Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο για την ψήφο των αποδήμων
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Πέντε μέρες μετά την συγκέντρωση του Hellenic Congress of America, στην Νέα Υόρκη, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (HANC ) παίρνει θέση στο πολιτικό θέμα που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες και που δεν είναι άλλο από την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων που την ημέρα των εκλογών θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
Το Εθνικό Συμβούλιο μέμφεται τους Έλληνες πολιτικούς για το ότι χρόνια τώρα συζητούν, αλλά δεν καταλήγουν πουθενά, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, η ψήφος από τον τόπο κατοικίας των Αποδήμων να είναι ακόμη άπιαστο όνειρο για την ελληνική πραγματικότητα. “Ένα άπιαστο όνειρο που φαίνεται (ή λέγεται) πως ήλθε η ώρα να υλοποιηθεί”, όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2019, που έφθασε στο email της ΡΗΡ.
Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα της ψήφου, Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εξαγγείλει την κατάθεση σχετικού Νομοσχέδιου στη Βουλή, αμέσως μόλις ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών που ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και ο οποίος θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτος συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο ίδιο Δελτίο, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Βασίλη Ματαράγκα, παρατίθενται μία σειρά από διαπιστώσεις και γεγονότα τα οποία, σύμφωνα με την άποψη των συντακτών του Δελτίου Τύπου, συνιστούν “μία ακόμα εξαπάτηση των απόδημων Ελλήνων”. Και τονίζεται πως:
– <<To ”όψιμο ενδιαφέρον” γιά την ”ψήφο στους απόδημους ‘Ελληνες”, μας προβληματίζει, επειδή έχουμε κάκιστη εμπειρία από πράξεις κυβερνήσεων και πολιτικών Ελλάδας, σε ότι αφορά τον απόδημο Ελληνισμό>>.
Πέραν, όμως, από τις διαπιστώσεις, σημειώνονται και γεγονότα τα οποία δεν αμφισβητούνται. “Η Ελλάδα”, τονίζεται στο Δελτίο Τύπου, “ουδέποτε έχει ξεκαθαρίσει ΠΟΙΟΙ θεωρούνται ”απόδημοι ‘Ελληνες πολίτες με δικαίωμα ψήφου”. Και, ακολούθως, στο Δελτίο Τύπου τίθενται και μια σειρά από ερωτήματα όπως:
-Εκτός από τους μόνιμους ή προσωρινούς κάτοικους εξωτερικού, είναι και οι έχοντες υπηκοότητα της χώρας όπου ζουν μόνιμα, στις εκλογικές διαδικασίες της οποίας, επίσης, συμμετέχουν;;;
-Είναι όσοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν και ζουν στο εξωτερικό κι ελάχιστη επαφή έχουν με την Ελλάδα;;;
Και όσο δεν ξεκαθαρίζεται αυτό το θέμα, -συνεχίζει η ανακοίνωση- είναι δύσκολο να καθοριστεί -υπεύθυνα και σοβαρά- ΠΟΙΟΙ έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν στην Ελλάδα, όπως το Σύνταγμα ορίζει”, επισημαίνουν οι συντάκτες.
Παρά ταύτα, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό. Σύμφωνα με αυτές:
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
– Οι γεννηθέντες στην Ελλάδα, ‘Ελληνες πολίτες που ζουν μόνιμα (ή ευρίσκονται) στο εξωτερικό, να ψηφίζουν ΜΟΝΟ με επιστολική ψήφο στις βουλευτικές εκλογές και σε δημοψηφίσματα.
-Η ψήφος τους να προσμετράται στην εκλογική περιφέρεια, σε Δημοτολόγιο της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.
– Προϋποθέσεις και διαχωρισμοί για τους έχοντες δικαίωμα ψήφου, δημιουργούν διακρίσεις. Οι εντός και εκτός συνόρων έχουν ίδια δικαιώματα.
– Κάλπες σε ”εκλογικά κέντρα” εξωτερικού (προξενεία κλπ) είναι πρακτικά άχρηστες, λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Είναι και πολυέξοδες γιά το ελληνικό Δημόσιο.
– Δεν χρειάζεται ξεχωριστή -δήθεν- περιφέρεια για απόδημους ‘Ελληνες ή ολίγες έδρες στο Επικρατείας. Αυτά είναι εκ του πονηρού και αντισυνταγματικά
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Δελτίο Τύπου HANC-psifos-ellada_oct19[43533]
Σχόλια Facebook