Ψήφος αποδήμων: Μετά τις συναντήσεις των αρχηγών έρχονται τα δύσκολα
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
«…Έτσι, πλην Λακεδαιμονίων στον Γρανικό
Και στην Ισσό μετά και στην τελειωτική την μάχη,
όπου εσαρώθη ο φοβερός στρατός
Που στ΄ Άρβηλα συγκέντρωσαν οι Πέρσαι».
Κ. Καβάφης.
Οι εξελίξεις γύρω από την εθνική υπόθεση του Νομοσχεδίου για την διευκόλυνση να ψηφίζουν από το εξωτερικό οι Έλληνες ψηφοφόροι, έλαβε νέα τροπή μετά τις συναντήσεις που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, μείζονος και ήσσονος. Οι συναντήσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, άφησαν να διαφανεί μία κατ΄ αρχήν διάθεση «υπό όρους» συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και –συνακόλουθα- δυνατότητα συγκέντρωσης κατ΄ ελάχιστον των 200 ψήφων που κατά το Σύνταγμα απαιτούνται, για την ψήφιση του Νομοσχεδίου. Μόνη εξαίρεση (πλην Λακεδαιμονίων) ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Για να είμαστε, ωστόσο, απόλυτα ακριβείς, η εξέλιξη των διαβουλεύσεων, καθόλου δεν επιλύει αυτομάτως και όλα τα προβλήματα, ούτε και αίρει όλες τις αντιρρήσεις, ώστε να πανηγυρίζει κανείς την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου. Όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης έθεσαν προϋποθέσεις –άλλος περισσότερες άλλος λιγότερες, άλλος επουσιώδεις και άλλος ουσιαστικές. Και όλοι επιφυλάχθηκαν να δουν γραπτώς τις τελικές προτάσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφασίσουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι το επίμαχο νομοσχέδιο. Αυτό είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα.
Προϋποθέσεις, έθεσαν όμως και οι Απόδημοι, και, μάλιστα, με τον πλέον επίσημο τρόπο. Με την αποστολή επιστολών προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Βεβαίως και δεν αποτελούν οι αποστολείς των επιστολών το σύνολο των ομογενειακών οργανώσεων. Συγκροτούν, όμως δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες) οι οποίες εκπροσωπούν ένα, όχι ευκαταφρόνητο, μέρος ομογενειακών οργανώσεων της Αμερικής. Ανάλογες δε κινήσεις έγιναν ή βρίσκονται σε διεργασία και σε άλλα Κράτη που έχουν Έλληνες αποδήμους.
Τι ζητούν οι απόδημοι
Ας δούμε πρώτα τι προτείνουν οι απόδημοι, που διεκδικούν την υλοποίηση του δικαιώματός τους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλαν (και δημοσίευσε η Panhellenic Post) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς, οι Ομοσπονδίες (που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη για το ίδιο θέμα) ζητούν:
- Η ψήφος να είναι ισότιμη με την ψήφο των Ελλήνων εντός Ελλάδας και χωρίς περιορισμούς.
- Η ψήφος να μετράει στην εκλογική περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένος/η ο/η ψηφίζων/ουσα.
- Η ψηφοφορία να γίνεται στα Ελληνικά προξενεία η με επιστολή εφόσον διασφαλίζεται το απόρρητο η με ηλεκτρονικά μέσα.
- Η ψήφος να ισχύσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Πόσο απέχουν τα αιτήματα αυτά, από τις θέσεις των κομμάτων; Με ορισμένα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) παρασάγγας. Με άλλα (ΚΙΝ.ΑΛ. Ελληνική Λύση) λιγότερο.
Οι θέσεις των κομμάτων
Συνοπτικά, οι θέσεις των κομμάτων όπως προφορικά εκφράστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι:
ΝΔ: Ψήφος σε όλους όσους έχουν η μπορούν να λάβουν ελληνική Ιθαγένεια. Προσμέτρηση στο τελικό αποτέλεσμα. Δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Ψήφος στο Επικρατείας.
ΣΥΡΙΖΑ: Συγκρότηση εκλογικής περιφέρειας Επικρατείας αποδήμων για την εκλογή 3 – 12 βουλευτών. Κάλπες σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού. ¨Όχι στην επιστολική ψήφο. Η ψήφος των να μην προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.
ΚΚΕ: Όχι ψήφος με την ιθαγένεια. Να ψηφίζουν όσοι φορολογούνται (ΑΦΜ). Περιορισμός στα χρόνια απουσίας από τη χώρα (μέχρι 30). Όχι στην επιστολική ψήφο.
