο ο κ. Μητσοτάκης, γιατί έτσι θέλει και γιατί μπορεί.
Και σήμερα έρχεται μια ακόμη είδηση για τον κύριο Διαματάρη, που σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη, πλην ίσως στην Ουγγαρία του Όρμπαν, θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει.
Ο κος Διαματάρης μπορεί να μην έχει ούτε μαστερ, ούτε πτυχίο αλλά έχει σύμβουλο που τον πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, με κακουργηματική δίωξη για απιστία και απάτη στην ΕΑΒ.
Θα ιδρώσει το αυτί του κου Μητσοτάκη ; Πάμε στοίχημα ; Εγώ λέω όχι. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο Πατέρας ούτε ο Διαματάρης ούτε οι σύμβουλοι με τις ποινικές διώξεις. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης που έχει χτίσει μια κυβέρνηση ανίκανη μεν να διαχειριστεί στοιχειώδη σοβαρότητα τα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά πολύ ικανή στη πελατειακή δοσοληψία, στην αναξιοκρατία, στη πολιτική εξαπάτηση και στη διαπλοκή».
Εργασιακά και «Κράτος-οδοστρωτήρας»
«Έρχομαι τώρα στον δεύτερο κορμό των νομοθετημάτων της κυβέρνησης που αφορά στο Κράτος – Οδοστρωτήρα.
Κατακτήσεις που κερδήθηκαν με κόπο, με συνεχή μάχη απέναντι στους Θεσμούς, γκρεμίζονται μέσα σε 5 μήνες, όχι γιατί το ζητούν πια οι Θεσμοί σε μία χώρα εκτός Μνημονίων, αλλά γιατί το ζητάει ο ΣΕΒ, γιατί το ζητούν οι φίλοι και χορηγοί του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να έχουν τις λιγότερες δυνατές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους τους.
Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Κατάργηση της επεκτασιμότητας. Ασφυκτικός περιορισμός του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, είναι -μεταξύ άλλων- τα μέτρα που νομοθετήθηκαν ήδη. Κι αυτά τα μέτρα, ξέρετε, δεν λειτουργούν μόνο αυτοτελώς, δίνουν παράλληλα το σύνθημα στην αγορά ως μία πρώτη κίνηση για ένα ντόμινο εργασιακής λαίλαπας.
Γι’ αυτό και τον Οκτώβριο καταγράφηκε από την ΕΡΓΑΝΗ ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις, με 126.000 χαμένες θέσεις εργασίας και αντιστροφή του δείκτη υπέρ της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Τράπεζες και μέσα ενημέρωσης
«Εκείνοι που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, οι ελεγχόμενοι για τα λεγόμενα “εγκλήματα του λευκού κολάρου”, βγαίνουν πλέον ατσαλάκωτοι στην κοινωνία, περνούν από το νομοθετικό πλυντήριο που ψήφισε ειδικά για αυτούς η ΝΔ, παίρνουν πίσω τα δεσμευμένα χρήματα – τα κλεμμένα δηλαδή- και ζουν στην υγειά των κορόιδων. Και όσα τραπεζικά στελέχη έχουν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για κακουργήματα αποκτάνε ασυλία. Και έτσι πετυχαίνουν, τρεις ταυτόχρονους στόχους. Πρώτον, δίνουν ασυλία στους τραπεζίτες για υποθέσεις απιστίας.
Δεύτερον, δίνουν ασυλία στους εαυτούς τους, αφού μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες εξασφαλίζεται η ασυλία είναι και τα δάνεια των κομμάτων τους.
Τρίτον, δίνουν ασυλία στους χορηγούς τους, αφού εδώ ανήκουν και τα θαλασσοδάνεια των μεγάλων ΜΜΕ».
Για άρθρο 86
«Η θεσμοποίηση της ανομίας, όμως, δυστυχώς ξεκινάει από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.
Ήσασταν εσείς που ζήσατε μέσα στην αίθουσα της βουλής την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε να μην μπορεί κανείς πια να ισχυριστεί ότι η δωροδοκία, το λάδωμα ανήκει στα καθήκοντα του υπουργού. Όμως πώς να το δεχτεί αυτό ένα πολιτικό σύστημα του οποίου το παρελθόν είναι συνυφασμένο με το λάδωμα, τα σκάνδαλα, τις δωροδοκίες και τη χρεοκοπία της χώρας; Γιατί εν μέρει κι αυτά οδήγησαν στην χρεωκοπία της χώρας».
Ψήφος αποδήμων: Απαραίτητες οι διορθώσεις έστω και την τελευταία στιγμή
«Θα ήθελα πριν κλείσω την εισήγησή μου, να κάνω μία αναφορά στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα και είχε συστήσει την «Επιτροπή για την ψήφο εκτός επικρατείας εκλογέων», αποτελούμενη από εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες και όχι από κομματικά στελέχη.
Ήμασταν εξαρχής το μόνο κόμμα που είχε πρόταση, και φέραμε στον δημόσιο διάλογο ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση αυτής της επιτροπής. Με τα χρώματα της εθνικής ομάδας προσήλθαμε, όχι με κομματική φανέλα. Κι έπειτα, για να υπάρξει διακομματική συναίνεση, κάναμε και υποχωρήσεις από την αρχική μας θέση. Όμως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, έχει ελλείμματα. Δεν ανταποκρίνεται ούτε στο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς να εκλέγονται, ούτε στην ανάγκη για διαυγή κατοχύρωση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία.
Θα προσέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προτάσεις και τροπολογίες, με στόχο βέβαια την ευρύτερη δυνατή συναίνεση αλλά κυρίως τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αποδήμων Ελλήνων αλλά και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων και της εκλογικής διαδικασίας.
Ούτε η ομογένεια και η διασπορά είναι ικανοποιημένη με αυτή την κατάσταση. Πρέπει να γίνουν όσες διορθώσεις είναι εφικτό αν γίνουν έστω και την τελευταία στιγμή».
Το μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες τονίζοντας πως ο αγώνας τους πρέπει να γίνει σε δύο μέτωπα: στο κοινοβούλιο και στους δρόμους.
«Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι σε εσάς, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει σήμερα διπλό βάρος.
-Να είστε και οι ογδόντα έξι, ογδόντα έξι ασπίδες της δημοκρατίας μέσα στη βουλή, υπέρμαχοι των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων που καταπατώνται με σχεδόν κάθε νομοσχέδιο που εισέρχεται για συζήτηση. Ακόμη πιο έντονα. Ακόμη πιο δυναμικά.
-Και από την άλλη πλευρά, να είστε δίπλα στους πολίτες, έξω από τη βουλή, με την ευθύνη της πληροφόρησης για όσα δεν μαθαίνουν από τα ΜΜΕ.
Ένας ΣΥΡΙΖΑ που θέτει στο επίκεντρο το άνοιγμα στην κοινωνία έχει ανάγκη και από βουλευτές που ανοίγονται στην κοινωνία. Βγείτε έξω, γνωρίστε τον κόσμο που ζητάει να μάθει, ακούστε τις αγωνίες τους και μιλήστε τους για τις προσπάθειές μας. Αγώνας μέσα στη βουλή για να δίνουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις και αντιπολίτευση με επιχειρήματα. Αγώνας έξω από τη βουλή, για να γίνουμε ένα με τον άνθρωπο, τα προβλήματά του, τις έγνοιες του, τις απόψεις του. Για να γίνουμε ξανά η ελπίδα του. Έχετε διπλή δουλειά. Έχετε διπλή ευθύνη».
Σχόλια Facebook