Το παρασκήνιο του διπλωματικού «επεισοδίου» λόγω Ερντογάν και η ετοιμότητα της Αθήνας
«Καζάνι που βράζει» είναι η Ανατολική Μεσόγειος με τις συνεχείς προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος στη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη.
Η επιμονή του προέδρου της Τουρκίας και η δήλωσή του ότι το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα του και τη Λιβύη θα εφαρμοστεί στο ακέραιο έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας, που διαβλέπει μια ολοένα κλιμακούμενη επιθετική ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας.
Μάλιστα, τα όσα είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του αγωγού TANAP για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και την άρνηση της γείτονος να αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ανατολική Μεσόγειο, οδήγησαν την ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος βρισκόταν στα Άψαλα της Τουρκίας να αποχωρήσει από την τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο» δήλωσε ο υφυπουργός, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η Αθήνα ήταν απολύτως προετοιμασμένη και είχε δρομολογήσει τις κινήσεις της μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόσκληση για τη συγκεκριμένη εκδήλωση είχε απευθυνθεί και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε, καθώς λόγω του συνεδρίου της ΝΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πριν ο Δημήτρης Οικονόμου μεταβεί στην Τουρκία, υπήρχε συζήτηση και είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του Ερντογάν θα αποχωρούσε αμέσως από την εκδήλωση, όπως και συνέβη. «Είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αλλά δεν το θεωρούσαμε δεδομένο. Αν το θεωρούσαμε δεδομένο δεν θα πηγαίναμε» δήλωσε ο υφυπουργός μετά την αποχώρησή του.
Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας και αντιδρά κάθε φορά που εκδηλώνονται. Σε αυτή τη φάση, όμως, δεν προχωρά σε κλιμάκωση της έντασης αλλά απαντά απέναντι στις προκλήσεις σε αυστηρούς τόνους σε διπλωματικό επίπεδο με μια σειρά ενεργειών.
Οργή και άμεση απάντηση
Ενδεικτική της αμείλικτης στάσης που κρατά Αθήνα κατά της Αγκυρας είναι η σε υψηλούς τόνους ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Αφού καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν, επισημαίνει ότι «ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».
Μάλιστα, χαρακτηρίζει κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου στην περιοχή την Τουρκία η οποία «επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο».
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα τονίζει πως «είναι λυπηρό που ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», υποστηρίζοντας πως η αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.
Τασούλας: Ανιστόρητη και αγεωγράφητη η στάση της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, σε αυστηρό ύφος απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.
Μιλώντας σε εκδήλωση στα Χανιά και αναφερόμενος στις εμπρηστικές τοποθετήσεις του τούρκου προέδρου, ο κ. Τασούλας σημείωσε πως «το σύμφωνο που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δείχνει την ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Άγκυρας».
Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς την Άγκυρα
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Πάτρα όπου συμμετείχε το Σάββατο στις εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου της πόλης, Αγίου Ανδρέα, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, διαμηνύοντας ότι «οι ‘Ελληνες θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστούμε και τον άνθρωπο».
Αναφερόμενος, μάλιστα, στις εξελίξεις επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα γείτονα «που δεν σέβεται ούτε ίχνος ανθρωπισμού και αλληλεγγύης και επιπλέον παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».
Ενημερώνει σε διεθνές επίπεδο ο Μητσοτάκης ενόψει και της συνάντησης με Τραμπ
Στο μεταξύ, στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ηγετών συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας αλλά πιθανότατα όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν απόλυτα πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στο Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου, επισημαίνουν, όμως, ότι αυτή είναι μία από τις ημερομηνίες που έχει προταθεί.
Η συνάντηση θα γίνει σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονική συγκυρία αφού οι τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα πληθαίνουν με αποκορύφωμα τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη που αγνοεί δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή.
Εξάλλου, σε επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψη του γάλλου προέδρου τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Σχόλια Facebook