Στάση αναμονής από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την ψήφο των Αποδήμων

Αθήνα.-  Στάση αναμονής μέχρι την τελευταία στιγμή και τις οριστικές διατυπώσεις, τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τον καθορισμό της στάσης του στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, ζητώντας βελτιώσεις στο άρθρο 54 του Συντάγματος που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και περιγράφει τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας, προκειμένου να πει το «ΝΑΙ».

Στο ίδιο στάδιο της αναμονής είναι και το ΚΚΕ, που αναμένει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, ο Περισσός, βρίσκεται πολύ κοντά στην υπερψήφιση, καθώς φέρεται να ικανοποιείται από τις τροποποιήσεις που επέφερε η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου όπως αυτό διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, θεωρώντας ότι πληροί όλα τα κριτήρια που έθεσε.

Άλλωστε όπως ανέφερε στη Βουλή ο Γιάννης Γκιόκας μοναδική εκκρεμότητα για το ΚΚΕ αποτελούσε η ρητή πρόβλεψη για την ύπαρξη πραγματικού δεσμού που θα συνδέει τον εκλογέα με τη χώρα και αυτό η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να το πράξει, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκέντρωση του μαγικού αριθμού των 200 βουλευτών, που απαιτούνται για να ισχύσει το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Στάση αναμονής από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουμε δεχτεί να συζητήσουμε στην βάση της πρότασης ΚΚΕ που έχει ως αναφορά την πρόταση της ΝΔ. Όμως, έχουμε θέσει ορισμένες προϋποθέσεις και περιμένουμε την τελική διατύπωση του άρθρου 54 για να προσδιορίσουμε την τελική μας στάση», ανέφερε στη Βουλή ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Αν και όπως σημείωσε ο ίδιος, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί καλύτερη την πρόταση που είχε καταθέσει αρχικά για τη μη προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο αποτέλεσμα της επικράτειας.

«Το ΚΚΕ αντιμετώπισε το θέμα εξ αρχής χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, τακτικισμούς και χωρίς να μετράει κουκιά. Είναι θετικό που έγινε βάση συζήτησης η πρόταση του ΚΚΕ. Τονίσαμε ότι η τελική μας στάση θα διαμορφωθεί  με την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση κι εφόσον αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται και συνταγματικά στο άρθρο 54 και νομοτεχνικά στο νομοσχέδιο. Είμαστε σύμφωνοι στο άρθρο 54 του Συντάγματος με την προϋπόθεση να συμπεριληφθεί ο χρόνος απουσίας ή παρουσίας, αλλά χρειάζεται να προβλεφθεί  και η ύπαρξη πραγματικού δεσμού με τη χώρα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ενστάσεις κυρίως του ΚΚΕ, αλλά και του ΜέΡΑ25, που ζητούσαν  προσθήκη φορολογικών κι άλλων  περιορισμών, η ΝΔ  έχει προτείνει την αναθεώρηση της παραγράφου 4 του αρ. 54 ως εξής:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προυποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από την χώρα ή η παρουσία στην χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Για την αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι, ώστε ο εφαρμοστικός νόμος που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών να μην κινδυνεύσει με συνταγματική ακυρότητα, αλλά οι ψήφοι αυξάνονται στους 200 όσον αφορά στη δυνατότητα του να τεθεί σε ισχύ και να δοθεί τελικά το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διανομής τους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε λίγη ώρα στη Βουλή, καθώς αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο, βολιδοσκοπώντας προφανώς και προθέσεις και αντιδράσεις για τη πολυπόθητη συναίνεση.

 

Πηγή: skai.gr