Έρευνα της Panhellenic Post: Τα προβλήματα των ελληνόγλωσσων σχολείων εξωτερικού -Μέρος Α’
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Μέρος Α΄
Με αφορμή την ειδική συνεδρίαση της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό (σ.σ. ο όρος «διασπορά» κατά την προσωπική μας άποψη δεν αρμόζει στην περίπτωση των Ελλήνων του εξωτερικού) η Panhellenic Post πραγματοποίησε μία ηλεκτρονική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι ελλείψεις, τα κενά, και, γενικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού.
Παρουσιάσουμε τις απόψεις έγκριτων ομογενών εκπαιδευτικών με τους οποίους επικοινώνησε η Panhellenic Post, καθώς θα παρουσιάσουμε και όλες τις απόψεις που θα καταφθάσουν στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, προϊόντος του χρόνου.
Ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που φιλοξενούν το μεγαλύτερο και ευρωστότερο τμήμα του ελληνισμού του εξωτερικού, παραθέτουμε τις απόψεις , από το Σικάγο, του εκπαιδευτικού Δημήτρη Γεωργακόπουλου, Προέδρου του Athena school (Ανεξάρτητος Φορέας). Θα ακολουθήσουν η Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΔΩ ΣΙΚΑΓΟ
Όπως επισημαίνει στην ΡΗΡ ο κ. Γεωργακόπουλος, εμβαθύνοντας το θέμα για όλη την ομογένεια, «το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, είναι η έλλειψη έμψυχου εκπαιδευτικού προσωπικού ή η ελάχιστη διάθεση αποσπασμένων εκπαιδευτικών ή και καθόλου. “Δεν μπορείς”, λέει, “να παράγεις εκπαιδευτικό έργο όταν δεν έχεις εκπαιδευτικούς”. Χρειαζόμαστε, προσθέτει, « νηπιαγωγούς, δασκάλους/ες, μουσικούς να διδάξουν τη μουσική μας παράδοση και τα τραγούδια που είναι το μέγιστο παιδαγωγικό εργαλείο και εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής με ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς”.
Μία άλλη πτυχή του θέματος είναι “οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται για 5 χρόνια να παίρνουν επιμίσθιο και για τα 5 χρόνια. Τώρα είναι για 4 χρόνια”.
Και τονίζει το αυτονόητο: «Το επιμίσθιο να είναι ικανό να μπορεί ο εκπαιδευτικός να ζει χωρίς στερήσεις. Τα 1,800 δολλάρια επιμίσθιο δεν φτάνουν για να ζει ο εκπαιδευτικός με αξιοπρέπεια».
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί, προτού αναλάβουν τις θέσεις τους και την απόσπασή τους να επιμορφώνονται ή να ενημερώνονται τι θα συναντήσουν στη χώρα που θα αποσπασθούν.
Εξηγεί μάλιστα ο κ. Γεωργακόπουλος: «Τo σχολείο μας, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΑΘΗΝΑ» μαζί το συνεργαζόμενο ημερήσιο ανεξάρτητο σχολείο ΑΚΑΔΗΜΙΑ «Ο ΠΛΑΤΩΝ» έχουν υποβάλλει αίτημα δια μέσου του Συντονιστικού γραφείου της Ν. Υόρκης, για μία δασκάλα, και έναν μουσικό να προσφέρει διδακτικό έργο στα σχολεία μας.
Επίσης το ημερήσιο καθημερινό Νηπιαγωγείο μας, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΝΗΠΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» χρειάζεται μία νηπιαγωγό να διδάξει άμεσα, γιατί η νηπιαγωγός που προσφέρει διδακτικό έργο τώρα, επιστρέφει στην Ελλάδα σε δύο μήνες γιατί λήγει η απόσπασή της από το Υπουργείο.
Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ζητούν:
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο, οι αποσπασμένοι Έλληνες εκπαιδευτικοί ζητούν:
-Το επιμίσθιο του εκπαιδευτικού να προκαταβάλλεται με την αποδοχή της απόσπασης στο εξωτερικό.
-Διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ για κάλυψη υγείας- περίθαλψης αποσπασμένων εκπαιδευτικών.
-Απόκτηση εγγυητή – μέσω προξενείου ίσως, για την ενοικίαση σπιτιού καθώς και αγορά αυτοκινήτου.
-Επιμόρφωση δωρεάν μέσα από το κέντρο ελληνικής γλώσσας για όλους τους νέο-αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.
-Κάλυψη εξόδων οικοσκευής.
-Παραμονή των εκπαιδευτικών 5 χρόνια με επιμίσθιο στην χώρα απόσπασης. (Αυτό είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί διότι με το που μαθαίνουν τις συνθήκες λειτουργίας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό γυρίζουν πίσω γιατί τελειώνει το επιμίσθιο).
