Ώθηση των σχεδιασμών της COSCO για τον Πειραιά – Δραστηριοποίηση κινεζικών τραπεζών στη χώρα
Με ένα μπαράζ συμφωνιών σε σημαντικούς τομείς -όπως είναι οι τράπεζες, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και οι εξαγωγές- επισφραγίζεται η οικονομική συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας. «Ο δρόμος που ανοίγουμε, σύντομα θα γίνει λεωφόρος» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι συναντήσεις έχουν πολιτικό ενδιαφέρον αλλά και έντονο οικονομικό άρωμα, με 16 συνολικά συμφωνίες να υπογράφονται, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών. Ουσιαστικά με την επίσκεψή του ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισφραγίζει το καλό κλίμα το οποίο είχε διαφανεί και στο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σαγκάη. Μάλιστα, οι δύο άντρες ανανέωσαν το ραντεβού για τον Απρίλιο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Πεκίνο για την πρωτοβουλία 17+1, μία πολυμερής συνεργασία χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως η οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. Αυτό το μήνυμα μετέφερε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, αλλά και στον κύκλο επαφών που είχε τόσο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στις ΗΠΑ.
Σε αυτή την προσπάθεια η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όπως έχει φανεί και από τις μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν γίνει. «Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο και να διευρυνθεί, όπως και οι επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τραπεζικού τομέα» τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, οι αρμόδιοι υπουργοί αντήλλαξαν τις διακρατικές συμφωνίες, τις οποίες συνυπογράφουν οι δύο χώρες. Πρόκειται για συμφωνίες που αφορούν ένα ευρύ πλέγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.
Τα «φώτα» πέφτουν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου χθες ο πρωθυπουργός και ο Κινέζος πρόεδρος πραγματοποίησαν επίσκεψη στην COSCO, προκειμένου να εξετάσουν την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της επένδυσης μετά και την έγκριση του master plan. «Κοινός μας στόχος είναι ο Πειραιάς να μη γίνει απλώς το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στον τραπεζικό τομέα, με την ίδρυση στην Αθήνα γραφείων της China Development Bank και της ICBC, καθώς και το άνοιγμα υποκαταστήματος της Bank of China. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του εγχειρήματος αρκεί να αναφερθεί πως η ICBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως με ενεργητικό ύψους 338 δισ. δολαρίων και η Bank of China είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως με ενεργητικό 230 δισ. δολαρίων.
Σε αυτή την προσπάθεια για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο τουρισμός. Ο στόχος είναι το 2021 να φτάσουν τους 500.000 οι Κινέζοι επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ σημαντικά περιθώρια υπάρχουν και για την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το πρόγραμμα μορφωτικής συνεργασίας, αλλά και οι συμφωνίες μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την προστασία έξι σημαντικών εθνικών προϊόντων από τη φέτα και το λάδι μέχρι τη μαστίχα Χίου και τα κρασιά. «Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας. Από τα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και το μάρμαρο, μέχρι τους Έλληνες προμηθευτές ναυτιλιακού εξοπλισμού», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.
«Στην Αθήνα επιβεβαιώνεται αυτό που διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σαγκάη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι θερμότερες από ποτέ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη και η συνεργασία των δύο χωρών ανοικτή σε πολλούς νέους και παραγωγικούς ορίζοντες. Όπως σημείωσε, οι δύο λαοί είναι φορείς σπουδαίων πολιτισμών και τώρα αναλαμβάνουν τον σπάνιο και πολύτιμο ρόλο να μεταγγίσουν Δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας, να οδηγήσουν σε ειρηνικές απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είχαν μία άκρως παραγωγική συζήτηση για τα διεθνή και τα διμερή θέματα. «Εξέφρασα την εκτίμησή μας για τη στήριξη της Κίνας, όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση. Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, τώρα που ανακτά πρωταγωνιστική θέση, θα διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους. Αυτό σηματοδοτεί η υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών σε όλα τα επίπεδα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις ευχές του κινεζικού λαού» είπε, κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Η Ελλάδα είναι χώρα πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασικού δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι μία όμορφη, σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων και πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο», πρόσθεσε και μίλησε για τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
«Οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά. Ως φίλος της χώρας σας είμαι ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά» επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι Κίνα και Ελλάδα είναι σε φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης και επιθυμούν να είναι χώρες ευημερούσες και ισχυρές, με λαούς που θα έχουν στενές και φιλικές ανταλλαγές που θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη.
«Ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή έχει πάντα γείτονες και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις χώρες μας. Ιστορία, ανοικτό μυαλό, εμπιστοσύνη, ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε προς το μέλλον», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου της Κίνας.
