Οι άξονες δράσης της Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Με θέμα τους άξονες δράσης και τον Ορισμό Θεματικών Επιτροπών, συνεδρίασε την Τετάρτη στην Βουλή, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (sic) υπό την προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη και παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη. Για το ίδιο θέμα, είχε προηγηθεί συνεδρίαση των Προέδρων της Επιτροπής, κ.κ. Αναστασιάδη, Αμανατίδη και Σκανδαλίδη.
Η εισήγηση του Προέδρου για τους άξονες δράσης της Επιτροπής, έχουν ως εξής:
1)Γλώσσα – Παιδεία
2)Ψήφος Αποδήμων
3)Ανάδειξη και στήριξη έργου Συλλόγων – Ομοσπονδιών κλπ. – Ενίσχυση σχέσεων
4)Αναγνώριση και στήριξη ρόλου Ορθόδοξης Εκκλησίας
5)Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας
6)Ενίσχυση και προβολή Φιλελληνικών Κινημάτων αλλά και μεμονωμένων Φιλελλήνων
7)Εορταστικές εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821
8)Γενοκτονία.
9)Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της Θράκης
10)Brain drain τρόποι αναστροφής του
11)Παγκόσμια Εκπροσώπηση Απόδημου Ελληνισμού
12)Εξέταση θεμάτων κατά χωρική ενότητα πχ Αφρική, Λατινική Αμερική κλπ.
13)Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)
Υποεπιτροπές
Επίσης, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αναστασιάδη προτάθηκε η δημιουργία των παρακάτω θεματικών υποεπιτροπών:
1)Γλώσσα- Παιδεία -Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
2)Σύγχρονος Φιλελληνισμός – Διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821
3)Ανάδειξη και στήριξη του έργου Συλλογών, Σωματείων, Οργανώσεων, Ομοσπονδιών (επιστημονικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών, εθνικοτοπικών κλπ) καθώς και του ρόλου της εκκλησίας.
4)Πα.Δ.Ε.Ε.
5)Brain drain
6)Χωρική υποεπιτροπή
Η ΓΓΑΕ
Σε παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, διευκρίνισε πως σε σχέση με την ατζέντα, σε ορισμένα από αυτά τα θέματα έχουν ήδη γίνει κάποιες δράσεις όπως για το θέμα της ελληνικής Γλώσσας όπου στα πλαίσια του πρόσφατου Συνεδρίου της ΠΟΜΑΚ στην Κύπρο αποφασίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2019 η οργάνωση εκδήλωσης Ελλήνων ομογενών και Κυπρίων με αφορμή τον εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας. Επίσης, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι –στο ίδιο Συνέδριο- αναφορικά με τη Γενοκτονία, συμφωνήθηκε η υπογραφή μη δεσμευτικού πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας για την οργάνωση Έκθεσης στην Θεσσαλονίκη με θέμα τις Γενοκτονίες. Τέλος, αναφορικά με την παγκόσμια εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Χρυσουλάκης δήλωσε πως σχεδιάζεται από την ΓΓΑΕ, ένα Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνισμού, για το επόμενο καλοκαίρι.
Οι βουλευτές
Ακολούθησε τοποθέτηση των βουλευτών-μελών της Επιτροπής επί των προτάσεων του Προεδρείου και η κατάθεση ορισμένων προτάσεων συμπληρωματικών προς αυτές του κ. Αναστασιάδη.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αμανατίδης ζήτησε από τον Πρόεδρο να ενεργήσει ώστε να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το Πόρισμα-Έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών (Επιτροπή Χαρίτση) αναφορικά με την Ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων Ψηφοφόρων, ώστε να ενημερωθούν. Πρόσθεσε δε πώς κατά το ΣΥΡΙΖΑ το θέμα Ψήφος συνδέεται με το θέμα ΣΑΕ.
Ο κ. Σκανδαλίδης από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ. υποστήριξε ότι η Επιτροπή είναι και πρέπει να είναι «υπόδειγμα εθνικής συνεννόησης» ενώ επεσήμανε ότι σχετικά με το ΣΑΕ, αυτό πρέπει «να το αναδιαμορφώσουμε και όχι να το ξεπεράσουμε».
Ιδιαίτερη σημασία απέδωσαν οι ομιλητές στο θέμα της ψήφου, των παιδιών του Brain Drain και της διατήρησης της ελληνικότητας των ομογενών και της ελληνικής Γλώσσας και Ταυτότητάς.
Ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζήτησε με αφορμή τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θράκης, να γίνει στο Νομό, ανοικτή,. πανηγυρική συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό , με παρουσία και διακεκριμένων ομογενών, να δοθούν βραβεία, ώστε η όλη εκδήλωση να λάβει εμβληματικό χαρακτήρα και να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του οικουμενικού ελληνισμού και του πολιτισμού της Θράκης. Η πρόταση έγινε ομοφώνως αποδεκτή.
Ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σάββας Αναστασιάδης, κλείνοντας τις εργασίες της Επιτροπής τόνισε ότι όλες οι παρατηρήσεις-προτάσεις των βουλευτών-μελών της Επιτροπής, θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση των αξόνων και των θεματικών υποεπιτροπών ενώ θα τοποθετηθούν προτεραιότητες και θα τεθούν χρονοδιαγράμματα.
Επόμενη Συνεδρίαση ορίστηκε για την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019, με την παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για το θέμα: Ελληνική Παιδεία εξωτερικού.
Σχόλια Facebook