ΚΙΝ.ΑΛ.: Ψήφος στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επιστολική ψήφο. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Ελληνική Λύση: «Ναι στον νομοσχέδιο της ΝΔ.
ΜεΡΑ 25: Όχι στην επιστολική ψήφο. Εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, που να εκπροσωπούνται με βάση το συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων σε αυτές. Διαγραφή και μεταφορά στους εκλογικούς καταλόγους περιφερειών εξωτερικού των ψηφοφόρων που έχουν την ιθαγένεια ή θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία πολιτογράφησης.
Οι διαφορές
Από τις θεμελιώδης διαφορές των προτάσεων κομμάτων και εκείνων των ομογενειακών Ομοσπονδιών είναι ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού επιλέγουν να ψηφίζουν για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι και όχι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή σε εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, όπως ζητούν ορισμένα κόμματα.
Αυτό έχει μία θεμελίωση. Όπως σε άρθρο μας σημειώναμε: Το να ψηφίζουν οι έχοντες ελληνική Ιθαγένεια για Περιφέρειες Εξωτερικού με Ομογενείς υποψηφίους, είναι ανεφάρμοστο. Ούτε έχει ουσιώδες νόημα να έρχονται στην Ελληνική Βουλή 3-5 βουλευτές-ομογένειας. Εγκαθιστάμενοι στην Ελλάδα αποξενώνονται από τα προβλήματα και τα θέματα της ομογένειας. Άλλωστε τα έξοδα και ο χρόνος που απαιτούνται για προεκλογικό αγώνα στις εκατοντάδες ομογενειακές παροικίες σε Αμερική, Αυστραλία κ.λπ. είναι απαγορευτικά. Απόδημοι που θέλουν εκτό του “Εκλεγειν” και να “εκλέγονται” μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα με ελληνικά κόμματα.
Έπειτα, εάν πρόκειται να βγάζουν «ομογενείς βουλευτές», γιατί να ψηφίζουν οι έχοντες ελληνική ιθαγένεια και όχι ΟΛΟΙ οι ομογενείς; Τα έχουμε εξηγήσει όλα αυτά σε παλαιότερα άρθρα μας. Μην συγχαίουμε το σύστημα που ακολουθούν χώρες που έχουν αποικίες ή κράτη που παλαιότερα είχαν κτήσεις και πλέον κατοικούν στα εδάφη εκείνα και αυτόχθονες πληθυσμοί που μιλούν την μητρική γλώσσα. Άλλο είναι οι χώρες που έχουν οικονομικούς μετανάστες.
Επίσης, το να ψηφίζουν οι Έλληνες εκλογείς εξωτερικού βουλευτές στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τους καθιστά «δεύτερης κατηγορίας» εκλογείς! Την δε ψήφο τους αντισυνταγματική, αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο Σύνταγμα (άρθρο 51) και αφού στην Ελλάδα οι εκλογείς ψηφίζουν και εκλέγουν βουλευτές και όχι κόμματα!
Η δεν «αξίωση» του ΚΚΕ να ψηφίζουν μόνον όσοι έχουν ΑΦΜ, είναι εξωφρενική. Πρώτον διότι δεν μπορεί να υποχρεώσει απόδημο που δεν έχει ακίνητη περιούσια ή εισόδημα στην Ελλάδα να πάει να βγάλει ΑΦΜ. Ούτε το εάν δεν έχει ΑΦΜ του στερεί την ιθαγένεια. Έπειτα, αν –υποθετικά- 100.000 απόδημοι εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και από αυτούς ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή εισόδημα έχουν μόνον οι 40.000, η ΔΟΥ Αποδήμων θα εκδώσει άλλες 60.000 αριθμούς ΑΦΜ χωρίς αντικείμενο;
Πιστεύουμε ότι η πρόταση των ομογενειακών Ομοσπονδιών είναι αυτή που απηχεί την πραγματική υπόσταση του εκλογέα που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ετεροδημότες. Εδώ και χρόνια έχει ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό και πλέον δεν είναι απαραίτητο να ταξιδέψουν οι ετεροδημότες στην εκλογική τους Περιφέρεια. Ψηφίζουν από όπου κι αν βρίσκονται στην Επικράτεια, με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Ο προβαλλόμενος από ορισμένα κόμματα κίνδυνος, να πολιτογραφηθούν και να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους κατά εκατομμύρια οι ομογενείς, είναι ανύπαρκτος. Τρίτη γενιά και μετά ούτε μιλούν την ελληνική, ούτε ενδιαφέρονται να ψηφίζουν για την Ελλάδα. Τους αρκεί να διαλαλούν τις ελληνικές τους ρίζες!