Κοινή διακήρυξη
Στην κοινή διακήρυξη για την ενίσχυση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
1 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων 47 χρόνια πριν. Υπό το φως πολύπλοκων και βαθιών αλλαγών που συντελούνται στο διεθνές γίγνεσθαι, οι δυο πλευρές, εμφορούμενες από τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος, έχουν εργαστεί για την εμβάθυνση της ελληνο-κινεζικής ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας.
2 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι στενές επαφές μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών διαδραματίζουν ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους βάσει της σημαντικής ομοφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δυο χωρών. Τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών θα ενισχύσουν περαιτέρω τις μεταξύ τους πολιτικές διαβουλεύσεις σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας τον Φεβρουάριο του 2000.
3 Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τον σεβασμό τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα αμφότερων, καθώς και την αμοιβαία κατανόηση και στήριξη για θέματα που αφορούν σε θεμελιώδη συμφέροντα και βασικές ανησυχίες εκάστου μέρους.
4 Η Κίνα επανέλαβε την υποστήριξή της στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε.-Κίνας.
5 Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην πολυμέρεια και σε ένα διεθνές σύστημα βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του. Περαιτέρω, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.
6 Ελλάδα και Κίνα αποδίδουν σημασία στη βιώσιμη θαλάσσια ανάπτυξη. Οι δυο πλευρές είναι πρόθυμες να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις συνεργασίες στον θαλάσσιο τομέα και να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
7 Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προαγάγουν την εξωστρέφεια και τη συμμετοχικότητα με σκοπό την οικοδόμηση μια ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας και να αντιταχθούν σε κάθε είδους προστατευτισμό και μονομέρεια.
8 Οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού με στόχο την προαγωγή και την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας Ε.Ε.-Κίνας, καθώς και τη σφυρηλάτηση συνεργειών για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον πολιτισμό.
9 Οι δύο πλευρές θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και της Πρωτοβουλίας του Θαλασσίου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, μέσω συνεργατικών έργων, όπως στον Λιμένα Πειραιώς, και μέσα από την υλοποίηση του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 σε καίριους τομείς, που υπεγράφη μεταξύ της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας το 2019.
10 Η Κίνα καλωσορίζει και εκτιμά την απόφαση της Ελλάδας να ιδρύσει Γενικό Προξενείο στο Τσενγκτού της Περιφέρειας Σετσουάν. Οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν ευρωπαϊκές και κινεζικές αεροπορικές εταιρείες για την έναρξη περισσότερων αεροπορικών συνδέσεων.
11 Οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, ακολουθώντας τους δικούς τους νόμους και κανονισμούς, τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και τις ποικίλες συμφωνίες μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
12Οι δύο πλευρές επιθυμούν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η αγροτική πολιτική, η έρευνα και η ασφάλεια των τροφίμων, να διευκολύνουν το εμπόριο αγρο-διατροφικών προϊόντων, μέσω της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, καθώς και να προωθήσουν τις εξαγωγές ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που πληρούν τις κινεζικές απαιτήσεις.
13 Οι δύο πλευρές, επ’ ευκαιρία της 40ής επετείου από τη σύναψη της συμφωνίας περί επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, θα εμβαθύνουν συνολικά τη συνεργασία τους στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογικής καινοτομίας και ανταλλαγής προσωπικού.
14 Οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού, της προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, της θαλάσσιας οικονομίας, της συνολικής θαλάσσιας διαχείρισης και της βασικής θαλάσσιας έρευνας.
15 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κίνα, δύο από τα σημαντικότερα λίκνα του πολιτισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας, πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχαιολογίας, της τέχνης, της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να εξετάσουν θετικά δραστηριότητες, όπως τη διοργάνωση Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού στην Ελλάδα και την Κίνα το 2021.
16 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, στη σταθερή ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τουρισμό, μέσω της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα και του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα.
17 Ως συγκηδεμόνες του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, Ελλάδα και Κίνα δηλώνουν πρόθυμες να συνεργαστούν στο πλαίσιο αυτού του πολυμερούς σχήματος και να ενισχύσουν τη διεθνή προβολή και επιρροή του.
ΠτΔ: Αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «οι Έλληνες ανοίγουμε τον δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου να διαδραματίσουμε τον ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και στην Κίνα». «Διότι η χώρα σας και εσείς προσωπικώς γνωρίζετε καλά -προς τιμήν σας- πως, στο πλαίσιο των πολιτισμών μας, οι σχέσεις μεταξύ των λαών μετρώνται όχι με την έκταση του εδάφους και με τον πληθυσμό τους, αλλά με τη δύναμη της ψυχής τους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ιστορίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σχόλια Facebook