Τεράστια υπόθεση δωροδοκίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης – Εμπλέκονται τέσσερις εφοπλιστές, ο λιμενάρχης και πλοηγοί

Ογκώδης δικογραφία με ονόματα και αποκαλυπτικούς διαλόγους

Σε εξέλιξη είναι προανάκριση για υπόθεση δωροδοκίας με επίκεντρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Την έρευνα διενεργεί η Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ εμπλέκονται ο Κεντρικός Λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, πέντε πλοηγοί από τη Θεσσαλονίκη και ένας από τον Πειραιά.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η συμμετοχή τεσσάρων εφοπλιστών, δύο από τη Θεσσαλονίκη και δύο από την Αθήνα. Πρόκειται για μια τεράστια υπόθεση, με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί να έχει μέγεθος 800 σελίδων και που περιλαμβάνει «καυτούς» διαλόγους και ονόματα.

Η υπόθεση αφορά την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη χρήση περισσότερων ρυμουλκών σκαφών από όσα χρειάζονταν, ύστερα από χρηματισμό.

Για την πορεία της έρευνας ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να υπάρξουν μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο.

Η εμπλοκή του λιμενάρχη

Εξαιτίας της διαδικασίας της προανάκρισης, η οποία αφορά και τον κεντρικό λιμενάρχη, οι πλοηγοί που κανονικά εξυπηρετούν τα πλοία (πρόκειται για τους ανθρώπους που «μανουβράρουν» τα μεγάλα καράβια, ώστε αυτά να δέσουν με ασφάλεια στο λιμάνι) δεν εκτελούν εδώ και λίγες ώρες τα καθήκοντά τους. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι πρώτοι δύο πλοηγοί καταφθάνουν σήμερα στο λιμάνι από άλλες περιοχές, ενώ άλλος ένας αναμένεται άμεσα.

«Η διοίκηση της ΟΛΘ ευχαριστεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την άμεση ανταπόκριση και την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε με τα στελέχη του πλοηγικού σταθμού» ανέφεραν στελέχη της διοίκησης της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι «ανεξάρτητα με την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, προκύπτει η ανάγκη να εξεταστεί η αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας, με τον οποίο διενεργούνται οι λιμενικές πλοηγήσεις στην Ελλάδα», χωρίς ωστόσο να επεκταθούν σε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το πώς θα πρέπει να γίνει αυτή η αναδιοργάνωση.

Στον πλοηγικό σταθμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανήκει στην αρμοδιότητα του Κεντρικού Λιμεναρχείου, απασχολούνται κανονικά έξι πλοηγοί – και αυτή τη στιγμή (γύρω στις 5.30 το απόγευμα) δεν σημειώνεται πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πλοίων. Στις επόμενες ώρες και μέχρι τις 6.30 τα ξημερώματα της 1ης Οκτωβρίου, αναμένονται στο λιμάνι συνολικά τέσσερις αφίξεις πλοίων (εκ των οποίων το ένα τάνκερ και τα υπόλοιπα τρία φορτηγά), ενώ με βάση την αναμενόμενη κίνηση (marine traffic), όπως αυτή καταγράφεται στην ιστοσελίδα του ΟΛΘ, το επόμενο 24ωρο αναμένεται να καταπλεύσουν άλλα επτά.

πηγή:newpost.gr