Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλε η Ολγα Σαραντοπούλου
Αθήνα.- Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε η εκλεγμένη Γραμματέας του Συμβουλίου Αοπόδημου Ελληνσιμού (ΣΑΕ) Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου με την οποία εκφράζειτην αντίθεσή της στις προτεινόμενες από το Σχέδιο Νόμου ρυθμίσεις για την ψήφο των αποδήμων εκλογέων από τον τόπο κατοικίας τους.
Ειδικότερα η κυρία Σαραντοπούλου αναφέρει πως “Ιδιαίτερα με τον όρο “δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι όσοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα .”>> οι απόδημοι “αισθάνονται Έλληνες B` κατηγορίας”.
Επισημαίνει ακόμη πως “το δικαίωμα συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Αρκεί ο απόδημος Έλληνας ψηφοφόρος να διαθέτει χρήμα και χρόνο για να ταξιδέψει την ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη γενέτειρα και να ψηφίσει, όπως όλοι οι ΄Έλληνες, άνευ όρων και προϋποθέσεων“.
Τονίζει ότι “πάγια θέση των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων είναι η επιστολική ψήφος.” και ότι “εναλλακτικά μπορεί για τους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού, που ζουν κοντά σε Πρεσβείες ή Προξενικές αρχές, να ψηφίζουν με κάλπες”.
Ειδικά στο θέμα της χρονικής προϋπόθεσης για την ψήφο, η κυρία Σαραντοπούλου επισημαίνει: “Κύριε Πρωθυπουργέ, με την προτεινόμενη ρύθμιση, ουσιαστικά αποκλείεται τους Έλληνες απόδημους της πρώτης γενιάς. Στερείτε το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό σ΄ αυτούς που στήριξαν και στηρίζουν την Ελλάδα”.
Αναφορικά με την ψήφο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας η Γραμματέας του ΣΑΕ τονίζει πως “φοβούμαι ότι εάν (σ.σ. οι απόδημοι ψηφοφόροι) ψηφίζουν κόμματα στο Επικρατείας, τότε θα οδηγηθούμε σε κομματισμό και σε διχασμό της ομογένειας, και πάλι”. Και τονίζει: “οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού, επιθυμούν να ψηφίζουν για τις εκλογικές περιφέρειες στα δημοτολόγια των Δήμων όπου είναι καταχωρημένοι ή πρόκειται να καταχωρηθούν”.
Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικά επικρατήσει το σενάριο του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τότε, υποστηρίζει η Κυρία Σαραντοπούλου, οι υποψήφιοι απόδημοι θα πρέπει: <<
- Να τοποθετούνται σε εκλόγιμες θέσεις και αυτό δεν το διευκρινίζετε.
- Τα κόμματα να υποχρεούνται να βάλουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τουλάχιστο τρεις (3) υποψήφιους οι οποίοι αποδεδειγμένα διαμένουν στο εξωτερικό τουλάχιστον επί μια δεκαπενταετία, πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Ώστε να γνωρίζουν τα θέματα και τα προβλήματα των αποδήμων Ελλήνων. Καθώς και να έχουν ενταχθεί στις τοπικές κοινωνίες και να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της χώρας στην οποία διαβιούν. Ούτε αυτό αναφέρεται στις ρυθμίσεις που προωθείτε>>.
Για τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) που τίθεται ως προϋπόθεση για την ψήφο η κυρία Σαραντοπούλου αναφέρει πως όσοι απόδημοι έχουν ακίνητο στην Ελλάδα έχουν ΑΦΜ. Επομένως, τονίζει “από ποιούς ζητάτε ΑΦΜ κύριε πρωθυπουργέ; Στην Ελλάδα ζητάτε ΑΦΜ για να ψηφίσουν οι Έλληνες;”
Η κυρία Σαραντοπούλου αμφισβητεί ότι είναι δυνατόν αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές να αλλάξουν οι ρυθμήσεις που θεσπίζονται σήμερα γιατί, όπως επισημαίνει “θα χρειασθιούν πάλι 200 ψήφοι και νέα αναθεώρηση του Συντάγματος” που δεν μπορεί να γίνει πριν περάσουν πέντε χρόνια από την τελευταία.
Τέλος η κυρία Σαραντοπούλου διερωτάται: “Όσο απαραίτητος είναι ο διακομματικός διάλογος, άλλο τόσο απαραίτητος είναι και ο διάλογος των αποδήμων Ελλήνων με την Ελληνική Πολιτεία για το θέμα αυτό. Ο διάλογος αυτός όφειλε να είναι διαρκής και εποικοδομητικός. Αντί αυτού, οι απόδημοι δεν προσκλήθηκαν και δεν συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις. Πώς είναι δυνατόν, Κύριε Πρωθυπουργέ, να λαμβάνονται αποφάσεις για εκείνους που δεν είναι παρόντες;”
Επιστολή προς Πρωθυπουργό Ψήφος Αποδήμων Νοε 2019
Σχόλια Facebook