Σωτήρης Δελής για ψήφο αποδήμων: Αυτό δεν είναι συναίνεση, “κοινοβουλευτικός αυταρχισμός και οπορτουνισμός” είναι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μια βαρυσήμαντη επιστολή λάβαμε από τον κ. Σωτήρη Δελή, επίτιμο μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) και πρώην μέλος της σουηδικής Βουλής και της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της ψήφου των Ελλήνων Ψηφοφόρων του εξωτερικού και το Νομοσχέδιο για την δυνατότητα του λοιπού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο κ. Δελής, επανερχόμενος στο θέμα της ψήφου των αποδήμων (σ.σ. πρόσφατα είχε προσκληθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης,  κ. Σάββα Αναστασιάδη και είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το κυοφορούμενο νομοσχέδιο)  κατηγορεί την ελληνική πολιτική ηγεσία για “κοινοβουλευτικό αυταρχισμό και οπορτουνισμό”.

Ο κ. Δελής καταλογίζει σκοπιμότητα στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) που απέφυγε τις τελευταίες ημέρες της “κρίσης” να λάβει θέση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα της ψήφου των αποδήμων και καλεί τον πρόεδρο της ΠαΔΕΕ κ. Παναγιώτη Κατσαμπάνη να δώσει δημόσια εξηγήσεις “για την μέχρι τώρα ακατανόητη σιωπή του”.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του ο κ. Δελής εκτιμά πως ακόμη  υπάρχουν “οι σωστά σκεπτόμενοι στην Βουλή των Ελλήνων να αποφύγουν την πύρρεια νίκη για την δημοκρατία και για την κυβέρνηση που το νομοθέτημα αυτό με σιγουριά οδηγεί”.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του κ. Δελή έχει ως ακολούθως:

Κύριε Μαλασπίνα,

Έχουν μέχρι σήμερα γραφτεί χιλιόμετρα και ειπωθεί για ώρες παρά πολλά γύρω από το θέμα της ψήφου των ομογενών.

Θα αφήσω έξω από το κείμενο λοιπόν, για ευνόητους λόγους, όσα έχουν γραφτεί η ειπωθεί όσον αφορά το τι προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας στο τεχνικό του μέρος η και το πως δύναται να εξηγηθεί η θέληση του νομοθέτη για το ιερό αυτό δικαίωμα των Ελλήνων.

Ο π. Βουλευτής Σουηδίας και επίτιμο μέλος της ΠαΔΕΕ κ. Σωτήρης Δελής.

Άλλωστε το να γράφεις πολλά συνεπάγεται επίσης και κίνδυνο κανείς να μην τα διαβάζει λόγω κούρασης!

Χθες, που από την Σουηδία, παρακολουθούσα την συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων για την αναθεώρηση του Συντάγματος επί του θέματος της ψήφου. Άκουσα τον υπουργό κ.  Διαματάρη ότι ο σωστός όρος για μας που διαμένουμε στο εξωτερικό είναι “Διασπορά” και όχι Ομογένεια.

Όλα τα ΄χει η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε…

Την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών θα ενημερώσει την Επιτροπή για τον Απόδημο για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.  Δυστυχώς, εκτιμώ ότι το προτεινόμενο Νομοσχέδιο θα ”περάσει” και ο στόχος θα επιτευχθεί αλλά το τίμημα για τους Ομογενείς θα είναι ότι το 75% και πλέον από αυτούς δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν από τις χώρες διαμονής τους στις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό χαρακτηρίζεται από την Κυβέρνηση σαν μεγάλη επιτυχία!

Η φυσική φθορά δε που δημιουργείται, από κοινού με την απαίτηση των 35 χρόνων,  στη σύντομο μέλλον θα γίνει και η αιτία  να μην δικαιούται ούτε και το 10% από τους απόδημους, να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής των.

Έτσι ο Έλληνας μετά τα 35 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό γίνεται φιλέλληνας! Ίσως αυτό η κυβέρνηση να θεωρεί σαν ”μεγάλο επίτευγμα” δηλαδή τον αποκλεισμό μας από τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η τιμωρία αυτή, γιατί για τιμωρία πρόκειται, δεν επιβάλλεται ούτε και στους ποινικούς στην Ελλάδα!

Αιδώς Αργείοι!

Και αυτό το “εκλογικό δικαίωμα”  (βάση του άρθρου 51 εδαφίου 3), στερείται από τους απόδημους ψηφοφόρους, εκτός και εάν πληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια, πάρουν άδεια άνευ αποδοχών από τις εργασίες τους κλπ. για να έλθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν.

Το συμπέρασμα μου, που εκτιμώ ότι το μοιράζονται εκατοντάδες χιλιάδες από τους συμπατριώτες μου, είναι ότι το προωθούμενο Νομοσχέδιο θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θέλει να λύσει.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αποκαλούν το Νομοσχέδιο ”μεγάλη επιτυχία” και ως ένα προϊόν πολιτικής συναίνεσης. Προσωπικά και με την κοινοβουλευτική μου εμπειρία το φαινόμενο αυτό καλείται κοινοβουλευτικός αυταρχισμός και οπορτουνισμός, που θα δημιουργήσει  τεράστια προβλήματα στο μέλλον μεταξύ Μητρόπολης και Ομογένειας.

