“Ζυμώσεις” για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο Αποδήμων
Ανατροπή στην…ανατροπή και ένα γενικευμένο αλαλούμ επικρατεί στα δεδομένα των κοινοβουλευτικών συσχετισμών αναφορικά με την ομόφωνη υπερψήφιση του άρθρου 54 παρ1 του Συντάγματος για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, φέρνει η συζήτηση για την Αναθεώρηση στη Βουλή. Και αυτό γιατί ενώ αρχικά η προσθήκη της έννοιας του «πραγματικού δεσμού» έπεισε το ΚΚΕ προκειμένου ν’ ανάψει το πράσινο φως για την ψήφισή του, λίγη ώρα αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε αντιρρήσεις σε δύο σημεία της διάταξης.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 54 παρ4 μετά την πρόταση της πλειοψηφίας διαμορφώθηκε ως εξής:
«Με το νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τος εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με το νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 το παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικράτειας. Με το νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».
Λίγη ώρα μετά την κατάθεση της νέας πρότασης το λόγο ζήτηση και πήρε ο Γ. Κατρούγκαλος, οποίος διατύπωσε αντιρρήσεις αναφορικά με τον δυνητικό χαρακτήρα της διάταξης (οι αναφορές ότι «μπορεί να») αλλά και για το γεγονός ότι στο άρθρο προβλέπονται διαφορετικές πλειοψηφίες για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων (αλλο 200 αλλού σχετική). Μάλιστα σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διάταξη δεν θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με την μορφή που έχει κατατεθεί. Ωστόσο σε επικοινωνία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Κατρούγκαλος δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του κόμματός του αλλά αρκέστηκε να πει «θα δούμε» αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην ψήφιση των άρθρων του Συντάγματος όσο και στον εκτελεστικό νόμο.
Το θρίλερ του εκτελεστικού νόμου
Κάπως έτσι διαμορφώνονται συνθήκες θρίλερ αναφορικά με την υπερψήφιση του εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου, καθώς από την ευρύτατη πλειοψηφία που φαινόταν πως θα διαμορφωθεί, υπάρχει πιθανότητα αυτή να μειωθεί κατά πολύ. Και αυτό γιατί ενώ το μέρα25 έχει ήδη διαμηνύσει πως ψηφίζει το συνταγματικό άρθρο, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν θα ψηφίσει τον εκτελεστικό. Αν τον καταψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η δυνητική πλειοψηφία που μπορεί να λάβει πέφτει στις 205 ψήφους, 5 δηλαδή μόλις πάνω από το συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο των 200. (panhellenic post: Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα ισχύσουν οι αρνητικές ανησυχίες για το νομοσχέδιο, που πρόσφατα εξέφρασε ο Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας).
Σε κάθε περίπτωση οι δικομματικές ζυμώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ώρες και μέρες μέχρι την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου.
newpost.gr
Σχόλια Facebook