Συνεχής η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ
Αθήνα.- Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της αναβαθμισμένης σχέσης Ελλάδος και Ισραήλ είναι ότι ακόμη και όταν υπάρχουν εσωτερικές περιπλοκές σε μία από τις δύο χώρες, αυτό δεν επηρεάζει την πορεία των διμερών επαφών.
Η επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ στην Αθήνα και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια (σσ. με τον οποίο είχε ήδη υπάρξει συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Ιούλιο) αποδεικνύει ότι η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ με τη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης ουδόλως έχει επηρεάσει τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων.
Υψηλόβαθμες ισραηλινές διπλωματικές πηγές έκαναν μάλιστα λόγο για «στρατηγική εταιρική σχέση», η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
«Επιβεβαιώσαμε από κοινού τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη των σχέσεών μας διμερώς και στο πλαίσιο τριμερών ή και ευρύτερων σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Δένδιας, ο οποίος έκανε και τη σύνδεση με τον ρόλο που διαδραματίζουν για τη σταθερότητα της περιοχής και οι Ηνωμένες Πολιτείες – με δεδομένη την πρόσφατη τροποποίηση και επέκταση του Πρωτοκόλλου της διμερούς Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος και ΗΠΑ.
Επιπλέον, υπογραμμίστηκε «το κοινό ισχυρό ενδιαφέρον για την ενεργειακή συνεργασία και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως νότια της Κρήτης», όπως και «για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα αποτελεί καρπό της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που παραμένει ένα εγχείρημα πολύ μεγάλης σημασίας».
Η συνεργασία στον αμυντικό τομέα βρέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών. Ισραηλινές πηγές έδιναν, μετά το πέρας των συναντήσεων, μία πολύ θετική εικόνα για τη συνεργασία στην άμυνα και τη συνεχιζόμενη εμβάθυνσή της, υπογραμμίζοντας και την πρόσφατη παρουσία του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ αντιπτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου στο Ισραήλ, ενώ τέσσερα ελληνικά F-16 βρίσκονται στο Ισραήλ για κοινές ασκήσεις.
Είναι σαφές ότι σε Αθήνα και Τελ Αβίβ υπάρχει κοινή κατανόηση των προκλήσεων από δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο Ιράν, η δράση του οποίου απασχολεί εντονότατα την ισραηλινή πλευρά, αλλά και στην Τουρκία, που με τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται ότι συμβάλει στην αστάθεια.
Οι κκ. Δένδιας και Κατζ συζήτησαν επίσης επί μίας νέας ισραηλινής πρωτοβουλίας, με την ονομασία «Tracks for Regional Peace». Αυτή έχει ως σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την «είσοδο» των οικονομιών της Ιορδανίας και των χωρών του Κόλπου προς τη Μεσόγειο.
Η ευρύτερη ιδέα αφορά στη σύνδεση με σιδηρόδρομο των χωρών αυτών με λιμάνια όπως π.χ. αυτό της Χάιφας στο Ισραήλ και από εκεί τη σύνδεση με ελληνικά λιμάνια όπως ο Πειραιάς, ώστε τα προϊόντα των χωρών αυτών να συνδεθούν με την ευρωπαϊκή αγορά.
Σχόλια Facebook