Πως έχει η κατάσταση στα ελληνόγλωσσα
Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, κατ’ αρχήν οι εκπαιδευτικοί φορείς στην Αμερική είναι οι ενορίες-η εκκλησία και διάφοροι ανεξάρτητοι φορείς όπως εμείς. Τα ελληνικά σχολεία είναι μερικά (μικρό ποσοστό) ημερήσια, και ως επί το πλείστον το 90% απογευματινά που λειτουργούν μία ή δύο ή τρεις ή τέσσερες φορές από 2 έως 3 ώρες και τα Σάββατα από τις 9 το πρωΐ έως τις 1 ή 2 ή και 3 το απόγευμα. Σε αυτά παρακολουθούν μαθητές ελληνικής καταγωγής 97%. Εδώ τα δίδακτρα τα πληρώνουν οι γονείς που αρχίζουν στα απογευματινά σχολεία και του Σαββάτου από 1,000 δολλάρια έως 1,600. Στα ημερήσια πληρώνουν πάλι οι γονείς και αρχίζουν από 5,000 έως 12,000 χιλιάδες δολλάρια.
Τα τσάρτερς είναι σχολεία που λειτουργούν με επιχορήγηση της Πολιτείας δηλαδή πληρώνει η Πολιτεία, ακόμη και για αγορά σχολικών εγκαταστάσεων, αρχίζοντας από 8 χιλιάδες έως και 15 χιλιάδες ή σε μερικές πολιτείες φτάνουν και τις 17 χιλιάδες για κάθε μαθητή.
Σε αυτά φοιτούν το 90-95% μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων και μόνο 3-6% μαθητές ελληνικής καταγωγής.
Το Υπουργείο θα πρέπει να στηρίξει τα σχολεία που οι φορείς τους είναι είτε η ενορία-εκκλησία είτε οι ανεξάρτητοι (φορείς).
Είναι λάθος να στέλνονται και να στελεχώνουν τα τσάρτερς οι έλληνες εκπαιδευτικοί ενώ ο ελληνισμός αιμορραγεί και να μην βοηθούνται και να στηρίζονται τα ελληνικά σχολεία – δίκαια. Πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται θα πρέπει πρώτα να καλύπτουν τις ανάγκες των ομογενειακών σχολείων και αν υπάρχει περιθώριο και πλεόνασμα να πηγαίνουν και σε αυτά τα σχολεία (τσαρτερς).
Για εμένα -με την πείρα των 49 χρόνων διδασκαλίας στην Αμερική- το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών σχολείων είναι η έλλειψη έμψυχου εκπαιδευτικού προσωπικού ή η ελάχιστη διάθεση αποσπασμένων εκπαιδευτικών ή και καθόλου. Δεν μπορείς να παράγεις εκπαιδευτικό έργο όταν δεν έχεις εκπαιδευτικούς.
Χρειαζόμαστε νηπιαγωγούς, δασκάλους/ες, μουσικούς να διδάξουν τη μουσική μας παράδοση και τα τραγούδια που είναι το μέγιστο παιδαγωγικό εργαλείο και εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής με ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Όσες φορές στο σχολείο μας είχαμε αυτούς τους εκπαιδευτικούς αυτών των ειδικοτήτων κάναμε φτερά με άριστα αποτελέσματα.
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών
Επί πλέον οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται για 5 χρόνια να παίρνουν επιμίσθιο και για τα 5 χρόνια. Τώρα είναι για 4. Το επιμίσθιο να είναι ικανό να εξασφαλίζει στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να ζει χωρίς στερήσεις. «Τα 1,800 δολλάρια επιμίσθιο δεν φτάνουν για να ζει ο εκπαιδευτικός με αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον θα πρέπει να είναι 2,400-2,600 το λιγότερο. Διότι, πληρώνει ενοίκιο 1,200 στο Σικάγο και 1,800 στη Ν. Υόρκη κάθε μήνα. Έξοδα μετακίνησης καθημερινά 150-200 το μήνα. Φαγητό 200-300 το μήνα. Λοιπά έξοδα, ένδυση και άλλα απρόβλεπτα 100-150 το μήνα μας κάνουν 1,800-2,300 το μήνα. Και αν έχει αυτοκίνητο χρειάζεται ασφάλεια και συντήρηση, βενζίνες κλπ.», επισημαίνει ο κ. Γεωργακόπουλος. Και προσθέτει:
«Επίσης προτού αναλάβουν τις θέσεις τους και την απόσπασή τους να επιμορφώνονται ή να ενημερώνονται τι θα συναντήσουν στη χώρα που θα αποσπασθούν.
Όσον αφορά τα βιβλία, υπάρχουν περιθώρια είτε από το Υπουργείο Παιδείας, είτε από το ελεύθερο εμπόριο ή και βιβλία που έχουν συγγράψει τα σχολεία. Ο καλός δάσκαλος και ικανός θα βρει τρόπο να διδάξει τα παιδιά, αφού στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πλείστα βιβλία για να τα προσαρμόσεις στο επίπεδο της τάξης σου».
ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Είχαμε γράψει αρχικά πως το Athena school είναι Charter. Κάναμε λάθος. Είναι Ανεξάρτητος Φορέας. Το διορθώνουμε και ζητούμε συγνώμη.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β’ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.
Σχόλια Facebook