Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά …στηρίζουν το Σ/Ν για την ψήφο των Αποδήμων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Αλλά και οι της αντιπολίτευσης, δεν τα βρίσκουν σε όλα μεταξύ τους. Παρά ταύτα, διαφωνώντας προς εαυτούς και αλλήλους, συναινούν στο να ψηφίσουν το Νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των αποδήμων ψηφοφόρων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Αυτό παρά το ότι αναγνωρίζουν όλοι ότι το Νομοσχέδιο χωρίζει τους ψηφοφόρους του εξωτερικού σε κατηγορίες. Αλλά οι μεν των αριστερών κομμάτων κλείνουν τα μάτια γιατί με τους διαχωρισμούς που εισάγει το Νομοσχέδιο, τελικά ψηφίζουν όσο το δυνατόν λιγότεροι απόδημοι ψηφοφόροι. Γεγονός που δεν το επιδιώκουν οι δε, της Κυβέρνησης, που συναινούν, όμως, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που το θέλουν, για να μην αλλοιωθεί, ως λένε, το εκλογικό αποτέλεσμα!
Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Ραγκούση ο οποίος δήλωσε πως «δεν έχω τη δυνατότητα να μοιραστώ την υπεραισιοδοξία του Υπουργού» σχετικά με την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου. «Να δούμε, είπε, τι θα γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει οριστική συμφωνία στις αλλαγές που επέφερε το ΚΚΕ» στο Νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.
Τον κ. Ραγκούση έσπευσε να …καλύψει ο κ. Αμανατίδης λέγοντας πως στο ΣΥΡΙΖΑ «προσερχόμαστε για να υπάρξει ουσιαστική λύση στο θέμα αυτό».
Αυτό είναι το …απλό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η χθεσινή ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος στην Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, αναφορικά με το κυοφορούμενο Νομοσχέδιο για την ψήφο των ψηφοφόρων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Και όπου αναδείχθηκαν πλήθος διαφωνιών και επιφυλάξεων ως προς την τελική τύχη του Νομοσχεδίου.
Ένταση προκλήθηκε όταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον κ. Ραγκούση να ξεκαθαρίσει εάν η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όλοι οι Ελληνες εξωτερικού να μπορούν με την ψήφο τους να εκλέγουν κυβέρνηση ή να εκλέγουν απλώς 3-12 βουλευτές εκπροσώπους τους στην Βουλή.
Ο κ. Ραγκούσης επικαλέσθηκε την απόφαση της Επιτροπής Βενετίας που κατέληξε στο συμπέρασμα για σύστημα προκαθορισμένου αριθμού εκπροσώπων των αποδήμων (για χώρες που έχουν πολλούς απόδημους), αλλά και στην πρακτική χωρών όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ιρλανδία που δεν διευκολύνουν την ψήφο ψηφοφόρων τους από το εξωτερικό.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανταπάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θέλει να ψηφίζουν οι απόδημοι για να εκλέγεται κυβέρνηση».
Τα πέντε σημεία σύγκλισης
Σήμερα Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να αποφανθεί επί των αλλαγών του αναθεωρητέου άρθρου 54 αναφορικά μα τα προβλεπόμενα στο μη αναθεωρητέο άρθρο 51 ενώ την ίδια μέρα ή το αργότερο τη Δευτέρα θα προωθηθεί το Νομοσχέδιο στα Κόμματα προκειμένου να πουν το τελικό «οκέι» στις αλλαγές που -σε πρώτη ανάγνωση- έχουν συμφωνηθεί. Ακολούθως το Νομοσχέδιο θα ανεβεί στο Ιντερνέτ για δημόσια διαβούλευση, πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά την ουσία των συμφωνηθέντων ο κ. Θεοδωρακόπουλος επανέλαβε όλα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, και ειδικότερα τα 5 σημεία στα οποία τα κόμματα φαίνεται να έχουν καταλήξει.
Αυτά είναι:
- Οι εκτός Ελλάδος Ψηφοφόροι ψηφίζουν αυτοπροσώπως σε ελληνικές Πρεσβείες και Προξενεία.
- Η ψήφος είναι ισότιμη και το αποτέλεσμα προσμετράται στο σύνολικό αποτέλεσμα των εκλογών και στον καταμερισμό των Εδρών.
- Αυξάνονται οι έδρες Επικρατείας από 12 σε 15 και 1 έως 3 ή και περισσότερες πηγαίνουν σε ομογενείς υποψηφίους.
