Στους 30 οι νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία
Καθώς οι προσπάθειες των μελών των σωστικών συνεργείων, που έσπευσαν από τις γύρω χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα εντείνονται, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα και εκφράζονται φόβοι ότι ο μακάβριος κατάλογος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Έως τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν ανασυρθεί 30 νεκροί και περισσότεροι από 700 τραυματίες ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων οικοδομών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ήδη η ελληνική αποστολή έχει απεγκλωβίσει δύο άτομα ζωντανά και τέσσερα χωρίς τις αισθήσεις τους.
«Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής, και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ανδρέας Μάρτος.
Ζωντανός μετά από 21 ώρες στα ερείπια
Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτηρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, ένας 25χρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό. Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΤΑ. Πρόκειται για τον Κλάιντι Κάτο, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.
Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η κ. Μαναστιρλίου επισκέφθηκε τραυματίες από τον σεισμό που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Τιράνων και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους.
Οι ομάδες διάσωσης που επιχειρούν για την ανεύρεση επιζώντων, καθώς και αυτές των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στην στήριξη των σεισμοπαθών. Σύμφωνα με την κ. Μαναστιρλίου, 658 άτομα τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων 68 παραμένουν στο Νοσοκομείο Τραυμάτων στα Τίρανα.
Εξάλλου, 160 εθελοντές του αλβανικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκαν άμεσα για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Οι εθελοντές βρίσκονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στο Θούμανε και σε άλλες περιοχές και, πέρα από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.
Διαδικτυακή πλατφόρμα για τη στήριξη των σεισμοπαθών
Οικονομικές και άλλες δωρεές, όπως ρουχισμό ή τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν όσοι πολίτες το επιθυμούν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Αλβανία, μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας «e-albania», σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε πως η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς. Μέσω του “e-albania” όσοι επιθυμούν, μπορούν να κάνουν δωρεά σε πραγματικό χρόνο (on line) από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε να προσφέρουν ρουχισμό και τρόφιμα.
Εξάλλου, ο κ. Ράμα επισήμανε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημίες στα σπίτια τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Προτεραιότητα και βαρύτητα θα δοθεί στο Θούμανε το οποίο επλήγη σε σημαντικό βαθμό. Η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια που αποστέλλεται στη χώρα.
Εκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια
Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας έσπευσε το βράδυ της Τρίτης στα Τίρανα και επισκέφθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα πληγείσες περιοχές υποσχόμενος περαιτέρω βοήθεια, πλην εκείνης που έχει ήδη σταλεί(ΕΜΑΚ, εξοπλισμός, κ.α.).
Ο κ. Δένδιας ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που μετέβη στα Τίρανα λίγες ώρες μετά την καταστροφή και σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η αποστολή επιπλέον βοήθειας (σκηνές, κρεβάτια, φαρμακευτικό υλικό, μηχανικών, γιατρών, κ.α από την Αθήνα).
Ξένοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην ηγεσία της δοκιμαζόμενης χώρας υποσχόμενοι ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια. Στο Δυρράχιο, στο πλευρό των σεισμοπαθών βρέθηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος που δήλωσε πως η Εκκλησία θα κάνει ο,τι μπορεί για να ανακουφίσει τους πληγέντες.
Μολονότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αρχών η ολοκλήρωση των ερευνών για τη ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια,τους σεισμοσπαθείς και την αλβανική κυβέρνηση περιμένει ένας Γολγοθάς. Πρέπει άμεσα να στεγαστούν και σύντομα να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, προοπτική διόλου εύκολη σε μια χώρα με μεγάλες δυσκολίες στην οικονομία και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ο πρωθυπουργός Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.
Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).
Πρωτοβουλία Δημάρχων για την αποστολή βοήθειας
Συνάντηση με την Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ελλάδα Ardiana Hobdari είχε σήμερα (27/11) αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της Αττικής, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ανάγκες και να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι δήμαρχοι εξέφρασαν στην πρέσβη τα βαθιά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη γείτονα χώρα, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας και ιδιαίτερα στους πολίτες των Τιράνων, του Δυρραχίου και της πόλης Θουμάνε.
Επίσης ζήτησαν από την πρέσβη να επικοινωνήσουν με τις Τοπικές Αρχές των πόλεων που έχουν πληγεί προκειμένου να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεία τους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους που δοκιμάζονται.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ΠΕΔΑ ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, οι δήμαρχοι: Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, οπρώην δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Γιάννης Κυριακόπουλος.
(huffingtonpost.gr/με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σχόλια Facebook