Επίσκεψη στην ιερά Μονή στο Σούκοβο
Email για την επίσκεψή του στην ιερά μονή στο Σούκοβο έστειλε στην Panhellenic Post ο κ. Βασίλειος Σταματόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού – Κυπριακού -Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας.
Το e mail του έχει ως ακολούθως:
Μετά την τελετή στο στρατιωτικό Ελληνικό νεκροταφείο στο Πίροτβ δέχτηκα πρόσκληση από τον Μητροπολίτη του Νις κ. Αρσένιο και τον Πρωτοπρεσβύτερο της Αγίας Σοφίας Πατρών π. Ερμόλαο Μεσσαρά όπως επισκεφτώ την Ιερά Μονή στο Σούκοβο.
Πράγματι μετά το τέλος της δεξιώσεως, της Ελληνικής Πρεσβείας μαζί με τον Θεόφιλο Γιαννακίδη πήγαμε για προσκύνηση στην Ιερά Μονή στο Σούκοβο. Ένα καταπράσινο μικρό χωριό, 10 χιλιόμετρα από το Πίροτ.
Η Ιερά Μονή βρίσκεται σε ένα πεντακάθαρο και καταπράσινο περιβάλλον και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Η ίδρυση της χρονολογείται από 4ο αιώνα μ.Χ. Στην Ιερά Μονή υπάρχουν μοναδικές τοιχογραφίες σε μπαρόκ στυλ κάτι που δεν υπάρχει σε άλλα μοναστήρια στην Σερβία.
Εδώ συναντήσαμε τον Επίσκοπο Νις κ. Αρσένιο μαζί με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας του Σούκοβο Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ, τους πατέρες της Μονής και τον πρωτοπρεσβύτερο της Αγίας Σοφίας π. Μεσσαρά Ερμόλαο.
Ο Επίσκοπος Νις είναι ελληνομαθής, καθώς σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με τον οποίο είχαμε μία εποικοδομητική συνομιλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Νις είναι η γενέτειρα του Αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου και του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη μας Γεωργίου Σίνα.
Φύγαμε με τις καλλίτερες εντυπώσεις, αφού προηγουμένως επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στο ελληνικό νεκροταφείο, παραδοσιακά, η τελετή με το ίδιο πρωτόκολλο πραγματοποιείτε και στο μνημείο των Σέρβων που σκοτώθηκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. όπου κείτονται 7610 Σέρβοι στρατιώτες
Το τμήμα του στρατιωτικού νεκροταφείου στο Πίροτ όπου κείτονται οι Έλληνες στρατιώτες ανακηρύχθηκε το 1924 παμψηφεί από το δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Πίροτ “ελληνικό έδαφος”. Η απόφαση αυτή αρχικά εξαιτίας της αδιαφορίας του ελληνικού κράτους και αργότερα εξαιτίας της αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος στη Γιουγκοσλαβία ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Το 2004 ο Δήμος του Πίροτ ανανέωσε την απόφαση του 1924 και το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος. Η γειτνίαση του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου με το σερβικό δίνει σε συμβολικό επίπεδο τη διάσταση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών στον Μεγάλο Πόλεμο.
Ο Δήμαρχος Πατρέων κ Δημαράς συνοδευόμενος από αποστολή του δημοτικού Συμβουλίου παρευρέθη στο 2012 στο ετήσιο μνημόσυνο και ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι προερχόμενοι από την Πάτρα έδωσαν τη ζωή τους, μακριά από την πατρίδα, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και ανεξαρτησία των λαών.
Ανέφερε συγκεκριμένα:
«Εκφράζω τη μεγάλη μου συγκίνηση, γιατί με μία καθυστέρηση 94 χρόνων, ο Δήμαρχος της Πάτρας, ήρθε να τιμήσει τους νέους της Πάτρας, που το 1918, έδωσαν τη ζωή τους, για την ελευθερία μιας φίλιας χώρας, ενός φίλιου λαού. Η ιστορική μνήμη, βοηθάει όλους μας, να δώσουμε άλλους, καινούργιους αγώνες, σε άλλους πολέμους, άλλης μορφής, που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρώπης σήμερα.
Θέλω να ευχηθώ στο φίλο Σέρβο Δήμαρχο του Πίροτ, κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που κάνει για οικονομική ευημερία και να τον ευχαριστήσω εκ μέρους του Πατραϊκού λαού, για την ιδιαιτέρως τιμητική πράξη, να αφιερώσουν ένα χώρο της γης τους, για να θάψουν τους νέους της πόλης μου, που έχασαν εδώ τη ζωή τους».
Σχόλια Facebook