- Η αίτηση για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των ψηφοφόρων εξωτερικού γίνεται ηλεκτρονικά. Δικαίωμα διευκόλυσης να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους έχουν όσο απουσιάζουν από την Ελλάδα λιγότερο από 35 χρόνια μέσα στα οποία τουλάχιστον 2 χρόνια (τμηματικά ή συνεχόμενα) έχουν μείνει στην Ελλάδα. Επίσης, απαιτείται οι ψηφοφόροι να έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
- Θα γίνει τροποποίηση του του αναθεωρητέου άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε να μην κριθούν αντισυνταγματικές οι τροποποιήσεις αυτές.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι προϋποθέσεις αυτές θα ισχύσουν για όσους ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό. Όλοι οι άλλοι απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι, θα έχουν τη δυνατότητα εάν ταξιδέψουν, να ψηφίσουν κανονικά στην Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι.
Αυτό, διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, «είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Στις πρώτες εκλογές θα δούμε την πραγματικότητα και θα γίνουν οι δέουσες αλλαγές», εάν υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Επιστολές ομογενειακών οργανώσεων
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης, το προεδρείο της Επιτροπής, εν όψει της Συνεδρίασης για την ψήφο των αποδήμων, έλαβε σωρεία επιστολών από την αλλοδαπή εκ μέρους ομογενειακών οργανώσεων, από Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Σουηδία, Βέλγιο, Κύπρο, Ολλανδία κ.α. Όλες οι Οργανώσεις των αποδήμων ζητούν να θεσπιστεί η Επιστολική Ψήφος και να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού, χωρίς διακρίσεις.
Επιφυλάξεις
Τοποθετούμενος ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Αμανατίδης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κόμματός του μέχρις ότου, όπως είπε, παρουσιαστούν στο σύνολό τους οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στο Σχέδιο Νόμου και συνταχθεί η πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο Νόμο 4555/2018 επί τη βάση του οποίου συνεστήθη η γνωστή Επιτροπή Επιστημόνων στο Υπουργείο Εσωτερικών (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) που εξέτασε το θέμα της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Βασική διαφορά είναι.ότι η Επιτροπή πρότεινε δύο ψηφοδέλτια Επικρατείας, ένα για τους Έλληνες υποψηφίους και ένα για ομογενείς υποψηφίους, που θα ψηφίζονται αποκλειστικά από τους ψηφοφόρους εξωτερικού και θα εκλέγονται μέχρι 12 τον αριθμό, ομογενείς βουλευτές Επικρατείας οι οποίοι θα αποτελούν ξεχωριστή Κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή και θα εκπροσωπούν τους απόδημους.
Από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛ. ο Κώστας Σκανδαλίδης, Β΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, τόνισε πως δεν μπορεί η παρούσα Βουλή να μην αποφασίσει πάνω στο θέμα της ψήφου και πως όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Διατύπωσε τη διαφωνία του κόμματός του με τον «κόφτη» των 35 ετών και επεσήμανε ότι κάθε ένας που νιώθει ότι είναι Έλληνας πρέπει να έχει το δικαίωμα να ψηφίζει.
«Κάθε πολιτογραφημένος Έλληνας πρέπει να μπορεί να ασκεί χωρίς εξαιρέσεις το δικαίωμα του», είπε και τάχθηκε επίσης υπέρ της επιστολικής ψήφου.
Κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξαναδούν το θέμα της συμμετοχή υποψηφίων ομογενών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (πρότεινε από 3 να είναι 5) και κατέληξε ότι το Κόμμα του θα ψηφίσει το Νομοσχέδιο διότι πρέπει να τελειώσει το θέμα αυτό.
Ο βουλευτής, Γιάννης Γκιόκας ,του κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ), που είναι και το κόμμα που «εμπνεύστηκε» τα 35 χρόνια με 2 χρόνια παρουσία στην Ελλάδα καθώς και το ΑΦΜ, επιφυλάχθηκε για το εάν το ΚΚΕ θα ψηφίσει τελικά το Νομοσχέδιο. “Είμαστε, είπε, εν αναμονή του ΣΝ το οποίο θα αποτελέσει το κριτήριο για τη δική μας τελική ψήφο».
Οι άξονες του ΚΚΕ
Όπως είπε, γνώμονας των αλλαγών που εισηγήθηκε ήταν η ανάγκη να προστατευθεί από αλλοίωση το εκλογικό Σώμα, καθώς ο δεσμός αίματος που ισχύει για την απόκτηση ελληνικής Ιθαγένειας θα μπορούσε να προκαλέσει εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων 4ης ακόμα και 5ης γενιάς που δεν θα είχαν καμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα.
Το ΚΚΕ κινήθηκε πάνω σε τρεις άξονες:
- Να υπάρξουν πραγματικοί δεσμοί οικονομικοί και κοινωνικοί με τους ψηφοφόρους εξωτερικού.
