Τουλάχιστον 24 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα στην Τυνησία

Τουλάχιστον 24 νεαροί ενήλικες σκοτώθηκαν σήμερα σε δυστύχημα με λεωφορείο κατά το οποίο τραυματίστηκαν επίσης 18 άνθρωποι, στο βορειοδυτικό τμήμα της Τυνησίας.

Ένας πρώτος απολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο για 22 νεκρούς και 21 τραυματίες. Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε αργότερα, σε επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, πως ο απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 24 θανάτους και 18 τραυματίες. Όλα τα θύματα είναι Τυνήσιοι.

Οι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, όμως οι πρώτες εικόνες από το δυστύχημα και ο βαρύ απολογισμός προκάλεσαν φρίκη και επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Προερχόμενο από την Τύνιδα και με προορισμό την Άιν Ντράχαμ, το λεωφορείο, που είχε ναυλώσει ένα τοπικό τουριστικό γραφείο, εξετράπη από την πορεία του στην περιοχή Άιν Σνούσι, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα θύματα, όλοι Τυνήσιοι, είναι ηλικίας από 20 έως 30 ετών, σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού.

Συνολικά 43 άνθρωποι επέβαιναν στο λεωφορείο που «έπεσε σε μία χαράδρα αφού χτύπησε σε σιδερένια μπάρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στο Facebook.

Όλοι οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πλάνα από το σημείο του δυστυχήματος δημοσιοποιήθηκαν σε ιστοτόπους ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών και διαμοιράστηκαν επίσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δείχνουν πτώματα να κείτονται στο έδαφος και ένα διαλυμένο λεωφορείο. Σε άλλα πλάνα διακρίνονται πτώματα νέων ανθρώπων που φοράνε αθλητικά ρούχα.

Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείο που έφθασε στο σημείο στα μέσα του απογεύματος είδε διάσπαρτα καθίσματα λεωφορείου και διάφορα πράγματα που είχαν πέσει στην κοίτη ενός μικρού ποταμού.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση προκαλώντας την οργή ορισμένων χρηστών του διαδικτύου για αυτή την «εθνική καταστροφή» και τους «δρόμους του θανάτου» στην Τυνησία.

Η ορεινή περιοχή Άιν Νταχάμ, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία είναι ένας αγαπημένος τόπος παραθερισμού για τους Τυνήσιους.

Πολλοί την επισκέπτονται αυτή την περίοδο του χρόνου τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο πολλές υποδομές στην περιοχή είναι ανεπαρκείς, κυρίως οι δρόμοι που είναι κακοσυντηρημένοι.

Ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Τυνησία είναι ο πιο υψηλός στη Βόρεια Αφρική μετά τη Λιβύη, με 24,40 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εκτός από την κατάσταση των υποδομών, εκείνη των αυτοκινήτων σε κυκλοφορία και η αγένεια των οδηγών συμβάλλουν στην ‘οδική ανασφάλεια’ σε αυτή τη χώρα των περίπου 11 εκατ. κατοίκων.

Στα τέλη Απριλίου 2019, 12 άνθρωποι μεταξύ των οποίων επτά γυναίκες που βρίσκονταν στο πίσω μέρος ενός μικρού φορτηγού έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στη Σαμπαλά, στη φτωχή περιοχή Σιντί (κέντρο). Οι νεκροί ήταν ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Στα τέλη Αυγούστου 2016, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 85 τραυματίστηκαν στην Κασερίν (κεντροδυτικά) όταν ένα ρυμουλκό με χαλασμένα φρένα συγκρούστηκε με ένα λεωφορείο και περίπου δεκαπέντε αυτοκίνητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, TRTWORLD.COM