Αναγνωρίζω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που κίνησε την όλη υπόθεση. Ως, επίσης, και ότι η επιστολική ψήφος ήταν μέσα στους στόχους της κυβέρνησης. Πολλοί από μας ελπίζαμε τότε ότι επιτέλους θα μας δινόταν το μέσον, επιστολική ψήφος, της συμμετοχής μας. Δυστυχώς όμως η ολική έλλειψη πολιτικής βούλησης, γιατί έτσι πρέπει να κριθεί η όλη διεργασία, κατέστρεψε τελικά τις καλές αυτές προσπάθειες και προθέσεις. Δημιουργούνται, έτσι, τεράστια προβλήματα στο μέλλον μεταξύ Μητρόπολης και Ομογένειας.

Όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι λόγοι που δημιούργησαν την παρούσα κατάσταση. Ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της ντροπής για την δημοκρατία, το αρνούνται. Η όλη ρητορική και το σκεπτικό στο θέμα που περιβάλει αυτά τα κόμματα μυρίζει πολύ άσχημα. Ο φόβος όμως για ”το χάσιμο καρέκλας” είναι χρόνια και βαριά ασθένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Ήταν πριν περίπου δυο εβδομάδες που επισκέφθηκα την μόνιμη επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου για θέματα Ομογένειας και μου δόθηκε η ευκαιρία από τον αξιότιμο πρόεδρο της κ. Σάββα Αναστασιάδη να πω μερικά λόγια.  Κανείς από τους παριστάμενους βουλευτές και μέλη της Κυβέρνησης, δεν είπε κουβέντα!

Σαν πρώην κοινοβουλευτικός σε ευρωπαϊκή χώρα περίμενα τουλάχιστον κάποιον η κάποιους να εξηγήσουν το σκεπτικό, την λογική και την συνταγματικότητα των προτάσεων που οδηγούν σε δημοκρατικές ακρότητες και ωμές παραβιάσεις της θέλησης του νομοθέτη όσον αφορά την ψήφο των ομογενών. Ούτε ένας!

Αντίθετα εισέπραξα την ολική σιωπή τους. Η ομογένεια εισέπραξε την ολική σιωπή. Μια σιωπή που βοά! Που κραυγάζει!

Δυστυχώς, όμως, ούτε και ο οργανωμένος ομογενειακός μηχανισμός, εκτός από μερικές λαμπρές περιπτώσεις, άνοιξε το στόμα του η πήρε την πέννα. Για παράδειγμα θεωρώ ανεξήγητο γιατί η ΠαΔΕΕ της οποίας τώρα είμαι επίτιμο μέλος, μέσω του προέδρου της κ Peter Katsambanis, τηρεί σιγή ιχθύος. Σε απλά ελληνικά,  μούγκα!

Μήπως ο πρόεδρος φοβάται την μείωση του προϋπολογισμού της ΠαΔΕΕ από την Βουλή των Ελλήνων;

Επιθυμεί ο κ Katsambanis να θεωρήσω την αιτία της σιωπής του ως την τιμή που πληρώνεται για την σταθερότητα του προϋπολογισμού της ΠαΔΕΕ μελλοντικά;

Θεωρώ ότι πρόεδρος της ΠαΔΕΕ είναι υπόχρεος μιας δημόσιας εξήγησης για την μέχρι τώρα ακατανόητη σιωπή του, όπως και τόσοι άλλοι φορείς του ελληνισμού στο εξωτερικού που γνωρίζω ότι παρακολουθούν τα δρώμενα αλλά προτιμούν, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, να αναλώνονται σε εσωτερικές διαμάχες που άλλωστε είναι παράδειγμα των κακών πλευρών της φυλής μας.

Τελειώνοντας, κ. Μαλασπίνα, το συμπέρασμα από όλη αυτή την ακατανόητη ιστορία είναι ότι το πολύτιμο κεφάλαιο της Ομογένειας και οι σχέσεις του με την Ελλάδα θα ζημιωθούν αφάνταστα.

Οι δε ελπίδες ότι στο μέλλον πολλά θα αλλάξουν πάνω στο καυτό αυτό ζήτημα είναι φρούδες. Είναι μηνύματα από τους ”έξυπνους πολιτικάντηδες” στους ”αδαείς”, όπως θεωρούν τους ομογενείς.

Οι επόμενες εκλογές, όμως, μέσω της αποχής των ομογενών θα αποδείξουν ότι ο νόμος, εάν ψηφιστεί, θα είναι απλά ένα εξάμβλωμα και όχι η ”τεράστια επιτυχία” που η κυβέρνηση επιθυμεί να αναδείξει.

Υπάρχει, όμως ακόμη ο καιρός οι σωστά σκεπτόμενοι στην Βουλή των Ελλήνων να αποφύγουν την πύρρεια νίκη για την δημοκρατία και για την κυβέρνηση που το νομοθέτημα αυτό με σιγουριά οδηγεί.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και σας συγχαίρω για τους αγώνες της Panhellenic Post υπέρ της ομογένειας και του έθνους.

Με εκτίμηση,

Σωτήρης Δελής

Επίτιμο μέλος ΠαΔΕΕ

Πρώην μέλος της σουηδικής Βουλής και της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων

Διευθυντής Τραπέζης Swedbank

Οικονομολογος ΜΒΑ

Σουηδία