«Ζυμώσεις»
Με δεδομένο την φράση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «να κάνουμε το αυτονόητο πράξη” η οποία βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόσφατη δήλωσή του ότι το Νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό “θα πρέπει να το ψηφίσουν και οι 300», πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα υπάρξουν «ζυμώσεις» ώστε στο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή, να «συγκεραστούν» κατά το δυνατόν, οι επιμέρους διαφορετικές θέσεις των κομμάτων στα εξής, τουλάχιστον, ζητήματα:
– Εάν θα ψηφίζουν οι απόδημοι με επιστολική ψήφο ή με κάλπη στα κατά τόπους προξενεία.
– Την ύπαρξη χρονικού ορίου διαμονής στο εξωτερικό.
– Τη δυνατότητα δημιουργίας περιφερειών εξωτερικού.
Δυστυχώς, η διαμετρικά αντίθετη κοσμοθεωρία που διέπει το δημοσιευθέν Νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό. Ήδη, με δηλώσεις του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταφεύγει στην προσφιλή του μέθοδο να χαράσσει διαχωριστικές γραμμές και προσπαθεί να αποτρέψει το κατά 180ο μεταστραφέν –ως προς την ψήφο από το εξωτερικό- ΚΚΕ και να αποκόψει κάθε οδό συναίνεσης με την Κυβέρνηση στο εν λόγω θέμα.
Διάλογος
Ωστόσο, πάνω σε όσα ζητήματα εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, το υπουργείο Εσωτερικών θα τα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή.
Μολονότι η “εξίσωση” δεν είναι εύκολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να δείξει ότι για ένα τόσο μείζον θεσμικό θέμα κατάφερε να πετύχει συναίνεση και να ενώσει τα κόμματα φέρνοντας νέα ήθη στην πολιτική ζωή.
Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να δεχθεί “ανατρεπτικές” της πρότασής του λύσεις, όπως η μη επιστολική ψήφος, που απαιτεί το ΚΚΕ. Αλλά αυτό θα βρεί αντίθετους τους απόδημους ψηφοφόρους. Το βέβαιο, στην παρούσα φάση, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε θετική απάντηση από το ΚΙΝΑΛ και την “Ελληνική Λύση”. Ίσως “ναι” και αυτό «υπό όρους» από το ΚΚΕ. Σταθερά αρνητικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ας μην αποτύχει
Μετά τις συναντήσεις των αρχηγών έρχονται τα δύσκολα. Μία τελευταία παράμετρος, αλλά όχι –κατά τη γνώμη μας- αμελητέα, είναι και η στάση της ομογένειας στην τελική διαμόρφωση του Νομοσχεδίου. Δύο μόνον, από τα πολλά, παραδείγματα:
1.Αν δεν υιοθετηθεί η επιστολική ψήφος, το εγχείρημα θα αποτύχει πλήρως. Ουδείς απόδημος ψηφοφόρος θα μετακινηθεί (ας πούμε) από το Τέξας στη Φλόριντα προκειμένου να βρει ελληνικό Προξενείο για να ψηφίσει.
2.Εάν κάποιος που επιθυμεί να λάβει ιθαγένεια του απαγορευτεί να ψηφίσει επειδή θα λείπει 8 χρόνια (ΜεΡΑ25) από την Ελλάδα, είναι αστείο. Τραγικό θα είναι εάν υπάρξουν Ομογενείς που θα δικαιούνται και θα θελήσουν ενδεχομένως στο μέλλον να λάβουν την ελληνική Ιθαγένεια και ένα έθνος που δημογραφικά αργοσβήνει να αρνείται να τους δεχθεί, μόνο και μόνο για να μην «ξεβολευτούν» εκλογικά κάποια κόμματα!
Εντέλει, ας το δουν και έτσι στην Κουμουνδούρου: Εάν συναινέσουν όλοι οι αρχηγοί στην ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων που την ημέρα των εκλογών θα λείπουν από την Ελλάδα, τότε οι ψήφοι τους θα διαμοιρασθούν φυσιολογικά σε ΟΛΑ τα κόμματα. Αλλιώς εάν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια ή εάν επιτευχθεί «πλην Λακεδαιμονίων», στην μεν πρώτη περίπτωση θα απογοητευθούν ακόμη μία φορά οι Απόδημοι, στη δε δεύτερη οι του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ φοβόμαστε ότι θα αναζητούν μάταια έστω και μία ψήφο από το εξωτερικό.
Σχόλια Facebook