ΥΦΥΠΕΞ: Σοβαρό λάθος να μην ψηφίζουν όλοι οι Απόδημοι – «δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα».
Αθήνα.- Σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού SBS ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αντ. Διαματάρης, χαρακτηρίζει “σοβαρό λάθος” το να μην μπορεί ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει επειδή λείπει περισσότερο από 35 χρόνια. Παράλληλα, από το Άγιο Όρος επισημαίνει πως «Οι απόδημοι Έλληνες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα. Και ένα βασικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα της ψήφου».
Όπως τονίζει, αναφερόμενος στις διακομματικές διαβουλεύσεις, “τώρα τι γίνεται, επειδή η πολιτική είναι, όπως πολλές φορές λέγεται, λέγεται η τέχνη του εφικτού, η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες (προχθες) έχει πολλά δύσκολα και αρνητικά σημεία. Παράδειγμα: κάποιος που είναι στη Μελβούρνη ή στο Τορόντο περισσότερο από 35χρόνια δεν θα μπορεί να ψηφίσει. Αυτό θεωρώ ότι είναι σοβαρό λάθος να μην πω και ντροπή. Είπα προηγουμένως ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, το δεχόμαστε προς το παρόν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη συζήτηση για τη μεγάλη υπόθεση της ψήφου των Ομογενών. Ελπίζω ότι μέχρι που να φτάσουμε στο τέλος αυτού του διαλόγου ότι θα καταλάβουν και τα κόμματα που προωθούν τέτοιες παράλογες διατάξεις ότι ο Έλληνας δεν σταματά να είναι Έλληνας μετά από τριανταπέντε, ή σαράντα ‘η δέκα ή είκοσι χρόνια. Ο Έλληνας είναι Έλληνας για όλη του τη ζωή. Ελπίζω να καταλάβουν αυτοί οι κύριοι ότι ο Έλληνας του εξωτερικού συχνά είναι πολύ πιο Έλληνας από τον Έλληνα, τον μέσο όρο Έλληνα της Ελλάδας”.
Από το Άγιον Όρος
Ο κ. Διαματάρης, ο οποίος συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στη Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιον Όρος, σε παρέμβαση του, στην εκδήλωση ανακήρυξης του κ. Βαρθολομαίου σε Πνευματικό Κτήτορα της Μονής Βατοπεδίου, είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει το «αυτονόητο», σε ότι αφορά την ψήφο των αποδήμων. «Η κυβέρνηση μας –είπε- ζητά το αυτονόητο. Να έχουμε το δικαίωμα και εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουμε κι όχι να αναγκαζόμαστε να επιστρέφουμε στην Ελλάδα στις περιοχές από τις οποίες καταγόμαστε». Και προσέθεσε:
«Δε ζητάμε πολλά, μόνο αυτό ζητάμε. Να μπορούμε να ψηφίζουμε, όπως ο καθένας. Από τον τόπο στον οποίο ζούμε. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι οι απόδημοι Έλληνες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα. Και ένα βασικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα της ψήφου».
Στο μεταξύ,
Σχόλια Facebook