Και στα Ιωάννινα το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό
- Ρεπορτάζ: Νίκος Γεωργίτσης & Πρακτορείο «Ορθοδοξία»
- Φωτογραφία: Χάιδω Κασσίδη
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα, τα Ιωάννινα, μεταφέρθηκαν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 οι 120 σύνεδροι για τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Δ΄ Πανελλήνιου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού, που είχε ως θέμα: ” Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της – Νέοι Δρόμοι στους μοναδικούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς της”. (Άρτα 8-10 Νοεμβρίου 2019)
Στο συνέδριο που παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από 80 Ιερές Μητροπόλεις, φορείς της Ηπείρου και εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ξεκίνησε με χαιρετισμό των επισήμων, που την παρουσίασή τους έκανε ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων π. Ηλίας Σέπερης στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της παλιάς Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, τον Πρόεδρο της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, τον Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Στάθη Σιούτη, τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας κ. Νικόλαο Σουτόπουλο, ενώ τον συντονισμό του Συνεδρίου είχε ο ακάματος Γραμματέας της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αρχιμ. π. Σπυρίδων Κατραμάδος.
Την επισήμανση για το παγκόσμιο φαινόμενο της θρησκείας που φανερώνει η ύπαρξη των αρχαιοελληνικών, πρωτοχριστιανικών, βυζαντινών θρησκευτικών μνημείων αλλά και αλλόθρησκων (τουρκοκρατίας, εβραϊκής κοινότητας κ.ά) στον ελλαδικό χώρο, έκανε ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων κ. Νίκος Σουτόπουλος, που τόνισε την «αναγκαιότητα παρουσίασης του τουριστικού αυτού ελληνικού προϊόντος στους ξένους θρησκευτικούς τουρίστες αλλά και τους ευσεβείς ορθόδοξους προσκυνητές από τα κατάλληλα εκπαιδευμένα με θεωρητική και πρακτική κατάρτιση πρόσωπα, όπως τα μέλη του Σωματείου».
Μετά τους χαιρετισμούς προβλήθηκε ένα αφιερωματικό ντοκιμαντέρ με μνημεία της Ι. Μητρόπολης Ιωαννίνων ενώ στη συνέχεια οι Σύνεδροι μεταφέρθηκαν στην ιστορική Νήσο της Λίμνης Ιωαννίνων και στην Ι. Μονή του Αγίου Παντελεήμονος όπου έγινε γνωστή για τα γεγονότα του έτους 1822, όταν τα σουλτανικά στρατεύματα πολιόρκησαν και σκότωσαν εκεί τον Αλή πασά.
Παρά τη βροχή οι προσκυνητές κατόπιν επισκέφθηκαν την Ι. Μονή Φιλανθρωπηνών με τις μοναδικές αγιογραφίες της, όπου ξεναγήθηκαν και τους προσφέρθηκαν εδέσματα με τσάι.
«Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να γίνεται και μία ποιμαντική και πνευματική εργασία. Με αυτό το σκεπτικό χαιρετίζουμε αυτό το Συνέδριο και αυτή την πρωτοβουλία. Μέσα από αυτά τα Συνέδρια βρίσκουμε τρόπους να συνεννοηθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να προβληθεί ο τόπος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.
Το μεσημέρι οι Σύνεδροι φιλοξενήθηκαν με πλούσιο γεύμα στο χώρο εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Περιβλέπτου.
Τελευταίος σταθμός της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου ήταν η Άρτα με επίσκεψη – ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και φιλοξενία στην Κορωνησία.
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού, στην Άρτα, ετελέσθη Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.
Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Λευκάδος κ. Θεοφίλου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Άρτης κ. Καλλινίκου και των Επισκόπων Στρατονικίας κ. Στεφάνου και Ολύμπου κ. Κυρίλλου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ρόδου κ. Κύριλλος και πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος.
Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα διδάγματα της Ευαγγελικής παραβολής του Καλού Σαμαρείτου. Επίσης, μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για ευόδωση του Συνεδρίου.
Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Άρτης ευχαρίστησε, για την παρουσία τους, τους Αρχιερείς, τον Μητροπολίτη Δωδώνης, τους Συνέδρους, καθώς και όσους συνετέλεσαν στην άρτια υλοποίηση του Συνεδρίου.
Παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
Μετά το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν τον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας, τον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας Πολιούχου της Άρτας και τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Βασιλείου.
Ακολούθως, παρατέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Άρτης επίσημο γεύμα στους Συνέδρους.
Το Συνέδριο περατώθηκε με την παρουσίαση της Ηπειρώτικης Δημοτικής Μουσικής από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.
Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, προσεφέρθη τιμητικό δώρο στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Κακοχρήστο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού, για την συμβολή του στο Συνέδριο.
Οι τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, αφού οι Σύνεδροι γνώρισαν τα Θρησκευτικά Μνημεία της Ηπείρου, τον πολιτισμό και την παράδοσή της.
«Το Συνέδριο αυτό έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Οι σύνεδροι διαπίστωσαν ότι είναι πάρα πολλά τα μνημεία, πολλοί οι προσκυνηματικοί δρόμοι και γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά από τις Μητροπόλεις της Ηπείρου. Ένα από τα πορίσματα του Συνεδρίου είναι ότι η Ήπειρος με τους δύο οδικούς άξονες της, την Ιονία και Εγνατία οδό έρχεται πλέον πολύ κοντά σε όλους τους Έλληνες» ανέφερε με έμφαση, μεταξύ άλλων, στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» ο Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων π. Σπυρίδων Κατραμάδος.
ΡΗΡ
Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Οι σύνεδροι και προσκυνητές ξεναγήθηκαν στην Ι. Μονή Φιλανθρωπηνών της Νήσου Ιωαννίνων με τις μοναδικές αγιογραφίες της.
Σχόλια Facebook