Μικάκου: Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 Έλληνες στη Βικτώρια πάσχουν από άνοια
Πάνω από 250 συμπάροικοι παρευρέθηκαν την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου στο Oakleigh Grammar, για την εκδήλωση με θέμα «Ο γρίφος της άνοιας: τι είναι και πώς μας επηρεάζει». Η κοινή πρωτοβουλία της «Φροντίδας», της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας (ΕΙΕΑ) και του Oakleigh Grammar, είχε σκοπό την ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας σε σχέση με το ευαίσθητο και συχνά δύσκολο θέμα της άνοιας, το οποίο επηρεάζει χιλιάδες ηλικιωμένους της κοινότητάς μας και η προσέλευση του κόσμου απέδειξε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης για την άνοια και ειδικά στα ελληνικά, την γλώσσα διεξαγωγής της εκδήλωσης.
Εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η υπουργός Υγείας, Τζένη Μικάκου, η οποία, παράλληλα με τον χαιρετισμό, αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους ομογενείς που ζουν με άνοια και την ανάγκη της κοινότητας να σταθεί δίπλα τους.
«Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 Έλληνες στη Βικτώρια έχουν άνοια. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε υπηρεσίες για να τους βοηθήσουμε. Και θα ήθελα να ενθαρρύνω όσους έχετε κάποιον φίλο ή συγγενή να ζητήσετε βοήθεια από όπου μπορείτε. Μη διστάσετε, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που μπορούν να σας υποστηρίξουν» ανέφερε η κ. Μικάκου.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο συμβουλευτικός ψυχίατρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γραμματέας της ΕΙΕΑ, κ. Θανάσης Κοκκινιάς. Ο Δρ Κοκκινιάς, μιλώντας σε απλά και κατανοητά Ελληνικά, αναφέρθηκε στα κύρια είδη της άνοιας και τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε είδους, στη διάγνωση και τις δυσκολίες διάγνωσης Ελληνοαυστραλών. Ξεκαθάρισε ότι η άνοια δεν επηρεάζει όλους τους ηλικιωμένους οπότε δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα όταν περάσουν τα χρόνια θα αναπτύξουν τη νόσο. Επίσης, απαριθμώντας τα συμπτώματα της άνοιας, σημείωσε ότι κάποια από τα χαρακτηριστικά της νόσου μοιάζουν με άλλες ασθένειες όπως η κατάθλιψη και τη νόσο Πάρκινσον, οπότε πρέπει να υπάρξει κατάλληλη διάγνωση.
«Όλοι μας ξεχνάμε πότε-πότε με την ηλικία. Δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε απαραίτητα άνοια. Αλλά η απώλεια μνήμης είναι συνεχιζόμενη και αυξανόμενη και όχι περιστατική» ανέφερε.
Στη συνέχεια, απάντησε σε κάποια βασικά ερωτήματα που ακολουθούν τη νόσο, όπως ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, δεν είναι απαραίτητα κληρονομική, αλλά και ότι δεν υπάρχουν έρευνες μέσω των οποίων να διευκρινίζουν τους λόγους που προκαλούν άνοια.
Τη σκυτάλη των ομιλιών πήρε η συντονίστρια Κλινικής Φροντίδας του οίκου ευγηρίας της «Φροντίδα» στο Clayton, Γεωργία Τζεμπτετζή, η οποία και μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν φροντιστές και νοσηλευτικό προσωπικό στη φροντίδα ανθρώπων με άνοια και για τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουμε απέναντί τους. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση που πρέπει να χρησιμοποιούμε και την υπομονή και το κουράγιο που πρέπει να έχουμε για την καλύτερη αρωγή του αγαπημένου μας προσώπου.
Στο τέλος προβλήθηκε ένα ερασιτεχνικό βίντεο, το οποίο είχε τραβήξει η κ. Τζεμπετζή, από τη μονάδα υποστήριξης μνήμης που συντονίζει στο Clayton. Σε αυτό «πρωταγωνιστούσαν» ηλικιωμένοι, όλοι ομογενείς με άνοια, και οι οποίοι τραγουδούσαν το γνωστό παραδοσιακό μας τραγούδι «Σαράντα παλικάρια από την Λιβαδειά». Στους θεατές έκανε εντύπωση η ευτυχία στα βλέμματα των ηλικιωμένων και παρά το ότι ζουν με άνοια, θυμόντουσαν όλοι τα λόγια.
«Αυτό που βλέπετε είναι το κλίμα που επικρατεί στη “Φροντίδα” κάθε μέρα. Η αγάπη μας προς αυτούς τους ανθρώπους είναι αστείρευτη. Αυτά κάνουν την δουλειά μας ξεχωριστή» ανέφερε η κ. Τζεμπετζή.