- Να υπάρξει ανώτατο όριο χρόνου απουσίας από τη χώρα. Και
- Αυτοπρόσωπη παρουσία που, κατά την εκτίμησή τους, αποτελεί απόδειξη για το ενδιαφέρον του Έλληνα ψηφοφόρου εξωτερικού να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.
Ο εκπρόσωπος της Ελληνική Λύση», βουλευτής κ. Δημήτριος Βαγενάς τάχθηκε υπέρ της επιστολικής ψήφου, αναρωτήθηκε γιατί δεν αρκεί μόνο το ΑΦΜ και υποστήριξε ότι προκρίνει την επιστολική ψήφο. Θα ψηφίσει όμως το κόμμα του το ΝΣ.
Τέλος η εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, κα Μαρία Απατζίδη, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν θα ψηφίσει το Νομοσχέδιο γιατί δεν συμβάλει στη δημιουργία ενός ενιαίου δημοκρατικού ελληνισμού, αλλά χωρίζει τους απόδημους σε πολίτες δύο κατηγοριών.
Ομογενείς εκπρόσωποι για την ψήφο
Μιλώντας για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας ο κ. Κώστας Δημητρίου τόνισε ότι οι Απόδημοι είναι αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι με την ρύθμιση που προωθείται, και ιδιαίτερα με τον «κόφτη» των 35 χρόνων και χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο ως Ιστορικό μεγάλο λάθος.
Τάχθηκε υπέρ της επιστολικής ψήφου, ζήτησε από τα κόμματα να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις των Αποδήμων ώστε, όπως είπε, το Νομοσχέδιο να μην γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και τα κόμματα.
Παρέμβαση πραγματοποίησε και η παρούσα Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου εκλεγμένη Γραμματέας του ΣΑΕ. Η Κυρία Όλγα Σαραντοπούλου, τάχθηκε υπέρ της επιστολικής ψήφου, που αποτελεί, όπως είπε, πάγιο αίτημα του απόδημου ελληνισμού. Ζήτησε να καθοριστεί ότι οι τρείς υποψήφιοι στο Επικρατείας θα τοποθετούνται άτομα γνωστά στην Ομογένεια και σε εκλόγιμη θέση. Διαφώνησε με τον «κόφτη» των 35 ετών εκ των οποίων 2 χρόνια στην Ελλάδα. Διαφώνησε με το ΑΦΜ καθώς, όπως είπε στην Ελλάδα κανείς δεν ζητάει ΑΦΜ από τους ψηφοφόρους.
Επεσήμανε δε πως «η Ελλάδα πρέπει να συμπεριλάβει την ομογένεια στο στρατηγικό σχεδιασμό της για το μέλλον της πατρίδος καθώς αυτή αποτελεί αναπόσπαστο ζωτικό και δυναμικό κομμάτι του εθνικού κορμού».
“Μόνο έτσι, κατέληξε, θα δραστηριοποιηθεί ξανά ο ελληνισμός του εξωτερικού και θα βοηθήσει ολόψυχα στην ανάσχεση του αρνητικού κλίματος και στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδος».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών μελών της Επιτροπής λίγο-πολύ πάνω στα ίδια χνάρια.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο Σύνταγμα και υποστήριξε ότι δεν αλλάζει το εκλογικό Σώμα.
Βόμβα στα θεμέλια της συναίνεσης χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κούβελας την ομιλία του συναδέλφου του κ. Παπάζογλου πως δεν συμφωνεί με την «πολιτική των φερετζέδων». Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τις αλλαγές του ΚΚΕ (που, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί του, έκαναν καλύτερο το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας) αλλά κάλεσε όλους να δεχθούν το Νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τις αποφάσεις της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών επί Χαρίτση!
Τέλος, ο κ. Αμανατίδης, τόνισε ότι «προσερχόμαστε για να υπάρξει ουσιαστική λύση στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων, ενώ ο Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι εξαρχής η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν υπέρ της επιστολικής ψήφου, υπέρ της ψήφου όλων ανεξαιρέτως των αποδήμων ψηφοφόρων και πως υποχρεώνεται σε “επώδυνο” συμβιβασμό, “προκειμένου να ευρεθεί ο κοινός τόπος που θα επιτρέψει την συναινετική ψήφιση του νομοσχεδίου” αφού απαιτούνται 200 ψήφοι.
Το Σύνταγμα
Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων που είχε εγκρίνει η προτείνουσα Βουλή. Σήμερα Παρασκευή, όλοι οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων θα συναντηθούν για να συζητήσουν επί του τελικού συνολικού πίνακα των αναθεωρητέων διατάξεων με τις θέσεις όλων των κομμάτων, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Παρών ήταν στη συνεδρίαση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης.
Σχόλια Facebook