Ο συμβουλευτικός ψυχίατρος και επικεφαλής Μονάδας Ψυχογηριατρικών Υπηρεσιών του Monash Health, Χρήστος Πλακιώτης, απεικόνισε την άνοια μέσω εικόνων και γραφημάτων και την αντιμετώπιση και θεραπεία της άνοιας μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις μεταβολές του εγκεφάλου όσων έχουν άνοια ενώ έγινε εκτεταμένη ανάλυση για τα χαρακτηριστικά των κύριων μορφών άνοιας. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου, ο Δρ Πλακιώτης ανέλυσε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της άνοιας οι οποίες και επικεντρώνονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην υποστήριξη ασθενών, οικογενειών και φροντιστών.
«Για να εργαστούμε αποτελεσματικά με άτομα με άνοια, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση που να σέβεται την ατομικότητα των ανθρώπων, ικανοποιώντας τα γνωστικά και λειτουργικά τους ελλείμματα και έχοντας επίγνωση της βασικής τους ανάγκης για ανθρώπινη επαφή» είπε μεταξύ άλλων ο Δρ Πλακιώτης.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο οικογενειακός γιατρός κ. Νίκος Ρούμπος. Χρησιμοποιώντας χιούμορ και αυθορμητισμό, ο Δρ Ρούμπος μίλησε για τις μεθόδους πρόληψης της άνοιας.
«Ανεξαρτήτως της ηλικίας μας, πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας. Η υγιεινή ζωή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πολλών νόσων ανάμεσα στις οποίες και η άνοια» είπε ο Δρ Ρούμπος.
Η φροντίδα της καρδιάς, η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η κοινωνικοποίηση και η εξάσκηση του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Δρ Ρούμπο, είναι τα πέντε βασικά βήματα για το «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Ο Δρ Ρούμπος επεσήμανε τις κύριες υπηρεσίες για ανθρώπους με άνοια και υπερθεμάτισε ότι αν υποψιαστούμε ότι ο αγαπημένος μας εμφανίζει συγκεκριμένα συμπτώματα που μπορούν να είναι ύποπτα με την άνοια, να απευθυνθούμε το συντομότερο σε ειδικούς.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι πήραν επίσης στα χέρια τους ένα δωρεάν αντίτυπο του βιβλίου « Η Γιαγιά στην αγορά». Το δίγλωσσο βιβλίο εκδόθηκε από τη «Φροντίδα» με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παροικία στο θέμα της άνοιας. Το βιβλίο αφηγείται την αντίδραση ενός παιδιού όταν η γιαγιά του εκδηλώνει τα πρώτα σημάδια της νόσου. Η ιστορία γράφτηκε από την «Φροντίδα» ενώ την εικονογράφηση ανέλαβαν μαθητές της Πρώτης Λυκείου (Year 10) του σχολείου Oakleigh Grammar. Επίσης στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται επεξήγηση της άνοιας από την ΕΙΕΑ.
«Θέλουμε ακόμα και τα παιδιά, κάποια από τα οποία έχουν συγγενείς με άνοια, να γίνουν πιο συμπονετικά και υπομονετικά απέναντι στους ανθρώπους με άνοια. Νομίζω ότι το βιβλίο προσεγγίζει με θετικότητα την άνοια και ευχαριστούμε και τους μαθητές του Oakleigh Grammar για τις φανταστικές απεικονίσεις» ανέφερε η πρόεδρος της «Φροντίδας» Φαίη Σπιτέρι (Τσολάκη).
Στα θετικά της εκδήλωσης συγκαταλέγεται και η ζωντανή μετάδοσή της μέσω της επίσημης σελίδας της «Φροντίδας» στο Facebook, για όσους δεν μπορούσαν να είναι στο Oakleigh Grammar την Κυριακή.
Η στήριξη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh και Περιχώρων, της εκκλησίας Αγίων Αναργύρων και της Φιλοπτώχου και της Νεολαίας της εκκλησίας, συνέλαβε στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης. Η επιτυχία αυτή σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η άνοια είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πολλούς συμπαροίκους, όλων των ηλικιών. Άλλωστε, στην εκδήλωση υπήρχαν από μαθητές μέχρι και υπερήλικες οι οποίοι διψούσαν για μία εμπεριστατωμένη προσέγγιση γύρω από την άνοια.
Ας ελπίσουμε, ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ αυτών των σπουδαίων οργανισμών της ομογένειας να μην μείνει στην εκδήλωση της Κυριακής, αλλά να επεκταθεί και σε άλλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε ως κοινότητα να αφουγκραστούμε περισσότερο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ηλικιωμένων μας, και να τους υποστηρίξουμε στην Τρίτη τους ηλικία.
πηγή:Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook